Van’da aşiret düğününde Kürtçe’ye sahip çıkma çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da yapılan aşiret düğünü, bu sefer takılan takı veya paralar ile değil, ailelere çocuklarına Kürtçe öğretilmesi çağrısıyla gündeme geldi.

“Aşiret düğünleri” tüm ihtişamıyla gündeme gelmeye devam ediyor. “Van’da aşiret düğünü! 3 milyon 650 bin TL’lik takı takıldı” gibi haber başlıkları ile gündeme gelen Van’daki aşiret düğünleri, bu sefer farklı bir kültürel çağrı ile gündem oldu.

Kentte bir düğün salonunda yapılan Kaçak ailesinin düğünü anlamlı çağrılara sahne oldu. Damat Ahmet Koçak’nın kardeşi avukat Jinda Rûgeş Koçak, düğünde sahneye çıkarak, düğüne gelen kadın ve erkeklere Kürtçeye sahip çıkma çağrısında bulundu. Her canlının kendi diliyle var olduğuna dikkat çeken Koçak, ailelere çocuklarına Kürtçe dilini öğretmeleri konusunda çağrı yaptı.

‘Dilimiz ile güzel ve tatlıyız’

Konuşmasının devamında anadil vurgusu yapan Koçak, “Bu dünyada her canlı kendi diliyle konuşuyor. Kuşlar dilleriyle şakırlar, karga kendi sesiyle çığlık atar, yılan kendi diliyle ıslık çalar, bülbül aşkını kendi diliyle ifade eder. Bizde kendi dilimiz olan Kürtçe ile güzel ve tatlıyız. Kürtçe dilimiz çok güzel bir sedadır. Biz dilimizle güzeliz, dilimizle tatlıyız. Bunun için benim bütün misafirlere çağrım anadilleriyle konuşmalarıdır” dedi.

Van’da aşiret düğününde Kürtçe’ye sahip çıkma çağrısı - Jinda Ruges Kocak

Konuşmasında Van Barosu olarak yaptıkları Kürtçe dil çalışmalarına da dikkat çeken Koçak, “Biz Van Barosu avukatları olarak baro bünyesinde Kürtçe dil komisyonu kurduk. Bu kurslarda birinci, ikinci ve üçüncü düzey dersler ile Kürtçe öğretmenlik dersleri başlattık. Bende bu komisyonda eşbaşkanlığı üstleniyorum. Bu komisyonun eşbaşkanı olarak bütün misafirlere çağrıda bulunuyorum. Çocuklarına Kürtçeyi öğretsinler. Kurani Kerimde de bütün dillere saygı yer almaktadır. Diğer dört kutsal kitapta da bu böyle net geçiyor. Bunun için sizden ricam çocuklarınıza Kürtçeyi öğretin” diye konuştu.

Avukat Koçak konuşmasının ardından Cigerxwîn’in ‘Ez û Yar’ şiirini okudu.

Düğün verilen ikramlar ve çekilen halaylarla son buldu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da aşiret düğününde Kürtçe’ye sahip çıkma çağrısı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir