Van’da ‘Halk Ekmek’ satışının durdurulması Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van ve ilçelerinde durdurulan Halk Ekmek satışlarını Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan,  ekonomik krizin yaşandığı süreçte Van ve ilçelerinde Halk Ekmek satışlarının durdurulmasını Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu. Orhan, Türkiye genelinde derinleşen ekonomik krizin yurttaşların günlük yaşamında yaşamsal sorunlara yol açtığına dikkat çekerek, “Maliyet artışları nedeniyle işletmeler iflas ve kapanma durumları ile karşı karşıya kalırken birçok girişimci ise işini sürdürememektedir. Ekonomik kriz işletmeler açısından da çok boyutlu olarak derinleşmektedir. Van’da İpekyolu, Edremit ve Tuşba belediyeleri için ekmek üretip dağıtan halk ekmek fabrikası da artan maliyetleri gerekçe göstererek ekmek üretimini durdurmuştur” dedi.

3 ilçede ekmek satışı durduruldu

Belediye tarafından yapılan açıklama ile bu durumun doğrulandığını ifade eden Orhan, İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerinde uzlaşamama nedeniyle satışların durdurulduğunun altını çizdi. Özellikle fırın bulunmayan bazı bölgelerde ekmek temininde çok büyük sorunlar yaşanmaya başlandığını dile getiren Orhan şunları kaydetti:

“3 ilçede de özellikle merkezi yerlere çok uzak mesafede olan mahallelerde ekmek temininde sorun yaşanmaktadır. Birçok yerde yaşanan bu sorun özellikle Tuşba ilçesinin ‘Dağönü, Göllü, Güveçli, Yabalıköy, Halkalı, Döşeme, Amik ve Ayanıs bölgelerinde günlük olarak ekmek temini sorununa yol açmıştır. Bu mahallelerde fırın işletmesi ve benzeri unlu mamullerin üretimi kısıtlı veya hiç yok durumundadır.  Özellikle bu bölgelerde halkın ekmek ihtiyacı geciktirilmeden sağlanmalıdır.

Van gibi yoksul sayısı resmi verilerle 400 bin kişi üzerinde olan bir ilde halk ekmek üretimi zorunlu bir ihtiyaçtır. Birçok ilde bu yönde halka sosyal destek çalışmaları geliştirilmiştir. Van’da da geciktirilmeden bu yönde bir çalışma yürütülmelidir.”

Orhan Tarım Bakanı’nın cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“* Van’nın Tuşba, İpekyolu, Edremit ilçelerinde halk ekmek üretimi ve dağıtımının durdurulma gerekçeleri nelerdir? Ekmeğini bu yolla alan halka ne zaman alternatif bir girişim başlatılacaktır?

* İpekyolu ve Edremit’e bağlı uzak mahallelerde ve Tuşba’ya bağlı “Dağönü, Göllü, Güveçli, Yabalıköy, Halkalı, Döşeme, Ayanıs ve Amik mahallelerinde halk ekmek dağıtımının durdurulması nedeniyle ve yakın fırın olmaması nedeniyle ortaya çıkan ekmek temini sorununu nasıl çözeceksiniz?

* Van’da tüm ilçelerde ve mahallelerde halk ekmek dağıtımı ne zaman yapılacaktır?

* Van’da ve birçok ilde son bir yıl içerisinde ekmeğe 3 kez zam gelmesinin gerekçeleri nedir? Bu zamlar nedeniyle halkın günlük ekmeğe erişiminde ortaya çıkan sorunlara dair bakanlığınız yaptığı bir araştırma mevcut mudur?

* 2022-2023 yılında ekmeğe ve unlu mamullere kaç kere daha zam gelecektir? Yeni zamların halkın beslenme ve açlık sorununa etkilerinin azaltılması amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?

* Fırın ve unlu mamuller alanında işletmelerin elektrik, un ve diğer sabit giderlerindeki artış son bir yıl içerisinde ne kadar olmuştur? Bu maliyetlerin azaltılması amacıyla hangi önlemleri alacaksınız?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da ‘Halk Ekmek’ satışının durdurulması Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir