Van’da iki mülteci daha donarak öldü: Cenazelerin askerler tarafından bırakıldığı iddia edildi-video

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Haber  – Van-İran sınırında biri kadın biri erkek iki mültecinin cansız bedeni bulundu. Her iki mültecinin tipiye yakalanarak yaşamını yitirdiği iddia edildi. Edinilen görüntülerde cenazelerin, askerler tarafından sınıra bırakıldığı yönünde iddialar var.

Van’ın Özalp İlçesine bağlı Amanyurt mahallesi sınırı ile Iran sınır arasında bulunan ve sınırın İran tarafında bir erkek ve bir kadının donmuş bedenlerine ulaşıldı. Köylüler tarafından bulunan cenazeler kar altında çıkarılırken, cenazelerin sınırı geçmek isteyen iki Afgan mülteciye ait olduğu belirtildi. İHD MYK üyesi ve Van Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Bayhan, geçtiğimiz günlerde açıkladığı mülteci raporunda yaşanan ölümlere ve göçlere ilişkin şunları söylemişti: “Van’da sınırı geçmek isterken 49 mülteci donarak yaşamını yitirdi. 68 mülteci Van gölünde boğularak yaşamını yitirdi. 42 mülteci trafik kazalarında yaşamını yitirdi. Mültecilere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin zamanı gelmiştir.”

‘Cenazeleri asker bırakıp gitti’

Cenazelerin çıkarılması sırasında çekilen görüntüler var. Görüntülerde bir yurttaş Kürtçe olarak 3 asker tarafından cenazenin getirip bırakıldığı söylüyor. Görüntülere, ‘Bunlar buraya kadar sağ gelmiş. Burada tipiye yakalanmış. Eğer hareket etselerdi ölmezlerdi. Hareket etmemişler’ sözleri yansıyor.

Daha önce de mültecilerin kar ve soğuğa rağmen geçişlerini yansıtan görüntüler paylaşılmış, 30 Aralık 2021’de Van’ın Özalp ilçesinde bir mülteci kadının çocuklarının donmaması için üzerindeki elbiseleri çocuklarına giydirdiği görülmüştü. Daha fazla soğuğa dayanamayan mülteci kadın donarak yaşamını yitirmiş, 2 çocuğu ise köylüler tarafından kurtarılmıştı.

‘Mültecilere karşı sorumluluklarımızı yerine getirme zamanı’

İHD MYK üyesi ve Van Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Bayhan, geçtiğimiz günlerde açıkladığı mülteci raporunda Van’da 3 yıl içinde yaşanan mülteci ölümleri hakkında şunları söylemişti: “Yaptığımız çalışmalar, basın haberleri ve kurum raporları esas alınarak; son 3 yılda ölüm yolcuğuna dönüşen göç serüveni yaşamaktadır. Yaşanan trajedinin büyüklüğünü göstermek kamuoyunu bilgilendirmek ve yetkilileri göreve davet etmek hasebiyle hayatını kaybeden göçmen ve mültecilere ilişkin veriler olayın vahametini göstermektedir. Bu süre içinde Van’da sınırı geçmek isterken 49 mülteci donarak yaşamını yitirdi. 68 mülteci Van gölünde boğularak yaşamını yitirdi. 42 mülteci trafik kazalarında yaşamını yitirdi. Bir mülteci ise ateşli silah sonucu yaşamını yitirdi. Savaş, çatışma ve derin yoksulluktan kaçarak yollara düşen ve dünyanın her yerinde ucuz işgücü olarak kullanılan, her türlü istismara maruz kalan, sıklıkla nefret ve ayrımcılık suçunun hedefi olan mültecilere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin zamanı gelmiştir.”

Serhat News

(sg-ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da iki mülteci daha donarak öldü: Cenazelerin askerler tarafından bırakıldığı iddia edildi-video

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir