Van Gölü kuruyor: Kuraklık ve kirlilik üst seviyede

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuraklık nedeniyle suyu çekilen Van Gölü, atık sular nedeniyle kirletilirken, kentte bulunan irili ufaklı birçok göl ise kurudu. 

Yaşanan kuraklık ve çevresinde bulunan yerleşim yerlerinin atık sularının arıtılmaması, Van Gölü’nü de yok etmenin eşiğine getiriyor. Özellikle son yıllarda yağışların düşmesi gölün metrelerce çekilmesine yol açarken, kentte bulunan irili ufaklı birçok göl ise kurudu. Van Gölü suyunun çekilmesi ile birlikte özellikle yerleşim yerlerine yakın alanlarda kötü kokular yükseliyor. Özellikle kent merkezinden geçen derelerin taşıdığı çöpler ise, göl kıyısını adeta oturulamaz hale getiriyor. 

Balık ve martıların ölümü  

Van Gölü kuruyor: Kuraklık ve kirlilik üst seviyede - marti balik

Yaşanan kirlilik nedeniyle hem balık hem martı ölümlerinin yaşandığı kentte, geçtiğimiz Eylül ayında aşırı sıcaklar nedeniyle Muradiye ilçesindeki Sarımehmet Baraj Gölün’de yoğun balık ölümleri gerçekleşti. Konuya ilişkin inceleme yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ekipleri, balık ölümlerinin nedeninin “Su sıcaklığındaki ani değişim nedeniyle balıkların şoka girmesi” olarak açıkladı.

Van Gölü kuruyor: Kuraklık ve kirlilik üst seviyede - balik

Yine Zilan Çayı üzerinden bulunan Koçköprü Barajı’nda da yaşanan kuraklık nedeniyle sular çekildi ve burada da balık ölümleri yaşandı. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Gölü kuruyor: Kuraklık ve kirlilik üst seviyede

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir