Oktay Candemir yazdı: HDP neden miting yapamıyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

17.500 faili meçhul cinayetin işlendiği, 4.600 köyün boşaltıldığı 1990’larda bile HEP, DEP, HADEP, DEHAP mitinglerine saldırı olmadı. JİTEM’in, TİT’in kol gezdiği o yıllarda bile kimse miting alanlarına bomba ile girmedi, şoven gruplar tarafından provokasyona kalkışmadı.

Sadece son 6 yıl içinde HDP mitinglerine onlarca saldırı gerçekleşti. Kitlesel katliamları hedefleyen bu saldırıların bazıları hedeflerine ulaştı, bazıları şans eseri amacına ulaşamadı.

31 Mayıs 2015: HDP Samsun mitingine düzenlenen saldırıda 11 kişi yaralandı.

4 Haziran 2015: HDP Erzurum mitingine yapılan saldırıda 38 kişi yaralandı.

5 Haziran 2015: HDP mitingine yapılan bombalı saldırıda 5 kişi öldü, 400 kişi yaralandı.

Bu örnekleri de daha da çoğaltabiliriz?

Van’da HDP’nin 2 bin gündür seçim dönemi hariç miting yapılmasına izin verilmiyor. Seçimlerde izin verildiği zamanda bütün partilerin miting yaptığı Beşyol Meydanı sadece HDP’ye yasaklanıyor.

1990’ları yaşamış ve yakından tanık olmuş biri olarak söylüyorum: O günlerde bile HDP’nin miting yapması engellenmiyordu. Bazı istisnai haller hariç, Kürt partileri mitinglerini abluka altında dahi olsa yapabiliyordu.

O günlerde daha çok 8 Mart, 21 Mart, 1 Mayıs, 1 Eylül gibi bayram günleri yasaklanırdı. Siyasi partinin seçim çalışması olan mitingler engellenmezdi. Bu tür etkinlikleri düzenleyenler ‘Terör üyeliği’ suçlamasıyla değil, ‘ ülkenin tamamının huzur ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyen eylemler içinde oldukları’ gerekçesiyle gözaltına alınırdı.

Bizzat katıldığım 1998 Van mitingi vardı. Genel Başkan Murat Bozlak otobüsü ile partinin önüne gelmiş ve on binlerin katılımıyla miting düzenlemişti.
Bu dönemde aynı şeyin gerçekleşmesi mümkün değil. HDP’nin il binasını çeviren güvenlik güçleri değil böyle bir mitinge, Eş genel başkanın partisinin önünde seçmeniyle buluşmasına dahi müdahale ediyor.

HDP’ye basın açıklamasını bile yasaklayanlar, miting yapmasına izin vermeyenler; “HDP artık miting yapamıyor” diyebiliyor.

Son yıllarda yasaklanan onlarca HDP mitinginden bazıları şunlar:
18 Ekim 2019’da HDP’nin Adana mitingi yasaklanıyor

19 Ekim 2019’da Ankara mitingi yasaklanıyor

31 Ekim 2016’da Urfa mitingi yasaklanıyor

30 Mayıs 2015’te İstanbul Valiliği Kazlıçeşme Meydanı’nda yapılması planlanan HDP mitingini yasakladı. (Çözüm sürecinde dahi izin verilmedi)

Tüm yasaklamalara ve baskılara rağmen HDP son 2018 ve 2019 seçimlerinde yüzbinlerce kişinin katıldığı mitingler düzenledi. Amed, İstanbul gibi kentlerde yaklaşık 1 milyon insanın katıldığı mitingler gerçekleşti.

HDP’ye alanları yasaklayanların HDP’nin miting yapamadığını söylemesi ayrıca ironik bir durum.

HDP miting yapıyor, alasını yapıyor. Tüm yasaklamalara rağmen bunu başarabilen tek partidir.

Soru çok basit; Madem HDP miting yapamıyor ya da Kürtler HDP’yi sevmiyor. Neden HDP’nin tüm miting ve etkinliklerini yasaklıyorsunuz?

Belli ki HDP’yi tabanından ayırmaya çalışıyorsunuz ama olmuyor, olmadı, olmayacak.!

Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Serhat News’in editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Oktay Candemir yazdı: HDP neden miting yapamıyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir