Saadet Partisi Van İl Başkanlığı’nın gündemi ‘Hayvancılık’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı’nın bu hafta ki gündeminin ‘Hayvancılık’ olduğunu açıklayan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan,  hükümete “Hayvancılık konusunda ciddi tedbirler alınmadığı takdirde önümüzde ki yıllarda çok daha ciddi sıkıntılar yaşanacaktır” uyarısında bulundu.

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı’nın gündemi ‘Hayvancılık’ - Ozay Ilhan

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı bu hafta ‘Hayvancılık’ gündemiyle toplanacaklarını İl binasında gerçekleştirdiği toplantıyla kamuoyuna duyurdu. Açıklamayı okuyan İl başkanı Özay İlhan, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün (HAYGEM), Haziran 2020’de yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2022’den itibaren mücbir sebepler dışında besilik canlı hayvan ithalatına hiçbir şekilde izin verilmeyeceği duyurduğunu anımsattı.

‘Türkiye son yıllarda et ihtiyacını karşılayamamaktadır’

Türkiye’nin son yıllarda et ihtiyacını karşılayamadığını ve periyodik olarak canlı hayvan ve karkas et ithalatına devam ettiğine dikkat çeken İlhan, “Ülke olarak son yıllarda hayvancılıkta ciddi sıkıntılar çekmekteyiz. 1990’lı yıllarda tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten 7 ülkeden biri diye anılan ülkemiz geldiğimiz noktada bu özelliğini yitirmiş durumdadır” dedi.

‘Önlem alınmazsa ciddi sıkıntılar yaşanacaktır’

Yem, mazot, tohum, gübre gibi girdi fiyatlarının son 1 yılda yüzde 400`leri aştığına dikkat çeken İlhan, üreticinin giderek yaptığı işten el çekmeye başladığını söyledi. İlhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Van 3 milyonu aşan küçükbaş hayvan sayısı yönünden Türkiye’de en çok küçükbaş hayvana sahip il olmasına rağmen 1985 yılında Van’ın nüfusu 570 binken 8 milyon küçükbaş olan bir il olduğunu göz önünde bulundurduğumuz takdirde nüfus 2 kat artarken hayvan varlığı yarıdan daha az olmuştur. Van örneğinde olduğu gibi ülke genelinde de durum çok farklı değildir. Hayvancılık konusunda ciddi tedbirler alınmadığı takdirde önümüzde ki yıllarda çok daha ciddi sıkıntılar yaşanacaktır.”

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı’nın gündemi ‘Hayvancılık’ - saadet partisi van il baskani ilhandan yetkililere cagri 1520164723

‘Hükümeti gerekli adımlara atmaya davet ediyoruz’

Her geçen gün köyden kente doğudan batıya artan göçün ve bunun yanında artan girdi maliyetlerinin hayvancılığı tehdit ettiğini kaydeden İlhan, “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını gözden geçirmeye bununla birlikte tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Saadet Partisi Van İl Başkanlığı’nın gündemi ‘Hayvancılık’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir