Van’da 25 Kasım’da çifte standart: AKP’lilere izin HDP’lilere yasak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 25 Kasım günü kapsamında yürümek isteyen kadınlar polisler tarafından engellenirken, AKP’li kadınlar ise işlek caddelerde balon uçurdu.

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binası ve İpekyolu İlçe binası önünde toplanan kadınların yürüyüşüne polisler izin vermedi. Valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek yürüyüşü engelleyen polisleri kadınlar protesto etti. Diğer yandan Valiliğin yasakları AKP’li kadınlar için geçerli olmadı. AKP’li kadınlar Van’ın çarşı merkezinde yürüyüş gerçekleştirerek balon uçurdu.

Van’da 25 Kasım’da çifte standart: AKP’lilere izin HDP’lilere yasak! - akp balon
Van’da 25 Kasım’da çifte standart: AKP’lilere izin HDP’lilere yasak! - hdp engel

‘Şiddet her alanda sürüyor’

Yürüyüşü engellenen HDP’li kadınlar uzun süre bekletildikten sonra dağıldı. Diğer yandan günün anlam ve önemine ilişkin Van Barosu Kadın Komisyonu basın açıklaması yaptı. Açıklamayı komisyon adına yapan Avukat Esra Çağlar, kadına yönelik şiddetin, tacizin, istismarın ve katliamların hala devam ettiğine dikkat çekti.

Çağlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini hatırlatarak şu sözlere yer verdi: “Erkek iktidar, tüm bu koşullar altında dahi kadına yönelik şiddeti önlemeye dönük politikalar üretmek yerine kadınların onlarca yıllık mücadelesi ile kazandığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı aldı. İstanbul Sözleşmesi’nden 2020 yılında çıkıldığından bugüne anıt sayaç verilerine göre bin 185 kadın katledildi.”

Van’da 25 Kasım’da çifte standart: AKP’lilere izin HDP’lilere yasak! - haber foto 1 2

‘Tüm engellemelere rağmen mücadele sürüyor’

Tüm engellemelere rağmen kadınların mücadele ettiğini ifade eden Çağlar, “Cinsiyet eşitliği yok olana dek, kadın yoksulluğu, eril şiddetin her türlüsü bitene dek bu mücadele devam edecektir. Özgür günlerde buluşacağımızı biliyoruz. Bütün dünya kadınları için jin jîyan azadî” sloganıyla konuşmasını sonlandırdı.

Van’da 25 Kasım’da çifte standart: AKP’lilere izin HDP’lilere yasak! - van kadin eylemi engel

‘AKP-MHP erkek şiddetini tırmandırıyor’

Öte yandan KESK Kadın Meclisi’de Van Şube binasında basında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı kadınlar adına Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Funda Demir Bozkurt okudu. 25 Kasım anlam ve önemine değinen Bozkurt, kadınlar olarak 25 Kasım’da; şiddete, cinsiyetçiliğe, savaşa, yoksulluğa karşı özgürlük ve barış için isyanı büyüterek alanlarda olduklarını ifade etti. Bozkurt, geçtiğimiz 25 Kasım’dan bugüne erkek şiddeti hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekerek, “Son on ay içerisinde 337 kadın katledildi, 190 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Katliam boyutuna varan kadın cinayetleri iktidarın politikalarından bağımsız değil. AKP- MHP iktidar bloku tekçi, gerici, militarist, cinsiyetçi ve homofobik temelde oluşturmayı tasarladığı yeni toplumsal düzenin inşası için erkek devlet şiddetini tırmandırıyor” dedi.

Van’da 25 Kasım’da çifte standart: AKP’lilere izin HDP’lilere yasak! - van kadin eylemi engel1

Bozkır son olarak şunları dile getirdi: “25 Kasım’da şiddete karşı sokağa çıkmak isteyen kadınlar şiddete uğradı. Bugün Van’da TJA’lı ve Van Kadın Platformundan kadınların bu yasakçı zihniyete karşı vermiş olduğu mücadeleyi selamlıyor, KESK’li DİSK’li kadınlar olarak erkek-devle şiddete karşı kız kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ifade diyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da 25 Kasım’da çifte standart: AKP’lilere izin HDP’lilere yasak!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    15 Kasım 2023, 12:09

    […] Kadın Meclisi, “Vazgeçmiyoruz Her Yerdeyiz” şiarıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı […]

    Cevapla