Van’da engellilerin yaşadığı sorun Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Orhan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na, “Van’da engelli, yaşlı, gebe veya hasta yurttaşların erişilebilirliğini arttırmak amacıyla asansör, bina rampaları, alt-üst geçit, kaldırım ve trafik ışıklarının dönüştürülmesi amacıyla bir çalışma yapılmakta mıdır?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Van’ın engelli, yaşlı, hasta yurttaşlar için erişilebilir bir kent olma sorununu TBMM gündemine taşıdı. Orhan, Van‘da 1,2 milyon yurttaşın ve resmi verilerle 60-70 bin arasında engelli yurttaşın yaşadığıan dikkat çekerek, nüfusun önemli bir bölümünün yaşlı, hasta ve engelli olduğu Van’da tek bir alt-üst geçidin asansörlü olmadığı, ana artelerde riskli geçişlerin olduğu ve dönem dönem kazaların yaşandığının altını çizdi.

‘Kayyım yönetiminde sorunlar artmıştır’

Orhan, Van’ın erişilebilir bir kent olması için yerel yönetimlerin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı‘nın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kapsamlı bir dönüşüm politikası uygulaması gerektiğini belirtti. Türkiye’de engellilerin, yaşlıların ve hastaların erişilebilirlik haklarının sistematik bir şekilde ihlal edildiğini aktaran Orhan, “Erişilebilirlik sorunları nedeniyle nüfusun yüzde 10’dan fazlasını oluşturan engellilerin sosyal yaşama dahil olamadığı ve ‘ev hapsine benzer’ bir yaşam geçirdiği ifade edilmektedir. Bina içi düzenin, bina çıkışlarının, asansör, park, yol, geçit ve kaldırımlarım engelliler için tasarımı maalesef henüz tamamlanmamıştır. Türkiye genelinde yaşanan bu sorunlar özellikle belediyeleri kayyum yönetiminde bırakılan bölge illerinde daha ağır bir şekilde yaşanmaktadır” dedi.  

‘Van’da kaldırımlar, üst geçitler engellilere uygun değil’

Van ve birçok bölge ilinde yaya geçitlerinin, kaldırımların, üst ve alt geçitlerin engellilerin, yaşlıların ve hastaların erişimine uygun olmadığına vurgu yapan Orhan şunları belirtti: “Van’da yayaların büyük bir risk alarak karşıya geçtiği bölgelerde alt ve üst geçit çalışmaları yapılmalıdır. Nüfusu 1,2 Milyonun üzerinde olan Van’da yürüyen merdiven veya asansörü olan tek bir üst/alt geçit yoktur. Birçok yerde trafik ışıkları yetersiz kalmakta ve yayalar geçiş sırasında büyük risk almaktadır. Birçok yerde yeterli sayıda ve kullanılabilir geçit bulunmadığından yurttaşlar yolun karşısına geçmekte güçlük yaşamakta veya geçerken büyük risk almaktadır.”

Orhan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na cevaplaması üzere şu soruları sordu:

 *2015-2022 yılları arasında Van’da karşı karşıya geçerken trafik kazası geçiren kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerden yaşamını yitiren, yaralanan, engelli kalan sayısı kaçtır?

 *1,2 milyon nüfusu ve 60-70 bin engelli nüfusu olan Van kentinde yürüyen merdivenli veya asansörlü bir tek alt-üst geçidin olmamasının nedenleri nelerdir? Birçok şehirde yapılmış olan bu ve benzeri geçitlerin Van’da hiç yapılmamasının nedenleri nelerdir?

* Van’da kentin erişilebilir olması için hangi kurumlarla işbirliği ve koordinasyon çalışmaları yürütülmektedir? Kayyum idaresindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nin erişilebilirliğe ilişkin çalışmaları nelerdir? Van’da engelli erişilebilirliği için hangi birimler görevlendirilmiştir? Bu kapsamda ayrılan bütçe ve kadro miktarı ne kadardır?

* Van’da engelli, yaşlı, gebe veya hasta yurttaşların erişilebilirliğini arttırmak amacıyla asansör, bina rampaları, alt-üst geçit, kaldırım ve trafik ışıklarının dönüştürülmesi amacıyla bir çalışma yapılmakta mıdır?

* Van’da erişilebilir bir kent planlaması için öngörülen zaman ne kadardır? 2025’te Van erişilebilir bir kent olacak mıdır? Bu kapsamda yapılması planlanan faaliyet ve kent düzenlemeleri nelerdir?

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da engellilerin yaşadığı sorun Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir