Van’da 2 askerin mülteci kadına tecavüzü Milli Savunma Bakanı’na soruldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Millevekili Muazzez Orhan Işık, Van’daki son vaka dahil asker üniforması taşıyanların taciz ve tecavüzlerinin önlenmesi için gerekli tedbirleri alması amacıyla Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a soru önergesi sundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Millevekili Muazzez Orhan, Van’ın Saray ilçesinde sınırda görev yapan askerlerden ikisinin 2 Ocak 2023 tarihinde bir kadın mülteciye tecavüz ettiği ve suç üstü yakalanması ardından tutuklanmasını Meclis gündemine taşıdı.

Orhan, kamu güvenliğini sağlamakla yetkilendirilmiş askerlerin ve güvenlik güçlerinin, yetkilerini istismar etmelerinin ve temel hakları ihlal etmelerinin önlenebilmesinin yasalarla mümkün olduğunun altını çizdi. Son dönemlerde çeşitli mevkilerde olan askerlerin cinsel taciz, istismar ve tecavüz vakaları ile gündeme geldiği bir durumun açığa çıktığını aktaran Orhan, “Sakarya Garnizon Komutanı Kurmay Albay Fahri Can Çağlar’ın 15 askeri cinsel istismara maruz bırakmaktan 7 Ekim tarihinde tutuklanması, öncesinde tecavüzcü Uzman Çavuş Musa Orhan Vakası,  Kurmay Binbaşı Oktay Ö. Vakası, 2015 yılında Filistinli bir mülteciye yönelik tecavüz vakası, 2021 yılında iki çocuğa yönelik uzman çavuş Talip K. Vakası gibi asker, uzman çavuş, korucu ve benzeri üniformalıların fail olduğu vakalar görülmüştür”dedi.

‘Taciz ve şiddet vakaları sistematikleşmiştir’

2020 yılında Van’da mültecileri geri gönderme merkezinde iki güvenlik görevlisi mülteci bir kadına tecavüzden tutuklandığına dikkat çeken Orhan, “Türkiye’nin denetiminde olan Suriye topraklarında özellikle Efrin bölgesinde kadın ve çocuklara yönelik istismar, taciz ve şiddet vakalarının ‘üniformalılarca’ sistematikleştirildiğine dair yaygın iddialar bulunmaktadır. 1997-2012 yılları arasında 241 polis, 91 asker, 17 özel timci, 15 korucu ve 45 gardiyan tecavüz suçundan yargılanması söz konusu durumun bugüne özgü olmadığını göstermektedir. Sadece Türkiye’de değil birçok  ulus devletin sınırlarında yaşanan vakalardan dolayı; özellikle kaçak ve kayıt dışı geçiş yapmaya çalışan sığınmacı, mülteci ve göçmenlere karşı çeşitli istismar vakalarının olduğu ve bu hak ihlallerinin önüne geçmek için özel tedbirlerin alınması gerektiği bilinmelidir” diye belirtti.

Orhan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“* Van’ın Saray ilçesinde 2 Ocak 2023 tarihinde mülteci bir kadına yönelik sözleşmeli erlerin tecavüz iddiası hakkında bakanlığınızın yürüttüğü bir soruşturma mevcut mudur? Bu vakadaki tecavüzcü askerlerin hiyerarşik olarak bağlı olduğu üsleri bu soruşturmaya dahil edilmiş midir?

* Mülteci geçişleri sırasında mültecilere yönelik taciz, tecavüz ve istismar vakalarının yaşanmaması amacıyla hangi tedbirler alınmaktadır?

* 2002-2023 yılları arasında asker üniforması taşıyanların; askerlere, halka, mülteci ve sığınmacılara taciz, tecavüz, istismar, işkence ve kötü muamele uyguladığı iddiasıyla görevden uzaklaştırılan asker sayısı kaçtır? Bu kişilere uygulanan diğer yaptırımlar nelerdir?

* 2002-2023 yılları arasında mülteci ve sığınmacılara yönelik yaşanan taciz, tecavüz, istismar, işkence ve kötü muamele vaka sayısı kaçtır? Vakaların tespiti ve verilerinin derlenmesi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?

* Mülteci geçişlerinin olduğu sınır bölgelerinde kadın mültecilere yönelik üst arama ve benzeri diğer işlemler için kadın görevlilerin istihdam edilmesi yönünde bir çalışma başlatacak mısınız?

* Askerlikte istismar ve taciz iddialarını dikkatle ve ivedilikle inceleyen bir mekanizma kurulacak mıdır?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da 2 askerin mülteci kadına tecavüzü Milli Savunma Bakanı’na soruldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir