Umut Kitap Evi davasının karar duruşmasına katılım çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

|
Şemdinli Davası’nda tüm delillere rağmen sanıklar için beraat talep edilen davanın karar duruşması yarın görülecek. Avukat Kadir Kutevi, davayı sahiplenme ve katılım çağrısında bulundu. 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitapevi’ne yönelik 9 Kasım 2005’te yapılan bombalı saldırı sonrası suçüstü yakalanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in yeniden yargılandığı davanın karar duruşması, yarın Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Bir önceki duruşmada iddia makamı, beraat talepli mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı, 18 sayfalık mütalaasında, 60 klasör belge, 750 sayfa Meclis Araştırma Komisyonu raporu, tanık ifadeleri ve yüzlerce CD görüntüsüne rağmen sanıklar hakkında somut hiçbir bilgi ve inandırıcı delil bulunmadığını savundu. Savcı, sanıklardan çok, bombalanan ve mağdur olan kitapevinin sahibi Seferi Yılmaz’ı suçladı. 

‘HUKUKİ DARBE’

Dava avukatlarından Kadir Kutevi, Gülen Cemaati tarafından yargılamaların bir örneğinin Umut Kitap Evi davası olduğunu belirterek, 15 Temmuz 2016’da yapılan darbe girişimi sonrası birçok dosyanın yeniden ele alındığını, bunlardan birinin de Umut Kitap Evi davası olduğunu ifade etti. Kutevi, Gülen Cemaati ile bağlantılı hakim savcılar tarafından verilen kararların Kürtler olunca bozulduğuna dikkat çekti. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın, sanık Ali Kaya ile ilgili “Tanırım iyi çocuktur” ifadelerini hatırlatan Kutevi, “Yeniden yargılanmaların önü nedense sadece ve sadece Ali Kaya ve diğer ‘iyi çocuklara’ Şemdinli umut kitap evini bombalayanlara tahliye ve yeniden yargılama kararı çıktı. Madem FETÖ tarafından verilen kararlar hukuki değil o zaman verdikleri bütün kararlar bozulsun ama burada açıkça ciddi bir çifte standart hukuk uygulaması ile karşı karşıyayız. Dosya kapsamında bütün olayın maddi manevi bütün unsurları açıklanmış, bunların suça karıştıkları o dönem basına yansımış, böylesi açık bir suç ortadayken, yargılamada savcılığın beraat istemesi hukuki bir darbedir” dedi. 

HUKUKÇULARA ELEŞTİRİ 

Bu yargılamanın hukuk ile asla izah edilemeyeceğini vurgulayan Kutevi, demokrasiyi savunanların Türkiye’de artık açık seçik işlenen faili belli bir dosyada mağdura destekçi olmaları gerektiğini söyledi. Kutevi, şu ana kadar dosyaya 350’ye yakın avukatın vekalet sunduğunu ancak şu an dosyanın iki avukat sırtında çözülüyor olmasının hukukçular adına acı bir durum olduğunu söyledi. Kutevi, yarın görülecek duruşmaya katılım ve destek çağrısında bulundu. 

ŞEMDİNLİ DAVASININ GEÇMİŞİ

Saldırıya dair Van 3’üncü Ağır Mahkemesi’nde açılan davada, 19 Haziran 2006 tarihinde sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’i “insan öldürmek”, “örgüt kurmak” ve “insan öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi. Sanık avukatlarının itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. Yeniden görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkemesi 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi. Askeri mahkeme, 22 Ocak 2010 tarihinde dava dosyasını Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyanın gönderildiği Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa’nın bazı maddelerinde yapılan değişikliği göz önünde bulundurarak, 2 Mayıs 2011 tarihinde Şemdinli Davası dosyasını yeniden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Dava dosyasının gönderilmesiyle sanıklar 9 Haziran 2011’de yeniden tutuklandı. 10 Ocak 2012’de görülen duruşmada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e “insan öldürmek”, “örgüt kurmak” ve “insan öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi. 

Darbe girişimi sonrası mahkum edilen sanıkların avukatları, dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın davaya dönük itiraflarının ardından yargılamanın yenilenmesi amacıyla Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. 11 Ekim 2017’de yeniden yargılama talebini kabul eden mahkeme, sanıkların tahliyesine karar vermişti. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada ise, mahkeme önce tutuklu bulunan 3 sanığa “örgüt kurmak” suçundan beraat, ardından ise 3 sanığın “İnsan öldürmek ve yaralamak” suçundan dosyanın tekrar görülmesine karar vererek, üç sanığı da tahliye etti.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, bombayı atan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz için “Tanıyorum, iyi çocuklar” demişti.

Kaynak: MA / Dindar Karataş

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Umut Kitap Evi davasının karar duruşmasına katılım çağrısı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir