Tarihi ve doğasıyla Bitlis

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi ve doğasıyla misafirlerini ağırlayan Bitlis’in tarihçesini sizler için derledik.

Bitlis (Osmanlıca Bidlis, Kürtçe Bedlîs, Ermenice Bağş veya Bağağeş’dir. Merkeze bağlı Tatvan, Güroymak, Mutki,  Ahlat ve Adilcevaz İlçeleri yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis’i, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler. Bitlis, Kaleleri ve tarihi eserleriyle önemli bir ildir.

Tarihçesi

Tarihçiler Bitlis tarihini değişik zamanlardan başlatmaktadırlar. 5000 yıllık, 7000 yıllık tarih gibi. Gerçekte Bitlis tarihi Neolotik Çağ dediğimiz Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. Bitlis ve yöresinin yazılı tarih öncesi oldukça karanlıktır. En önemli nedenleri yüzeydeki buluntuların az olması ve bugüne kadar gerçekçi bir arkeolojik çalışma yapılmamasıdır. Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Süphan ve Nemrut Dağı dağlarındaki obsidyen (doğal cam yatakları), doğrudan olmasa bile dolaylı olarak bu yöre tarihinin Neolitik dönemine kadar çıktığını göstermektedir. Obsidyen yataklarından elde edilen doğal camın yontucu, kesici, kazıyıcı olarak çevredeki yerleşim yerlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Yine yapılan çalışmalar sonucunda o döneme ait ticaret yolu Van Gölü’nün doğusundan güneye (bugünkü Van ili sınırları içerisinde bulunan Kalkolitik – Maden Dönemi – yerleşme alanı olan Tilkitepe), batıda ise Diyarbakır il sınırlarına (Ergani yakınındaki çanak-çömleksiz bir Neolitik yerleşme yeri olan Çayönü) dek uzanmaktadır.

Hayvancılığa elverişli kent

Bitlis geneli dağlar ve platolardan oluşmaktadır. Bu nedenle hayvancılığa daha elverişli bir kenttir. Karasal iklimi ise sert bir şekilde yaşadığından palmiye benzeri geniş yapraklı ağaçlar burada yetişemezler.

Tarihi Yapıları

Tatvan Kalesi, Ahlat Kalesi, Adilcevaz Kalesi, Bitlis Kalesi, gibi tarihi yapılara sahip kentte, Ulu Cami, Gökmeydan, Şerefiye Külliyesi, Adilcevaz Tuğrul Bey cami, Ahlat İskender Paşa Camii, İhlasiye Medresesi, Yusufuye Medresesi gibi dini yapılara sahip kentte Narlıdere Köprüsü, Ahlat Emir Bayındır Köprüsü, El Aman Hanı, Hazo Han, Papşin Hanı gibi tarihi yapılar yer almaktadır.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarihi ve doğasıyla Bitlis

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir