Soylu’nun kayyım açıklamasına tepki: Soylu faturayı Erdoğan’a kesti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz günlerde katıldığı bir mitingde kayyımlara dair “Erdoğan beni çağırdı ‘HDP belediyelerinden rahatsızım’ dedi. Bende iki günde hepsine kayyum atadım” açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamayı değerlendiren yerine kayyım atanan Van BŞB Eşbaşkanı Mustafa Avcı, “Soylu, bu konuşması ile aslında faturayı Erdoğan’a kesti. Bu onların aralarındaki panik halini gösteriyor” dedi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) bünyesinde olan belediyelere 2016’da atanan kayyımların ardından 2019’da Halkların Demokratik Partisi’de (HDP) özellikle Serhat bölgesinde büyük oy farkıyla belediyeleri kazanmıştı. Ancak Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ve ihraç edilme gerekçesi ile belediye başkanlarının mazbataları verilmezken geriye kalan belediyelere de kayyımlar atanıp birçok belediye başkanı gözaltına alınıp tutuklandı. İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul milletvekili adayı Süleyman Soylu, partisinin Gaziosmanpaşa Yıldıztabya Mahallesi’nde düzenlediği etkinlikte HDP bünyesinde olup kayyım atanan belediyelere dair, “Benim istediğim bir göz Recep Tayyip Erdoğan bana verdi iki göz. 2 gün sonra hepsini aldık” ifadelerine yer vermişti.

Soylu’nun kayyım açıklamasına tepki: Soylu faturayı Erdoğan’a kesti! - van belediye kayyim1

Bu sözlere dair Serhat News’e değerlendirmelerde bulunan yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, henüz belediyeleri kazanamadan önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kazansalar da kayyum atarız’ sözlerini hatırlattı.

‘Kayyım atamalarına önceden zemin hazırlamışlardı’

İlk kayyım atamalarından önce de usulsüzlüklere bir ortam hazırlandığını söyleyen Avcı, “Belediyelerimize iftiralar attılar, televizyonlarda 2-3 ay kara propaganda yürüttüler. Toplumun çoğunluğu bunlara inanmasa da önemli bir çoğunluğu da ‘acaba?’ diye sordu. İkinci kayyım atamalarından önce ise daha sandık sonuçları ortaya çıkmadan Erdoğan, ‘kazansanız da kayyum atarız’ ilk kayyum atamalarında ‘acaba’ diyenler Erdoğan’ın bu konuşması sonrasında niye kayyım atayacaklarını sormaya başladı” diye konuştu.

Soylu’nun kayyım açıklamasına tepki: Soylu faturayı Erdoğan’a kesti! - kayyim atalamalarina tepki avci 1

Seçimi kazanmaları netleşmeden kayyım tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Avcı, “Sandık sonuçlarında ise yeni bir tarz ile büyük oy farkları ile kazandığımız 6-7 Belediye Başkanımız KHK’li oldukları gerekçesi ile mazbataları verilmemişti. Sonrasında biz 3 ay görevde kaldıktan sonra kayyum atadılar. Daha biz mazbatamızı almadan büyükşehir valileri Süleyman Soylu’ya acele kayyım atamaları gerektiğinin yazısını yazmışlardı” dedi.

‘Soylu konuşması ile bunu deşifre etti’

Soylu’nun partisinde belediyelere yönelik yaptığı konuşmaları hatırlatan Avcı, “Diyor ki, ‘Ben istedim bir göz, Erdoğan verdi iki göz. Erdoğan beni çağırarak ‘kayyum atayalım’ dedi. Soylu, zaten kayyum atamak istiyordu. Erdoğan onu çağırıp söylediğinde iki günde kayyımları atadı. Hani biz hukuksuzluk yapmıştık? Arkadaşlarımız onların hazırladığı gerekçelerle içerdeler. 10-16 yıl hapis cezası aldılar. Biz zaten kanunsuz, hukuksuz bir şekilde içerde olduklarını biliyorduk ama Soylu konuşması ile bunu deşifre etti” diye vurguladı.

Soylu’nun kayyım açıklamasına tepki: Soylu faturayı Erdoğan’a kesti! - van belediye kayyim bekir kaya1
Soylu’nun kayyım açıklamasına tepki: Soylu faturayı Erdoğan’a kesti! - van belediye kayyim bekir kaya

‘Yaptıkları hukuksuzlukları onlara soracağız’

14 Mayıs’ta Cumhur ittifakının kaybedeceğine inandığını söyleyen Avcı, “Yaptıkları hukuksuzlukları onlara sorulacak. Soylu, bu konuşması ile aslında faturayı Erdoğan’a kesti. Bu onların aralarında ki panik halini gösteriyor. Biz de görevimizin başındayız, boş durmuyoruz. Eğer ki halkımız sebep ne olursa olsun bizi görevden alsaydı bizim için ölüm daha iyiydi. Ancak Soylu ve Erdoğan devlet zoru ile bizi kenara itti. Ancak biz hala halkımızın Belediyeleri görevini görüyoruz. O konuda hiçbir sorunumuz yok. Hiçbir belediye olanağımız olmasa da elimizden ne geldi ise halkımız için yaptık. Önümüzdeki seçimlere kadar da görevimizin başında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Soylu’nun kayyım açıklamasına tepki: Soylu faturayı Erdoğan’a kesti! - van belediye kayyim

‘Görevimize geri döneceğiz’

Avcı son olarak 14 Mayıs’ta bu rejimin gideceğini ve görevlerine geri döneceklerini söyleyerek, “Bu bölgenin imkan ve kaynaklarını bu şehir için kullanacağız. Erdoğan Beşyol’da miting düzenliyor, 5 Milyon TL miting masrafının faturasını belediyeye kesiyor. Belediyenin AKP’nin mitingini finanse etmeye hiçbir hakkı yok. Bu kentin kaynakları 4 yıldır yereldeki iktidar yöneticileri için harcanıyor. İşte bizim ve kayyım arasındaki fark burada açığa çıkıyor. Halkımızın da değişim istediğine ve 14 Mayıs’ta bu savaş isteyen, hırsızlık ve hukuksuzluk zihniyetinin gideceğine inanıyoruz. Sonrasında 15-20 gün içinde inanıyoruz ki görevlerimize döneceğiz ve tespit ettiğimiz sorunları belediye imkânları ve halkımız ile çözeceğiz” mesajını verdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Soylu’nun kayyım açıklamasına tepki: Soylu faturayı Erdoğan’a kesti!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir