Minibüs şoförleri: ‘Böyle devam ederse kontak kapatacağız’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Haber  – Motorine yapılan zamlara yetişemediklerini dile getiren Vanlı minibüs şoförleri, yolculardan zam istemekten utandıklarını dile getiriyor: “Yakıta yapılan zam farkını yolcuya yansıtmadığımız durumda ise zarar ediyoruz. Hükümet artık hatalı bir yönetimle ülke ekonomisini batırdığını kabul etmeli.”

Akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle Van’da bulunan minibüsçüler, yolcularla kavga etme aşamasına geldiklerini söylüyor. Döviz endeksinde yaşanan dalgalanma sabit kalsa da akaryakıta yapılan zamlara her gün yenisi ekleniyor. Yeni yapılan zamma göre motorine 80 kuruş benzine de 71 kuruş zam yapıldı. 2021 Ocak ayında litresi 6.73 TL’den satılan Motorinin litre fiyatı son yapılan zamla birlikte 15,17 TL’den satılıyor. Oranlara bakıldığında ise akaryakıta gelen zamların yıllık enflasyonun katbekat üzerinde olması dikkat çekiyor. TÜİK’in Ocak 2022’de açıkladığı yıllık enflasyonun yüzde 48,69 olduğu göz önüne alındığında, akaryakıttaki zammın büyüklüğü de ortaya çıkıyor. Van’da mahalle aralarında yolcu taşımacılığı yapan minibüs şoförleri, “Dünyanın hangi ülkesinde haftada 3 defa akar yakıta zam yapılır? Yolculardan fiyat farkı isteme yüzümüz kalmadı. İstediğimizde ise kavga etmenin eşiğine geliyoruz” diyor.

‘Böyle devam ederse kontak kapatacağız’

Erciş ilçe merkezi ve Yeşilova Mahallesi arası yolcu taşımacılığı yapan İlhami Taşçı, güne yeni zamlarla uyandıklarını söylüyor. “Hayatımda böyle bir şey görmedim” diyen Taşçı, yolcuların her gün yolcu taşımacılığına zamlardan ötürü fiyat artışı getirdikleri için kendilerine ‘üçkağıtçı’ ithamında bulunduklarını aktarıyor. Bu durumdan da oldukça rahatsız olduklarını ekliyor: “Daha ağır ithamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Yakıta yapılan zam farkını yolcuya yansıtmadığımız durumda ise zarar ediyoruz. Yani artık haysiyet diye bir şey kalmadı. Yetkililer ellerini vicdanlarına koysun, azcık da olsa kendilerini bizim yerimize koysunlar. Ne dayanacak gücümüz kaldı ne de sabrımız. Böyle devam ederse mecburen kontak kapatmak zorunda kalacağız. Çünkü derdimizi ne yetkililere ne de taşıdığımız yolculara anlatabiliyoruz.”

‘Bazı yolcularımız yol ücretlerini bile veremiyor’

Erciş ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkla bulunan Kocapınar mahallesi ile ilçe merkezi arasında yolcu taşımacılığı yapan Abdulmenaf Güler, zamların sadece akaryakıtla sınırlı olmadığını belirtiyor. Araç lastiği, yolların bozuk olması nedeniyle aracın arıza halleri ve benzeri birçok önemli ihtiyaçlara da zam geldiğini söylüyor. Güncel fiyatla bir yetişkin yolculuk 5 TL yolcu ücreti verdiğini aktarıyor. Aldıkları bu ücretin de giderlerini karşılamaya yetmediğini ekliyor sözlerine ve şöyle devam ediyor: “

Sonbaharda biz mazotun litresini 6.5 TL’den alıyorduk. O günden bugüne 1 litre mazot fiyatına 10 TL zam geldi. Biz ise yaşanan onca zamma rağmen yolcu fiyatını 3 TL’den 5 TL’ye çıkardık. İnanın bu fiyat bizi kurtarmıyor. Şimdi fiyatı arttırmak istersek yolcular bize saldırır. Onlar da haklı. Artan zamlar karşısında herkes çaresiz. İnanın ben günlük ev ihtiyaçlarımız karşılayamayacak duruma geldim. Ben iyi kötü evime ekmek götürebiliyorum. Bugün evine ekmek alamayan insanlar var. Biz her gün böyle durumlara tanık oluyoruz. İsim vermeyeceğim, bazı yolcularımız yol ücretlerini veremiyor ‘sonra veririm’ diyerek araçtan iniyor. Durumu bildiğimiz için biz de duyarlı yaklaşmak zorunda kalıyoruz.”

‘Hükümet hatalı yönetimle ülke ekonomisini batırdığını kabul etmeli’

Nurettin Deniz, kazançlarının artık kendilerine yetmediğini ve yastık altında biriktirdikleri birikimlerini de tüketmeye başladıklarını ifade ediyor. Devletin kötü yönetildiği bilinmesine rağmen hükümetin halen umut sattığını yorumluyor: “Hükümet artık hatalı bir yönetimle ülke ekonomisini batırdığını kabul etmeli. Ya seçime gitmeli ya da kendi içinde bir revizeye başvurmalı. Bu işler umut satmakla olmuyor. Her gün TV’lere çıkıp ekonominin düzeleceğini, başarılı bir yönetim sergilediklerini söylemeleri para etmiyor. Millet aç, her şey ortada. Ben eğer evime ekmek götüremiyorsam, bir kilo salatalık 35 TL’ye ulaştıysa, bir tane ekmek 3 TL’den satılıyorsa, gelir gideri karşılamıyorsa bunun hiçbir izahatı olmaz.”

Minibüs şoförleri: ‘Böyle devam ederse kontak kapatacağız’ - Nurettin

Haber: İdris Yılmaz

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Minibüs şoförleri: ‘Böyle devam ederse kontak kapatacağız’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir