Van Barosu 2 mültecinin ölümüne neden olan olayla ilgili inceleme başlattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, Özalp’ta 2 göçmenin öldüğü 6’sının da yaralandığı olayla ilgili yaptıkları araştırmada araçta kurşun izine rastlamadıklarını belirterek, “Soruşturma dosyası içerisinde mobese kayıtları ve görüntüler geldikten sonra işin aslı daha çok netleşecek” dedi.

Dün Van-Özalp karayolunda bulunan polis kontrol noktasında, mültecileri taşıyan minibüste 2 kişi yaşamını yitirmiş, 6 kişi de yaralanmıştı.

Van Barosu Mülteci ve Göçmen Komisyonu, olayın takipçisi olduklarını duyurduğu açıklamasında, mültecileri taşıyan minibüs içerisinde 51 kişinin bulunduğu ve minibüs şoförü M.T.’nin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Rûdaw’a konuşan Van Barosu Başkanı Avukat Sinan Özaraz, baronun Mülteci ve Göçmen Komisyonu’nun konu ile ilgili bir açıklama yaptığını hatırlatarak, detaylı raporu daha sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Baro’dan yapılan bir başka açıklamada, Baro Başkanı Sinan Özaraz ile ilgili komisyon üyelerinin oluşturduğu heyetin olay yerine gittiği belirtilmişti.

Özaraz: Adli tıp raporları ile nihai sonuçlar ortaya çıkacak

Baro Başkanı Avukat Özaraz, “Biz gelen ihbar minibüsün tarandığı yönündeydi. Gidip olay yerinde çalışma yaptık ama kurşun veya taranmaya yönelik herhangi bir iz bulamadık. Minibüste de yaptığımız incelemede böyle bir şeye rastlamadık. Ama göçmenlerin ölümüne dair çıkacak adli tıp raporları nihai sonuçları ortaya koyacağı için o konuda net bir şey belirtemedik” dedi.

Minibüste 51  göçmenin bulunduğunu belirten Baro Başkanı Özaraz, “Araç polisin sıkı takibi ile noktada ters yönden giriş yaparken aracın önü kesiliyor polislerce, o arada bir arbede yaşanıyor. Orada kurşun kullanıldı mı, kullanılmadı mı, polis ne şekilde engellemeye çalıştı o kısmında nasıl bir hata var net olarak tespit edemedik. O da soruşturma dosyası içerisinde mobese kayıtları ve görüntüler geldikten sonra işin aslı daha çok netleşecek” ifadelerini kullandı.

Van İl Emniyet’inden açıklama

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bazı basın organları ve sosyal medya hesaplarında “Kontrol noktasında mülteci taşıyan araca ateş açıldı” şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Göçmenlerin bulunduğu minibüsün sürücüsünün “Dur” ihtarına uymayarak Özalp ilçesinden şehir merkezine doğru kaçma girişiminde bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ekiplerimizin ihtarlarına rağmen durmayan araç, Özalp uygulama noktasına geldiğinde ters istikamete girerek önce zırhlı araca, sonra beton bariyerlere çarparak kaza yapmıştır. Olay esnasında kesinlikle silah kullanılmamıştır. Kaza yapan aracın içinde 51 düzensiz göçmenin olduğu tespit edilmiş, 2 düzensiz göçmen trafik kazası neticesinde hayatını kaybetmiş, 6 düzensiz göçmen yaralanmıştır, tedavileri yapılmak üzere çevre hastanelere sevk edilmiştir.

Konuyla ilgili adli tahkikata başlanılmış, aralarında araç sürücüsünün de olduğu 3 kişi gözaltına alınmıştır.”

Van son yıllarda sık sık mülteci ölümleri ile gündeme geliyor.

Türkiye göçmen akınını önlemek için Iğdır, Ağrı ve Çaldıran sınırlarına duvar örüyor.

İçişleri Bakanlığı istatistiklerine göre sadece 2021 yılında Van’da 16 binden fazla göçmen sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındığını açıkladı.

2022 yılında ise 119 bin 817 göçmen geri gönderildi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Barosu 2 mültecinin ölümüne neden olan olayla ilgili inceleme başlattı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir