Tehlikeye rağmen köylerini bırakmak istemiyorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Van’da, kış mevsimi nedenliyle yağan kar yağışı, çığ bölgelerinde yaşamı olumsuz etkiliyor. AFAD’ın çığ bölgesi haritasında, riskli bölge olarak belirlediği Çatak ilçesi Elmalı Köyü sakinleri, karın yağması ile birlikte dünya ile iletişimlerinin koptuğunu ifade etti. Defalarca çığ tehlikesi atlattıklarını dile getiren yurttaşlar, bu tehlikelerin ölümlü sonuçlara yol açtığını söyledi.

Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), bölgede çığ felaketlerinin yaşanmaması için haritalandırılma çalışması yapılarak şimdiye kadar 4 bin 600 çığ patikası tespit edildiğini duyurmuştu. AFAD’ın riskli olarak belirlediği bölgelerden biri olan Çatak ilçesi Elmalı Köyü, olası bir çığ tehlikesiyle karşı karşıya. Dört tarafı çığ patikasıyla çevrili olan köy, birçok kez can kayıplarıyla sonuçlanan çığ felaketlerine maruz kalmış. Dere yatağında olan ve her kış yeni bir tehlikenin kaygısıyla yaşayan köylüler, tehlikeyi bilmelerine rağmen köylerini terk etmek istemiyor.

‘Dedem Terk Etmedi Bende Terk Etmeyeceğim’

Babasını ve birçok yakınını geçmiş yıllarda yaşanan çığ felaketleri nedeniyle yitirdiklerini dile getiren Münih Tuzci, tehlikeyi bilmelerine rağmen köylerini terk etmek istemediklerini söyledi. Tuzci, köyün çığ ve sel tehlikeleri ile mücadele ettiğini belirterek yaşadıkları riski şu ifadelerle aktardı: “Bir kar yağsa bu gördüğün bölge hepsi şapeliktir (Çığ). Benim babam da şapeden ölmüş. Bu bölge çok tehlikeli bir bölgedir. Yani buradan ta Kanispi’ye kadar tehlikeli bölgedir.” Tuzci, tehlikenin bilinmesine rağmen neden bu köyde yaşamak istendiği sorusuna şu ifadelerle cevap verdi: “Burası bize atalarımızdan, dedelerimizden kaldı. Dedelerim terk etmedi bende terk etmeyeceğim. Bir şekilde yaşamımızı sürdürüyoruz.”

Tehlikeye rağmen köylerini bırakmak istemiyorlar - WhatsApp Image 2022 01 02 at 15.06.28
Münih Tuzci

‘Kar Yağdığında Dünya İle İletişimimiz Kesiliyor’

Kar yağması durumunda şehir merkezi ile iletişimlerinin koptuğunu dile getiren bir başka köylü Ebubekir Taş ise şu ifadelere dikkat çekti: “Geçen sene çığ geldi belki 100 senelik meyve ağaçlarımızı kökünden söktü, aldı götürdü. Yerlerine yeni ağaçlar ektik, belli olmaz bir baktın yarın yine çığ koptu onları da söküp götürür. Burada bütün zorluklara rağmen yaşamayı seviyoruz. Kar yağdığında bütün dünya ile iletişimimiz kopuyor. Telefonlarımız çekmiyor, internet yok. Buradan yetkilere çağrım; en azından telefon sorununa bir çözüm bulmaları.”

Tehlikeye rağmen köylerini bırakmak istemiyorlar - WhatsApp Image 2022 01 02 at 15.06.51
Ebubekir Taş
Tehlikeye rağmen köylerini bırakmak istemiyorlar - WhatsApp Image 2022 01 02 at 14.57.58

Haber / Fotoğraf: İdris Yılmaz

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tehlikeye rağmen köylerini bırakmak istemiyorlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir