Van’da gerçekleşmeyen ‘eylemin’ davası görüldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 İstanbul Sözleşmesi için yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptıkları gerekçesiyle yargılanan 7 kadının duruşması ertelendi.   

Tevgera Jînên Azad (TJA) aktivistleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi üyeleri, İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini protesto etmek için 10 Nisan’da yapılacak yürüyüşe çağrı niteliğinde hazırladıkları videoyu sanal medyada paylaştıkları için haklarında “kanuna aykırı yürüyüş düzenleme” iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. 1’i tutuklu 7 kadının yargılandığı dava duruşması Van 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada tutuksuz yargılanan HDP’li Tuşba Belediye Meclis üyesi Ayşe Minaz, yerine kayyım atanan Muradiye Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan, HDP İpekyolu ilçe Eşbaşkanı Canan Uzunay ve STAR Kadın Derneği üyesi Rojbin Bor, Dilan Yıldız, Nurcan Kaya hazır bulundu. Yine dosya kapsamında Van T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ceyda Dindar duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.  

Açıklama Yok Dava Var 

 İlk olarak söz alan Ceyda Dindar, yürüyüşe katılmadığını valiliğin yasaklama kararından haberdar olmadığı için bildiri dağıtımına katıldığını belirtti. Daha sonra savunma yapana Dilan Yıldız, yürüyüşün olmadığını, polisin yürüyüş başlamadan müdahale ettiğini ve herhangi bir etkinliğin yapılmadığını söyleyerek, 25 Kasım’a 2 gün kala duruşmanın yapılmasının manidar olduğunu söyledi. Rojbin Bor ise yürüyüşe katılmadığını ve bunu kanıtlayacak hiçbir belgenin de olmadığını belirtti.  

Kadınlar İçin 

Ardından savunma yapan Ayşe Minaz da, yapılan çağrının tamamıyla ülkenin içinde bulunduğu ve her gün kadınların katledilmesine karşı ses çıkarmak istediklerini belirtti. Mahkemede asıl HDP’li kadınların yargılanmak istendiğini ifade eden Minaz, kadın kimliğiyle savunma yaptıklarını kaydetti. Kentte devam eden valiliğin eylem ve etkinlik yasağının sadece HDP ve muhalifleri kapsadığını söyleyen Minaz, “Pınar Gültekin’i katleden failin İstanbul Sözleşmesi için ‘iyi ki kalktı’ demesini kabul etmedik. Biz sözleşme için böylesi bir zihniyete karşı mücadele ediyoruz” dedi.  

Polisler: Açıklama Yapılmadı

Kadınların savunmalarının ardından mahkeme heyeti dosyada tanık olarak yer alan polisleri dinledi. Polisler de yürüyüş olmadığını, basın açıklamasına izin verilmediğini, herhangi bir taşkınlık olmadığını ve basın açıklaması dahi yapılmadığını söyledi. Daha sonra savunma yapan avukatlar, iktidarın HDP’ye karşı var olan yaklaşımı sonucu böylesi bir yargılama yapıldığını belirtti. Avukatlar, dosya kapsamında yer alan suç unsurlarının oluşmamasına rağmen gerçekleşmiş gibi gösterildiğini söyledi. Mahkeme heyeti daha sonra dosyayı tekrar incelemek ve eksik hususları tamamlamak üzere bir sonraki duruşmayı 17 Mart 2022’ye erteledi. 

(MA)

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da gerçekleşmeyen ‘eylemin’ davası görüldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir