Muş bu yıl kara hasret kaldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muş‘ta geçen yıl tek katlı evlerin, ahırların kara gömüldüğü köyde vatandaşlar, bu yıl etkili olan kuraklık nedeniyle yağışa hasret kaldı. Köy sakinlerinden Eyüp Omur, “Vatandaşlar artık kapısının önünü kardan temizlemiyor. Geçen yıl bu zamanlarda evden çıkmak, ahırlara, komşularımıza gidebilmek için adeta tünel açıyorduk” dedi.

Türkiye’de kışın en çetin geçtiği illerden Muş’ta, beklenen yağışların olmaması ve sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle bahardan kalma günler yaşanıyor. Kente 50 kilometre mesafede bulunan ve her yıl kar kalınlığının 2 metreye ulaştığı 1800 rakımlı Yukarıyongalı köyünde de bu yıl hiç kar yağmaması vatandaşları şaşırtıyor.

Muş bu yıl kara hasret kaldı! - AA 20230127 30100450 30100449 MUSTA GECEN YIL EVLERIN KARA GOMULDUGU KOY BU YIL KARA HASRET KALDI

Geçen yıl bu zamanlarda tek katlı evlerin ve ahırların karla kaplandığı, köy sakinlerinin evlerinin önünde tüneller oluşturduğu köyde besiciler, yemden tasarruf yapabilmek için hayvanlarını meralarda otlatmayı sürdürüyor. Köyde aynı noktadan geçen yıl ile bu yıl çekilen görüntüler, kuraklığın etkilerini ortaya koyuyor.

Muş bu yıl kara hasret kaldı! - AA 20230127 30100450 30100445 MUSTA GECEN YIL EVLERIN KARA GOMULDUGU KOY BU YIL KARA HASRET KALDI

‘81 yaşındayım, böyle bir kuraklık görmedim’

Köy sakinlerinden Eyüp Omur, AA muhabirine, köyün 1800 rakımda bulunması nedeniyle en çok kar yağan yerlerden biri olduğunu söyledi. Bu yıl köye hiç kar yağmadığını belirten Omur, şöyle konuştu:

Muş bu yıl kara hasret kaldı! - AA 20230127 30100450 30100442 MUSTA GECEN YIL EVLERIN KARA GOMULDUGU KOY BU YIL KARA HASRET KALDI

“Önceki yıllar bu mevsimde köye 2 metre kar yağmıştı ama bu yıl hiç kar yok. Kar yağmadığı için insanlar çok rahat. Vatandaşlar artık kapısının önünü kardan temizlemiyor. Geçen yıl bu zamanlarda evden çıkmak, ahırlara, komşularımıza gidebilmek için adeta tünel açıyorduk. Geçen yıl evlerimiz kara gömülmüştü ama bu yıl kar yok, yaz mevsimi gibi. Her yıl 6 ay karın altında kalıyorduk. Bu yıl halen kar yağmadı.”

‘Kışımız yaz gibi geçiyor’

Sabri Yönden, geçen yıl bu zamanda köye iki metreden fazla kar olduğunu anlattı. Bu yıl bağların tepesinde bile kar olmadığını dile getiren Yönden, “Geçen yıl sadece evlerin çatıları görünüyordu. Bu sene kışımız yaz gibi geçiyor. 81 yaşındayım, bu yaşıma kadar böyle bir kuraklık görmedim. Daha önce sabah kalkıyorduk akşama kadar kürekle kar atıyorduk. Bu yıl ne kar ne de kürek var. Hiç kar yağmadı” dedi.

Muş bu yıl kara hasret kaldı! - AA 20230127 30100450 30100440 MUSTA GECEN YIL EVLERIN KARA GOMULDUGU KOY BU YIL KARA HASRET KALDI

Halil Omur da, “69 yaşındayım. Hayatım boyunca köyde bu zamana kadar kar yağmadığını görmedim. Köyde bu zamanlarda yaklaşık 2 metre kar oluyordu. Tek katlı evlerimiz kayboluyordu. Şimdi hiç kar yok. Bu durum bizi endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muş bu yıl kara hasret kaldı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir