Van’da ekonomik kriz derinleşiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yıllardan bu yana süregelen yanlış ekonomik politikaların ekonomik krizi derinleştirdiğini ifade eden iş insanları, ekonomik krizi derinden yaşayan Van esnafının, 2022 yılında kalıcı çözümler beklediğini belirtti. 

Krizin derinleştiği kentte yaşananları Gazete Emek Barış Aslan Van İş Adamları Derneği Başkanı Ayhan Işık ve İş İnsanı Muhsin Furat ile konuştu.

  Işık; 2022 yılından umutluyum

Ülke genelinde yaşanan ekonomik darboğazın Van esnafı üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Van İş Adamları Derneği Başkanı Ayhan Işık, her şeye rağmen 2022 yılından umutlu olduğunu belirtti. Sınırın kapanmasının da Van ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu belirten Işık sözlerini şöyle sürdürdü; “ Bizim şehrimiz turizm ve hizmet sektörü ağırlıklı olduğu için sınır kapısının kapalı olması nedeniyle sektörel bazda ciddi zararlar gördük. Otellerimiz; İşletmelerimiz Restaurantlarımız hizmet sektöründeki tüm işyerleri pandemi nedeniyle 14 ay boyunca ciddi anlamda ticari zarara uğradı.  Pandeminin başında kapıların kapanmasını kendimiz istedik. Sonrasında ekonomik kriz derinleşince, sınır kapısını yeniden açtırmak için çeşitli girişimlerde bulunduk. İnşallah 2022 yılı yaz sezonunda yaralarımızı sarmış bir şekilde ekonomik krizin etkilerini hafifletmiş oluruz.”

Sınır kapısı için somut adımlar atılmalı

Van ekonomisinin canlanması için sektörel bazda toplantılar yaptıklarını ifade eden Van İş Adamları Derneği Başkanı Ayhan Işık, sınır kapısının ticari araç trafiğine kapalı olduğunu, vagonların ve kotaların ise yetmediğini belirtti. Işık, “Pandemi öncesinde Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak pek çok yurtdışı seyahati gerçekleştirdik. Samimi bir şekilde belirtmek isterim ki, sınır kapısı güzel bir şekilde değerlendirilir ve Van kentimizi tercih eden turistlere fahiş fiyatlar çekmeden, samimi, dürüst ve sıcak davranırsak, bu sıkıntılı süreçte memleketimiz kazançlı çıkacaktır. Sınır Ticaret belgesi olan pek çok firmamız var. Kotanın bulunmaması yapılan ticareti anlamsızlaştırıyor. Sınırdan getirdiğiniz çividen karpuza her türlü ürün sınırlı bir miktarda getirilebiliyor. Bu şehrin yöneticileri olarak bir araya gelip sınır kapısı hakkında daha somut adımların atılması gerekiyor. Kapının kotasız ve her türlü ticarete açık olması gerekiyor.” dedi. 

 İş insanı Muhsin Furat; İran ile ticaret Van’ın can suyudur

Van ilinin İran ile 300 kilometreye yakın bir sınırı olduğunu belirten Vanlı iş insanı Muhsin Furat, Van ve İran’ın geçmişten bu yana ticari anlamda birbirlerine bağımlı olduklarını ifade etti. Sınır ticaretinde sanayi ve hayvancılık başta olmak üzere, Van ekonomisi göz önüne alındığında İran ile olan ticaretin can suyu niteliğinde olduğunun görmezden gelinemeyeceğini belirti. Furat konuşmasına devamla; “Sınır ticaretinde ekonomik iç dinamiklerin sınırlarının ve sınır gümrük kapılarının bir nevi cevap vermesi gerekir. Kapıköy Gümrük Kapısı’nın gümrükten fazlaca etkisi bulunmuyor. Bu bağlamda değerlendirildiğinde, sınır kapısının günün 5 saati açık kalan diğer saatlerinde kapalı olmasının Van’a istenen oranda sınır ticareti misyonu yüklemediği açıkça görülüyor. Anılan bu nedenle bu durumda iyileştirmenin yapılması gerekiyor. Geçmişten bu yana Van her ne kadar konuşulmasa da, dile getirmese de kaçakçılıkla daha çok kendini ifade edebiliyordu. Tabi ki bu iyileştirmeler yapılırken,  İran’a da bağımlı kalınmaması gerekir. 

 Sınır ticareti sadece İran’la değil diğer komşu ülkelerle de yapılıyor

Sınır ticaretinin İran’la olduğu gibi Kürdistan Bölgesi ve Ermenistan’la yapılmasının önemini vurgulayan Furat; “Neticede İran’la olduğu gibi Ermenistan’da Van’a yakındır. Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin iyi olmasının Van kentimize büyük olumlu etkiler sağlayacaktır. Aynı zamanda Kürdistan bölgesi de sınır ticaretine giriyor. Ekonomi sadece sınırla ilgili olmamalıdır. Dışa bağımlı olmak her zaman iyi değildir. Ekonomide daha çok ham madde üretimi ile iç ekonomiye yönelim olmalı ki kalkınma gerçekleşebilsin. Ekonominin kalkınması için bir yandan hayvancılık ve tarım üzerine teşvikler verilirken, öte yandan dışa bağımlı hale getiriliyoruz. Brezilyadan farklı ürünler, Rusya’dan buğday samanı ithal ederek bu alanlarda tarım ve hayvancılıkla uğraşan yerli üreticinin işine engel olunuyor.” dedi.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da ekonomik kriz derinleşiyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir