ŞanoWan depremzedeler için sahneye çıkıyor: Psikososyal etkinlikler şart!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maraş’ta büyük yıkıma neden olan depremden etkilenenler için Van’da bulunan ŞanoWan tiyatro oyuncuları Van’a göç eden depremzedeler için sahne alarak, toplanan geliri deprem bölgelerine yollayacak.

Maraş’ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 deprem sonrası yaşanan yıkımdan kaynaklı göç etmek zorunda kalan depremzedelerle dayanışmalar sürüyor. 47 bin 975 kişinin hayatını kaybettiği depremde binlerce insan da zorunlu göç yaşadı. Göç yaşayan depremzedelerin kendilerini iyi hissedebilmeleri amacıyla veya deprem anını bir nebze de olsa da unutabilmeleri için Van’da farklı etkinlikler düzenleniyor. ŞanoWan tiyatro oyuncuları Van’a göç eden depremzedeler için 25-26 tarihleri arasında Perihan AVM’de bulunan tiyatro salonlarında ‘Haylo dîsa tevlî hev bu’ oyununu sahnelerken aynı zamanda gelen gelirleri de deprem bölgesinde yaşayan depremzede yurttaşlara aktaracak.

ŞanoWan depremzedeler için sahneye çıkıyor: Psikososyal etkinlikler şart! - sanowan depremzedeler icin sahne alacak 3

Tiyatro oyuncusu Perinas Delazy, yaşanan depremden kaynaklı bölgede yaptıkları çalışmaları ve depremzedelere yönelik devam eden çalışmalarını anlattı. Aryen Kom, ŞanoWan ve Koma Meyman olarak depremden hemen sonra Sivil Toplum Kuruluşlarının başlattığı yardım ve dayanışma çalışmalarına dahil olduklarını kaydeden Delazy, 1-2 gün depoda çalıştıklarını belirtti. Delazy, depremden şiddetli etkilenen kentlerden biri olan Hatay’a gittiklerini ve orada Kültür sanat çalışmasından çok öncelikli ihtiyaçlar dâhilinde depolarda ve köylerde çalıştıklarını ifade etti.

ŞanoWan depremzedeler için sahneye çıkıyor: Psikososyal etkinlikler şart! - sanowan depremzedeler icin sahne alacak 5

Deprem bölgesinde çocuklar için renkli çalışmalar

Delazy, deprem bölgesinde gerçekleştirdikleri etkinlik çalışmaları şu sözlerle anlattı: “İlk o deprem şoku atlatılınca ne yapılmalı? Ne bekliyor bizi? diye düşündük. Deprem sadece binaların enkazların olduğu bir durum değil. Psikososyal sonuçlarının çok ağır olduğu bir afet. Bizlerde bununla birlikte, Kültür Sanat çalışanları olarak kadınlar, çocuklar ve gençler için ne yapmalıyız? sorusuyla çalışmalar başlattık. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın arkadaşlarla deprem bölgesinde bir dayanışma başlattık. Ayrıca orada çocuklarla drama atölyeleri, kültür sanat atölyeleri başlattık. Resim çizme ve boyama çalışmaları yapıldı.”

ŞanoWan depremzedeler için sahneye çıkıyor: Psikososyal etkinlikler şart! - sanowan depremzedeler icin sahne alacak 1

‘İleriki çalışmalarımız depremzedelere yönelik olacak’

Önümüzdeki süreçler içinde ‘depremzedeler için ne yapılabilir?’ üzerine yoğunlaşma içerisinde olduklarını dile getiren Delazy, “Hem oyunlarımıza devam etmek için hem de deprem bölgesini de unutmamak adına bundan sonraki oyunları depremzede halkımız için oynama kararı aldık. 25-26 Mart’ta ‘Haylo dîsa tevlî hevbu’ oyununu sahneleyeceğiz ve gelen gelirleri depremzedelere aktarmayı planlıyoruz. Van’a da yoğun bir göç oldu. Bu ailelere ulaşıp çocuklarla kültür sanat atölyeleri başlatacağız. Bunun içinde çalışmalarımız devam ediyor. ‘Depremi en az hasarla nasıl atlatabilir?’ ya da ‘ne kadar iyileştirebiliriz?’ sorularıyla birlikte bizde bu süreçte yerimizi alıyoruz” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ŞanoWan depremzedeler için sahneye çıkıyor: Psikososyal etkinlikler şart!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir