Van’a göç eden Hazaralı Afgan: BM yaşananları tarafsız incelemelidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Taliban’ın 20 yılın sonunda Afganistan’ı ele geçirmesiyle yaşanan yoksulluk ve katliamlardan kaynaklı birçok Afgan farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Yaklaşık 6 yıldır Van’a göç eden Hazaralı Yasin Mubariz, BM’nin tarafsız bir şekilde yaşanılan olayları incelemesini isteyerek, “Topraklarımızda özgürce yaşamak istiyoruz” dedi. 

Afganistan’ın kontrolünü 15 Ağustos 2021’de yeniden ele geçiren Taliban ve silahlı grubu, “katılımcı bir İslami hükümet kuracaklarını” söyleyerek, Afganistan’da şeriat kanunları adı altında muhaliflere yönelik katliamlar gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Taliban, ele geçirdiği yerlerde hükümete bağlı okulları, hastaneleri ve mahkemeleri de kapatarak kendi acımasız kurallarını uygulamaya koydu.

Geçmişten bugüne birçok farklı milletlere ev sahipliği yapan Afganistan’da yaşananlardan kaynaklı göç etmek zorunda kalan milletlerden biri de Şii olan Hazaralar. Din adamları tarafından Hazaralar hakkında, “Kim ki Hazara rafizilerinin kadın, çocuk, erkek ve mallarını ganimet alırsa İslam dinine göre beşte birini devlete verip kalanına sahip olabilir” fetvası çıkarıldı. Taliban’ın saldırıları sonucunda binlerce Hazara katledildi.

Yaklaşık 6 yıldır Van’a göç eden ve Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinden sonra ülkesine geri dönemeyen Yasin Mubariz Serhat News’e konuştu.

Van’a göç eden Hazaralı Afgan: BM yaşananları tarafsız incelemelidir - yasin mubariz
Yasin Mubariz

‘Halkımız her alanda katlediliyor’

Burada iyi Türkçesiyle konuşan Mubariz, Hazaralara yönelik soykırımın yüz yıllara dayandığını söylüyor. Mubariz,  126 yıl önce de topraklarının ele geçirilebilmesi için binlerce Hazaralı insanın katledildiğini hatırlatıyor. Katliamın hala devam ettiğine dikkat çeken Mubariz, “Her ne kadar rejimler yöneticiler değişse de biz Hazaralılara yönelik bir değişim olmuyor. Halkımız eğitim merkezlerinde, yollarda, okullarda öldürülüyor” diyor.

Afganistan’da kadınlar mücadele veriyor

Mubariz, Taliban’a karşı erkeklerin ses çıkartamadıklarını ancak kadınların mücadele verdiklerini dile getiriyor. Mubariz, “Erkekler ses çıkarttıkları an veya bir itirazda bulundukları an hemen öldürülüyorlar. Dışarıda kadınların gezmesi, okul okuması yasak. Özellikle Hazaralı halklar daha çabuk katlediliyor. Gençlerin okumasını istemiyorlar; çünkü orada insanların bilinçlenmesini istemiyorlar. Biliyorlar gençler okudu mu kendi haklarını ve hukukunu arayacaklardır. Talibanlılar da zaten okumamış ve daha küçük yaşlarda savaşa gönderilerek örgütlenmiş ve bu yaşam tarzlarına hala devam ediyor” diye belirtiyor.

Van’a göç eden Hazaralı Afgan: BM yaşananları tarafsız incelemelidir - acklma foto

‘Yaşanılan katliamlar cezasız kalmasın!’

Ailesinin orada ve hiçbir şey yapamadıklarını üzülerek ifade eden Mubariz, kız kardeşinin bu yıl üniversiteye gitmesi gerektiğini ancak Taliban yasalarından kaynaklı evde kaldığını belirtiyor. Hazaralı halkların birçok ülkede basın açıklaması yaptığını belirten Mubariz, “Halkımız yapılan açıklamalarla seslerini duyurmak istiyor. Bu katliamların durdurulmasını ve topraklarımızda özgürce güvenilir bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bu cinayetler karşısında dünya sessiz kalmamalı. Birleşmiş milletler tarafsız bir şekilde yaşanılan olayları incelenmesini istiyoruz. Kim neden yapıyor? diye henüz bir sorgulanma yaşanmadı. Adalet yerini bulsun ve bu yaşanılan katliamların cezasız kalmamasını istiyoruz. Hazara soykırımını durdurun’” çağrısında bulunuyor.

VİDEO-MONTAJ: ŞEHRİBAN ABİ

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’a göç eden Hazaralı Afgan: BM yaşananları tarafsız incelemelidir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir