Van’da ‘Askıda Sulu Boya’ sergisi açıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ressam İbrahim Gündem tarafından Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nde ‘Askıda Sulu Boya’ sergisi açıldı. 15 Haziran’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergide, ressamın üniversite yıllarından bu yana yaptığı 180 tane sulu boya eser bulunuyor.

Ressam İbrahim Gündem, Van doğumlu ve şu anda Van Güzel Sanatlar Lisesi’nde öğretmenlik yapıyor. Henüz ortaokul yıllarında resim sanatıyla tanışan Gündem, karşılaştığı bütün olumsuzluklara rağmen resim yapmaktan vazgeçmiyor. Üvercinka Kültür Sanat Merkezi’nde açtığı sergisinin ana fikrine değinmeden önce ise çocukluk yıllarından bir anısını bizimle paylaşıyor.

Her şeye rağmen devam eden bir resim tutkusu

Gündem, henüz ortaokul yıllarında bir öğretmeninin vasıtasıyla resim yapmaya başlıyor. Fakat öğretmeninden aldığı destek kadar ailesinden destek göremiyor. Gündem, “O zaman babamın tavrı beni üzse de belki de zaman geçtikçe ona hak verebilirdim,” diyor ve sulu boya çalışması yaptığı esnada babasının ayağıyla çalışma alanını dağıtarak su ve boyalarını döktüğünden söz ediyor. Resim öğretmeni olup atandıktan sonra ilk başta yaptığı sanata tepkili olan babasının da takdirini kazanıyor ve babası ondan özür diliyor: “Ailelerimiz sanata karşı olsalar bile bizim bir şekilde sanatla buluşmamız lazım. Bu zevki tatmamız lazım.”

Van’da ‘Askıda Sulu Boya’ sergisi açıldı - ibrahim gündem 1
ibrahim gündem

‘Resimler, çırılçıplak bir şekilde ortada görünüyor’

Üniversite yıllarından bu yana çok sayıda eser yapan Gündem, eserlerinden yaptığı bir seçkiyi bu sergide sergiliyor. Sergisinin merkezine erişilebilirliği alan Gündem, sergisinin ana fikrini şu sözlerle aktarıyor: “Benim resimlerim bir duvara asılı değil. Ya da bir tuval üzerine yapılmadı. Tabir-i caiz ise resimler çırılçıplak bir şekilde ortada görünüyor ve biz resimlere dokunabiliyoruz. Renklere yakın plandan bakarak inceleyebiliyoruz.”

‘Sanatın ticarileşmesine karşıyım’

Türkiye’de son dönemde askıda ekmek, askıda kitap gibi uygulamaların arttığını ifade eden Gündem, ekmek kadar insanların sanata ihtiyaç duyduğunu düşünerek sergisine ‘Askıda Sulu Boya’ ismini veriyor. Öte yandan resimlerin bir bedel karşılığında satılmasının ya da koleksiyonerler tarafından küf tutmuş odalara da doldurulmasından rahatsız olduğunu belirterek resimlerine parasal bir değer belirlemeyerek, bu sanatın ticarileşmemesi gerektiğini savunuyor.

‘Askıda Sulu Boya’ sergisini bu iki temel üzerine kuran Gündem, en az temel ihtiyaçlar kadar resim sanatının da erişilebilir bir konumda olmasına katkı sağlıyor.

‘Burada herkes kendi rengini bulabilir’

Ressamların çoğunlukla üretimlerinin son dönemlerinde tarzlarını yakaladığı bir alanın olduğunu vurgulayan Gündem, kendi sergisinde birçok duyguyu aktaran ve farklı tekniklerle yapılmış birçok esere yer verse de son dönemde yaptığı eserlerde belirli bir çizgi yakaladığını, “Aslında ben eserlerime hayatı resmettim. Burada herkes kendini ve renklerini bulabilir” cümleleriyle ifade ediyor.

‘Herkesin sanata ihtiyacı var’

Herkesin sanata ihtiyacı olduğunu sıklıkla yineleyen Gündem, sanatın tüm dallarına ihtiyaç duyulduğunu söylüyor: “Bunlardan zevk alamız gerekiyor. Ama görüyorum ki toplum olarak bundan çok uzağız. Ayrıca aileler olarak çocuklarımıza bunu aşılamakta büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ve bu sorun büyükdükçe de zevksizleşiyoruz. Mimarinin, çevrenin hatta insan hayatının bile zevksizleşmesinin temelinde bunlar yatıyor. Ama biz bunları tatmalı ve yakın olmalıyız.”

‘Çağdaşlık, sanat ve edebiyatın bütün dallarıyla ilişkili’

Türkiye’de sanata karşı büyük bir önyargının da olduğunu belirten Gündem, Avrupa’daki ülkelerin çoğunun özellikle Rönesans ve aydınlanma dönemlerinde sanat ve edebiyatla ilerlediğini söylüyor. Bir ülkenin refah seviyesini sanatla ilişkilendiren Gündem, “Bence çağdaşlığın her türlüsü sanat ve edebiyatın bütün dallarıyla ilişkili. Benim istediğim şey şu anda ilgilendiğimiz ve bizden sonra gelecek nesillere gerçekten bunu hakkıyla anlatmak ve tattırmak,” diyor.

Haber: Zelal Sahidenur Sari

Video-Montaj: Dıldar Güler

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da ‘Askıda Sulu Boya’ sergisi açıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir