Van’da 21 kurum Anadil Gününü kutladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da bir araya gelen 21 kurum ortak basın açıklamasıyla 21 Şubat Dünya Anadil Gününü kutladı. Etkinlikte Kürtçenin anayasal güvenceye alınması istendi.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir araya gelen, KESK Van Şubeler Platformu,   ARSİSA Dil ve Araştırma Derneği, İHD Van Şubesi, Aryen Sanat Atölyesi, Serhat Göç Araştırma Derneği,  ÇEVDER,  DİSK –Genel-İş Van-Hakkari Tabip Odası,  Tiyatro Mencel,  ÖHD Van Şubesi, TMMOB Van İl Koordinasyonu, MEBYA Der, TUYAD DER, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, Star Kadın Derneği, HDP İl ve İlçe Örgütleri, DBP İl ve İlçe örgütleri, DTK,  EMEP Van İl Örgütü, İnsan ve Özgürlük Partisi ve Van Barosu  ortak basın açıklaması düzenledi. HDP Van Milletvekilleri Sezai Temelli ile Muazzez Orhan’ın destek verdiği basın açıklamasını Eğitim-Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay yaptı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında, 21 Şubat gününü “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul ettiğini dile getiren Atabay, 2000 yılından itibaren de kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla anadilinde eğitim hakkı güvence altına alınarak “21 Şubat Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlandığını kaydetti.

‘1950 yılından bu yana  230 dil kayboldu’

Açıklamasında UNESCO verilerine de dikkat çeken Atabay, “dünyada yaklaşık 5 bini yerli dili olmak üzere yaklaşık 7 bin dil konuşulmakta ve bunlardan 2000’i tehlike altındadır. BM verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği kültürel ortamıyla birlikte yok olmaktadır. 1950 yılından bu yana 230 dil kaybolmuş, kaybolan her dille birlikte bir kültür de yitip gitmiştir.  Ulus devlet politikalarının katı olarak uygulandığı kapitalist sistemin gelişim süreci ve sonrasında dillerin varlığı ciddi şekilde tehdit altına alınmıştır. Araştırmalara göre dünya nüfusunun % 40’ı konuştuğu veya anladığı dilde eğitime erişememektedir.” Denildi.  “Başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamusal hizmetler nitelikli, parasız, ulaşılabilir, bilimsel olmasının yanı sıra anadil esaslı çok dilli sunulmalıdır.” Diyen Atabay, yasakçı, tekçi, asimilasyoncu politikaların son bulması için emek ve demokrasi mücadelesini yükseltme kararlılığını yükselteceklerini kaydetti.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da 21 kurum Anadil Gününü kutladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir