Van’da halka yardım kömürü yerine taş dağıttılar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edremit ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömür torbalarından taş çıktı.

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi’nde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından dağıtılan kömür torbalarının içerisinden taş çıkıyor. ‘Yardım kömürünü’ kullanan yurttaşlar ısınamamanın yanı sıra sobada taşların patlamasından kaynaklı tehlike ile de karşı karşıya bırakılıyor. Torbaları yanımızda boşaltan mahalle sakinleri ellerindeki keserlerle kırmak istedikleri kömürler yerine taşlarla karşılaşıyor. Yaşanan duruma tepki gösteren yurttaşlar, “Kömür değil taş dağıtmışlar, bizden alıp bize veriyorlar” dedi.

Van'da halka yardım kömürü yerine taş dağıttılar! - komur yardimi edremit 6

Mahalle sakinleri dağıtılan ‘Kömürle’ ilgili yaşanan sorunları Edremit ilçe SYDV ilettiklerini belirtti. Mahalleli vakıf müdürünün kendilerine, ‘Kömür birinci kalitedir. Kömürü değiştirmek mümkün değil. Budur bundan başka kömür yok’ dediğini iddia etti.

Van'da halka yardım kömürü yerine taş dağıttılar! - komur yardimi edremit 8

Konuyla ilgili görüştüğümüz vakıf yetkilileri ise gelen bir tırın sadece kötü çıktığını ve bununla ilgili sorumlu firmayla iletişime geçeceklerini dile getirdi.

‘Sorunlarımızı yardımlaşma deneğine ilettik ancak inanılmadı’

Devletin kendisine göre destek verdiğini düşündüğünü söyleyen mahalle sakinlerinden Cemal Güler, “Sözde yardım kömürü aldık. Ama maalesef kömür yerine taş çıktı. Bu kömür sobalarımızı kırdı. Bunlar bizi çok mağdur etti. Yaklaşık 30 yıldır bu mahallede oturuyoruz. Alabildiğimizde kömür alıyorduk ancak alamadığımız durumlarda yardım kömürünü kullanıyorduk. Bu yıl dağıtılan kömür yakılmıyor. Komşularımız ile birlikte Sosyal Yardımlaşma Derneği’ne giderek kömürle ilgili sorunları dile getirdik. Ama kendileri ‘Kömürü test ettik kömürümüz birinci kalitede’ iddiasında bulundu. Gelen kömür Şırnak kömürü. Sadece ben değil tüm mahalle bu kömürden şikayetçi” diye belirtti.

Van'da halka yardım kömürü yerine taş dağıttılar! - komur yardimi edremit 4
Cemal Güler

Kömürün yakıldığı durumda mazot yakılmış gibi bir dumanla karşılaştıklarını söyleyen Güler, “Devlet madem böyle bir yardım yapıyor en azından kışı geçirebilseydik. Bu kömürler sonuçta şirketleri zengin etmek için dağıtılmamış. Bu yardımı yapmasaydılar daha iyi olurdu” diyerek tepkisini dile getirdi.

Van'da halka yardım kömürü yerine taş dağıttılar! - komur yardimi edremit 5

‘Taşları sobadan ellerimizle çıkartıyoruz’

Her yıl olduğu gibi bu yılda yardım kömürü aldıklarını belirten Hıyal Şahin de, bu yıl aldıkları kömürün önceki yıllarda dağıtılan yardım kömürlerine benzemediğini ifade etti. Şahin, “Bu yıl aldığımız kömür tamamıyla taş çıktı. Ne ısı veriyor nede sobadan çıkartabiliyoruz. Ellerimizle taşları çıkarmaya çalışıyoruz. Kömürü yaktığımızda bütün mahalle evlerinden dışarıya çıkamıyor. Kömürü dağıtanlar ‘Bunlar Kürt’tür ne de olsa bilmezler anlamazlar kandıralım’ diye düşünüyorlardır. Yoksa başka bir açıklaması olamaz. Bizde herkes gibi temiz kömür kullanmak istiyoruz” diye vurguladı.

Van'da halka yardım kömürü yerine taş dağıttılar! - komur yardimi edremit 3
Hıyal Şahin

‘Bizden alıp bize veriyorlar’

Evlerinin ısınmadığını ve kömür değil taş dağıttıklarını yineleyenlerden Kezban Güler ise, sobasında taşın fırlayarak halısına denk geldiğini ve tehlike oluşturduğunu ifade etti. Güler tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Çocuklar soğuktan sürekli hasta oluyor ve hastaneye götürüyorum. Geceleri uyumadan kesinlikle kömür atamıyoruz attığım gibi zehirlenme olabilme olasılığı yüksek. Eşim de derneğe gitti ve ‘denetim yaptıklarını kömürün temiz olduğunu’ söylediler. Orada eşime inanmadıklarını da söylemişlerdi hatta buna karşın eşim onlara ‘İnanmıyorsanız gelin evimize misafir olun kendiniz görün’ demişti. Dağıtılan kömür yine bizim emeklerimizdir. Bizden alıp bize veriyorlar.”

Van'da halka yardım kömürü yerine taş dağıttılar! - komur yardimi edremit 2
Kezban Güler

Serhat News

Haber: Şehriban Abi

Video-Montaj: Dıldar Güler

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da halka yardım kömürü yerine taş dağıttılar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir