Pandemi Kürtçe Kitap Satışlarını Nasıl Etkiledi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER/ Zelal Sahidenur Sari

Pandeminin başlarında, satışlarında ciddi düşüşlerin gözlendiği Kürtçe yayınevleri ve kitapçılar, sürecin uzamasıyla birlikte kitapların internet satışlarında artış yaşandığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl mart ayında başlayan coronavirüs pandemisi ile birlikte kitap okuma oranlarında hızlı değişiklikler gözlendi. Pandeminin ilk aylarında kitap satışları düşükken ilerleyen süreçte artış gösterdi. Kitap satışlarının düşük olmasının nedenleri arasında insanların temel gıda ve hijyen malzemelerine yönelmeleri ve kitap fuarlarının kapatılması gösterilirken, satışların yeniden artması ise insanların kitapları da internetten sipariş vererek almasına bağlandı.

Kürtçe öğrenme kitaplarına yoğun ilgi

Kürtçe kitap satış sitesi Pirtukakurdi’nin koordinatörü Bawer Berşev, pandemi sürecinde insanların, teması azaltıp online alışveriş yapmaya başlamalarından pozitif etkilendiklerini belirtti.

Pandemi Kürtçe Kitap Satışlarını Nasıl Etkiledi? - WhatsApp Image 2021 11 11 at 17.14.11 1
Bawer Berşev

Berşev, “Biz pandemi sürecinde insanların evde kalıp kitap okuması üzerine kampanyalar düzenledik bunun da geri dönüşünü aldık. Özellikle ‘Evde kal, kitap oku’ tarzında kampanyalar ile bizde, insanlara kitapları daha uygun fiyatlara ulaştırmaya çalıştık. Ve bu sayede satışlarımız %60 civarında arttı. Biz, 6 yıl önce başladık bu işe ve 6 yıldır da Avrupa, Amerika hatta Uzak Doğu’ya Kürtçe kitaplar gönderdik. Pandemide ise çoğunlukla Kürtçe öğrenme kitapları ve çocuk hikâyelerine olan ilgi bizi ekstra memnun etti. Pandemi sürecinde Kürtçe yayınevleri zor şartlardan geçti. Bizde bu süreçte onların bu şartlardan daha az etkilenecek şekilde geçiş yapmalarına katkı sağladık. Çünkü son süreçte fark ettim ki büyük kitap satış siteleri git gide Kürtçe piyasasından geri çekiliyor ya da hiç satmıyor,” dedi.

Kitap almak insanlar için tali bir seçenek

Berşev’in aksine Sor Yayınları (Weşanên Sor) temsilcisi Reşo Ronahî, pandemi sürecinin ekonomik krizi derinleştirmesi nedeniyle o süreçte kitap almanın insanlar için tali bir seçenek haline geldiğini belirtti.

Ronahî, “Genel olarak zaten okuma oranı yüksek bir toplum değiliz. Buna bir de Kürtçe’nin içinde bulunduğu koşulları eklediğimizde bu oran daha da düşüyor. Pandemiden önce başlayan bir ekonomik kriz söz konusuydu. Üstüne bir de pandeminin yarattığı olumsuz koşullar eklenince insanların alım gücü düştü. Kitap fuarları entelektüel etkinliklerin en fazla gerçekleştiği zamanlardı ve her yayıncı için can kurtarıcıydı. Pandemiden önce Diyarbakır’da gerçekleşen son fuarı TÜYAP’ın o zamanki verilerine göre 174 binden fazla kişi ziyaret etti. Elbette bu katılım Kürtçe kitapların satışında da etkili oldu. Fakat o günden bugüne hâlâ büyük bir fuar düzenlenemedi ve bu da yayıncılar açısından ciddi bir kayıp oldu,” dedi.

Olağanüstü hal Kürtçe kitaplara olan ilgiyi azalttı

Öte yandan Nûbihar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, çözüm sürecinin ardından yaşanan olağanüstü hal nedeniyle Kürtçe kitaplara karşı ilgisizlik yaşandığını belirtti. 

Pandemi Kürtçe Kitap Satışlarını Nasıl Etkiledi? - WhatsApp Image 2021 11 11 at 17.14.11
Süleyman Çevik

Çevik, “Biz, pandemi sürecinde kitap basmaya devam ettik ve önceki yıllara oranla bastığımız kitap sayısını da düşürmedik. Hatta uzun zamandır yayına hazırlayamadığımız kitaplarımızı da yayına hazırladık. Bizim daha önce yayınevi olarak birçok şehre ulaşma imkânımız yoktu. Bu süreçte yayınevi sitemizi satışa açtığımız için bu sorunu kısmen de olsa çözdük. Fakat Kürtçe kitaplara olan ilgide ciddi artış ve azalmalardan söz etmek mümkün değil aksine Kürtçe kitaplara olan ilgi her dönemde de aynıdır. Bu ilgisizliğin sebepleri arasında; Kürtçenin eğitim dili olmaması, pazar diline dönüşmemesi ve siyasi baskılar gösterilebilir. Fuarlar ise bizi, özel okuyucularımızla buluşturuyordu ve kriz dönemlerinde bile fuar satışlarımız gayet iyiydi. Her yıl bir önceki yıldan çok daha iyi geçiyordu. Fuarların iptal edilmesi bu yüzden kötü oldu,” dedi.

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Pandemi Kürtçe Kitap Satışlarını Nasıl Etkiledi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir