Özgökçe: Pandemi ve ekonomik krizin etkisi ile bölge turizmi can çekişiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GAKİK Tour Genel Müdürü Ferzan Demirtaş, Doğu Anadolu Bölgesi’nde turizmin bitme noktasına geldiğini, bununla beraber onlarca turizm işletmesinin kapandığını ve binlerce çalışanın da işsiz kaldığını ileri sürdü.

Ferzan Demirtaş, daha önce Doğu Expresi eksenli tren ve kültür turları destinasyonu kapsamında bölge insanını ekonomik açıdan tatmin edecek boyuta ulaştığını, ancak pandemi nedeniyle bu sürecin sekteye uğradığını söyledi. 

Bölge turizminin gelişmesi için yerelden desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, idarecilerin sadece kendi şehirleri için değil, tüm bölgeyi kapsayacak ortak çalışmalar yapması gerektiğini belirtti. 

Pandemi sürecinde bölgede onlarca turizm tesisi, taşımacı, restoran, otel gibi işletmenin düştüğü borç batağından dolayı kapandığını savunan Demirtaş, “Nitekim bu süreçte sanki turizm sadece Ege, Akdeniz’de yapılıyormuş gibi o bölgelerin büyük turizmci yatırımcıları korumaya dönük bazı tedbirler alındı. Ama bölgemize tek kuruş destek verilmedi. Gerekli desteği alamayan bölge turizmi ağır yaralar aldı, adeta komada,” iddiasında bulundu. 

Özgökçe: Pandemi ve ekonomik krizin etkisi ile bölge turizmi can çekişiyor - 1 1

Zap ve Botan vadileri eksenli; Hakkari, Cizre, Siirt ve Bitlis coğrafyalarına dönük oluşturdukları keşif grupları ile tanıtım yapmak istiyoruz diyen Demirtaş, kültür elçileri olarak turizmin insanlar ve kültürler arasında kurulabilecek en iyi köprü olduğu bilinciyle yeni destinasyonlar planladıklarını belirtti.

TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe ise pandemi ve ekonomik krizin etkisi ile bölge turizminin can çekiştiğini söyledi.

Bir çok işletmenin kapandığını belirten Özgökçe, “İran pazarı, bölgemizde çok canlı ve revaçtaydı. 2 yıldan beri Kapıköy, Doğubayazıt Gürbulak Gümrük Kapısı ve Hakkari Yüksekova Esendere Gümrük Kapısı kapalıydı. Ülkemizde 39 kara hudut kapısı var, bunların 36’sı 2020 Haziran itibariyle açıldı ama bizim gümrük kapımız 20 gün önce açıldı. Biz, bu kapıların açılması için çok mücadele ettik ama sezon bittikten sonra açıldı ve turizme zerre kadar katkısı olmadı. Bu süreçte yurtdışından hiç turist gelmedi. Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerinde 187 işletmeden 85’nin pandemi ile birlikte kapandı. Çalışanlarımızın çoğunu ücretsiz izne gönderdik,” dedi.

(Hakkari Objektif)

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Özgökçe: Pandemi ve ekonomik krizin etkisi ile bölge turizmi can çekişiyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir