Van’da istismarcı korucuya verilen ceza belli oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Van’ın Çatak ilçesinde 12 yaşındaki kız çocuğuna sistematik olarak cinsel istismarda bulunan korucu Rıskı Okam’a nitelikli cinsel istismar suçundan 50 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.
2021 yılında Van’ın Çatak ilçesinde 12 yaşındaki kız çocuğu, korucu Rıskı Okam’ın istismarına maruz kaldı. Çocuğun yaşadıklarını rehber öğretmenine anlatmasıyla olay ortaya çıkarken, fail yapılan şikâyet üzerine gözaltına alınarak tutuklandı. Daha sonra korucu Okam’ın yakınları, çocuğun ailesine baskı uygulayarak, köyden göç etmeleri için tehdit etti. Korucunun ailesinin tehditleri nedeniyle de çocuğun ailesi, göç etmek zorunda kaldı.
Korucu Rıskı Okam’ın tutuklu yargılandığı davanın karar duruşması Van 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Korucu Okam’a “nitelikli cinsel istismar” suçundan 50 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Okam, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan ise beraat etti.

‘Fail suçu inkâr etti’


Çocuğun avukatı olan Dilan Kunt Ayan, müvekkili olan kız çocuğunun olayı öğretmenine anlatması sonucu ortaya çıktığını ve öğretmenin emniyete bildirmesi sonucu korucu Rıskı Okam’ın tutuklandığını kaydetti. İddianamenin 7 Şubat 2022 tarihinde hazırlandığını ve 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin de iddianameyi kabul ettiğini söyledi. Kişi hakkında TCK 103 ve devamından yine “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”dan dava açıldığını ifade etti.
Yargılama sırasında failin suçu inkâr ettiğini belirten Kunt, “Eylemin olmadığını, kendisine iftira atıldığını, ailenin politik bir aile olduğunu ve kendisinin korucu olmasından kaynaklı kendisini hedef gösterdikleri şeklinde savunmada bulundu,” dedi.


‘Adli tıp raporu istismarı doğruluyor’


Okam’ın suçlamayı kabul etmemesi ardından tanık beyanlarına geçildiğini ifade eden Kunt, “Tanık beyanları da olayın gerçekleşmesine birebir tanıklık değildi elbette. Tanıklar verdikleri ifade de, kız çocuğunun bahsetmiş olduğu bazı an ve mekân durumları vardı. O an ve mekânların olduğuna dair beyanlarda bulundular,” dedi.

Van’da istismarcı korucuya verilen ceza belli oldu - IMG 20221021 WA0017
Av. Dilan Kunt


Kunt, 13 Aralık 2021 tarihinde yani daha dava açılmadan önce yapılan adli tıp raporuna değinerek, “Bu adli tıp raporu, kız çocuğunun açık bir şekilde istismara uğradığına dair bir belgenin olduğunu gösteren bir rapordu. Bu raporun hemen akabinde de ikinci celseden sonra savcılık mütalaasını verdi,” diye ifade etti. Savcılık mütalaasında kişi hakkında, TCK 103’ten cezalandırılmasını fakat kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaktan beraat kararı verilmesini talep ettiğini belirten Kunt, “Son duruşmada bizler de TCK’nın 103 ve devam maddelerinden cezalandırılmasının hukuka uygunluğunun fakat kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaktan beraat kararının hukuka aykırı olacağına dair savunmalarda bulunduk,” dedi.
Kunt, savunmalar neticesinde mahkeme heyetinin kişi hakkında 50 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdiğini söyledi. “Neticeden TCK’daki hüküm gereğince 30 yıl yani üst sınır olan 30 yılın üstüne çıkamayacağı için 30 yıl hapis cezasına hükmetti. Fakat kişi hürriyetinden yoksun kılmadan ise beraat kararı verdi,” dedi


Kunt, son olarak, “Verilen beraat kararına karşı dosyanın bu yönüyle süre tutum dilekçemizi verdik. Bizler de istinaf talebinde bulunup yardım mercilerinin takipçisi, sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz,” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da istismarcı korucuya verilen ceza belli oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir