Van Barosu: Tecavüz dosyası kamuoyundan gizlenmek isteniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Barosu, 2 askerin Afganistanlı kadına tecavüz etmesine ilişkin açıkladığı raporda, dosyadaki gizlilik kararına dikkat çekerek, “Bu kararın, dosyanın kamuoyundan gizlenmesi amacı taşıdığı aşikârdır” dedi. 

Van Barosu, Saray ilçesinde 4 Ocak’ta, 2 askerin Afganistanlı bir kadına tecavüz etmesine ilişkin raporunu açıkladı. Baronun Tahir Elçi Konferans Salonu’nda açıklanan rapor avukat Zeynep Demir tarafından okundu. Demir, tecavüzün 4 Ocak 2023 tarihinde yaşandığını belirterek, “Van’ın Saray ilçesinde İran sınırında Afganistan uyruklu L.M. isimli göçmen kadının iki asker tarafından cinsel saldırıya maruz kaldığı bilgisi basına ve kamuoyuna yansımıştır. Askerlerin cinsel saldırısına maruz kalan L.M.’nin göçmen olarak yasadışı yollarla Türkiye’ye girdiğinin tespit edilmesi üzerine, kolluk görevlilerince yakalanmış, yakalanan düzensiz göçmen grubuyla birlikte ‘ulusal koruma’ gibi hiçbir hukuki işlem yapılmaksızın ‘geri itme’, yöntemiyle hukuka aykırı olarak sınır dışı edilmek üzere, askerler refakatinde İran sınırına götürülmüştür. Sınıra doğru götürülen göçmen kadın L.M. ve beraberinde bulunan düzensiz göçmen grubunun üst araması askerler tarafından insanlık onuruna aykırı olarak cinsel tacize varan yöntemlerle yapılmıştır. Düzensiz göçmen grubunu sınıra götüren iki asker, L.M.’yi gruptan ayırarak cinsel saldırıda bulunmuşlardır” ifadelerine yer verdi. 

Askerleri teşhis etti

Tecavüze uğrayan Afganistanlı kadının sınır dışına itildikten sonra kendi imkânlarıyla Sınır Jandarma Karakolu’na gelerek, tecavüzde bulunan askerlerden şikâyetçi olduğunu belirten Demir, “Kadın burada iki askeri teşhis etmiştir. Yürütülen soruşturma kapsamında asker olan iki şüpheli, cinsel saldırı suçlamasıyla 4 Ocak’ta tutuklanmıştır. İlgili savcılıkça, soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır. Alınan bu gizlilik kararı, soruşturmanın amacının tehlikeye düşeceği endişesinden ziyade, dosyanın kamuoyundan gizlenmesi amacı taşıdığı aşikârdır” diye belirtti. 

Van Barosu: Tecavüz dosyası kamuoyundan gizlenmek isteniyor - van barosu1

‘Her türlü saldırıya uğruyorlar’ 

L.M.’nin yaşadıklarının ilk olmayıp, bulundukları ülkelerden savaş başta olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı Türkiye’ye gelen göçmen kadınların her türlü saldırıya uğradıklarını ifade eden Demir, “Belirtmek gerekir ki; tüm yakıcılığıyla devam eden kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur. Bu konuda göçmen politikası ile getirilen hukuka aykırı uygulamalar ve toplumsal olarak üretilen göçmen düşmanlığı gibi sebepler nedeniyle göçmen kadınlar da kadına yönelik şiddet biçimlerine maruz bırakılmaya daha açık hale gelmiştir” diye konuştu.

‘Cezasızlık politikasına son verin’ 

Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne uğrayan ve ölüme sürüklenen İpek Er dosyasını da hatırlatan Demir, “Erkek şiddeti, devletin özel savaş politikasıyla birleşerek, kadına ve özellikle göçmen kadınlara yönelik şiddet her geçen gün daha da artmaktadır. İktidarı, göçmen kadınların ve düzensiz göçmen gruplarının hukuka aykırı yöntemlerle sınır dışı etme politikalarına son vermeye çağırıyoruz. Göçmen kadınlar gibi hassas grupların ihtiyaçlarına uygun politikalar üretmeye, kadına yönelik şiddetle mücadelede pozitif yükümlülüklerini yerine getirmeye, kadına yönelik her türlü şiddetle etkin mücadele yürütmeye ve faillerin cezasız bırakılması politikasına son verme çağrısında bulunuyoruz. Şiddete maruz bırakılan tüm kadınların yanında olduğumuzu belirtiyor, bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Barosu: Tecavüz dosyası kamuoyundan gizlenmek isteniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir