Van’da kimler hangi partiden başvuru yaptı? HDP’den sürpriz isimler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da kim, hangi partiden aday oldu? En fazla başvuru HDP ve AKP’den olurken, CHP’ye de yoğun talep oldu.

Türkiye’nin kader seçimi olarak kabul edilen 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli seçimlerine sayılı günler kala başvurular da artmaya başladı. 8 milletvekillinin seçileceği kentte en fazla başvuru HDP ve AKP’den olurken, CHP başta olmak üzere 6’lı masada yer alan partiler de kentte büyük ilgi gördü. İlk etapta başvuru süresini kısa tutan partiler, daha sonra süreleri uzatırken AKP ve CHP’den sonra Deva Partisi de başvuru alma süresini uzattı.

Van’da başvurular sürerken bu seçimde ilk kez AKP ve HDP dışında da milletvekilli aday adaylığı başvurularında ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. CHP’nin ve Deva Partisi’nin de çokça başvuru aldığı süreçte flaş isimler adaylıklarını ardı ardına açıklıyor. İşte parti parti aday adaylarının tam listesi…

HDP’den sürpriz isimler ön planda

Kentte yüzde 70’in üzerinde oy alan Halkların Demokratik Partisi’ne yoğun başvurular sürüyor. Şu ana kadar Av. Abdulbasit Bildirici, Şerif Durmaz, Öner Yiğit, Alaattin Dağhan, Av. Sedat Düşünmez, Veysi Dilekçi, Sıddık Abi, Fırat Durmaz, Fikret Doğan, Hamit İzci, Tuncer Sağınç, Handan Karakoyun, Ayşe Minaz, Diba Keskin, Servin Karakoç, Yıldız Çetin, Sinan Ok, Av. Ümit Dede konuşulan aday adayları arasında yer alıyor.

Kentte başvurular devam ederken, özellikle uzun yıllardır aktif siyasette yer alan Tuncer Sağınç ile KHK ile ihraç edilen Sinan Ok, eski Erciş Belediye Başkanı Diba Keskin ve geçmişte Kürt siyasetinde yer alan Selim Ertaş temayül yoklamalarında isimleri en fazla öne çıkan siyasetçiler olduğu öğrenildi. Aynı zamanda HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan’ın da Van’dan aday olabileceği konuşulan diğer bir kulis bilgisi.

Not: Yukarıda ismi geçen kişiler, parti temayül yoklamasıyla hiçbir alakası yoktur. Bu isimleri tamamen sokakta alınan bilgiler doğrultusunda yazılmıştır. Aynı zamanda listede ismi geçenler, resmi başvurularını yapan değil, kamuoyunda ismi geçen kişiler olduğunu kamuoyu bilgisine sunarız…

Kurum amirleri AKP’den aday olmak için sıraya girdi

Kentte yapılan araştırmalara yansıdığı kadarı ile oylarında ciddi düşüş yaşanan AKP’de ise en fazla resmi kurumlarda yer alanlar başvuruda bulundu. Şu ana kadar; Hatice Erdoğan, Hamide Donmuş, Affan Orhan, Abdullah Arvas , Eren Adıgüzel, Yıldırım Yıldız, Zübeyt Hakan Perihanoğlu, Veysi Dayan, Seyfullah Çelenk, Savaş Nurullah Kıylık, Paşa Kurşunluoğlu, Nedim Sağlam, Murat Demir, Muhammed Mücahit Arvas, Malik Özbay, İlhami Taşdemir, Ferhat Yaşar, Fatma Değer, Ergenç, Ebubekir Kaçmaz, Cihan Saydaş, Cevdet Yıldız, Cengiz Yağız, Berrin Sürmeli, Ali Zor, Ahmet Erdoğan, Ahmet Koçak, Özge Burak Değer, Havva Duran, Suzan Türkoğlu, Nizamettin Ağar, Nimetullah Arvas, Adnan Yörük, Çetin Ebinç, Gürsel İzcier, Prof. Dr. Menaf Turan, Av. Mehmet Yıldız, Galip ilhaner, Azad Kartal, Celal Şevgin, Av. Çağatay Akyol, Ali Hakan Yavuz Selma Biçek. Kürtçe bilen aday tartışmaların sürdüğü AKP’de Kürt olan eski Bakanlardan Abdulhamit Gül’ün isimide ön plana çıkmış durumda.

CHP’ye talep arttı

Son anketlerde kentte bir milletvekili çıkarmaya kesin gözüyle bakılan CHP’de ise şu ana kadar; Av. Seracettin Bedirhanoğlu, Cafer Gürsel, Aziz Örek, Coşkun Selçuk, Osman Çelik, Taciser Çiftçi, İskender Ertuş, Süleyman Kuşman, Muhlis Orhan, Meral Ayhan ve Kinyas Kartal gibi tanınmış isimler milletvekilliği için başvuruda bulundu.

Gelecek Partisi de iddialı partiler arasında

Seçim anketlerinde oy artışı gösteren bir diğer parti ise Gelecek Partisi. Başvuruları devam eden Gelecek Partisi’ne şu ana kadar; Ömer Fidan, Aslı Arvas ve Mehmet Zeki Kumru başvuruda bulundu. Teamül yoklamalarında ismi ön plana çıkan Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık’ın da önümüzdeki günlerde istifa ederek başvuruda bulunacağı bekleniyor.

AKP’liler yönünü DEVA’ya döndü

Kentte ilgi gören partilerden bir diğeri ise DEVA Partisi oldu. Aralarında eski AKP Milletvekili Adayı Yılmaz Kılıç’ında bulunduğu, Av. Nedim Güler, Fehmi Yıldız, Hanifi Taşkıran, Afet Kuşman, Nevzat Eser, Ömer Varlı, Canan Süne başvuruda bulundu.

Cumhur İttifakı’na katılmayan Yeniden Refah Partisi

Cumhur İttifakı’na katılmama kararı alan Yeniden Refah Partisi Van İl Örgütü’ne ise, Yakup Demir, Murat Ergin, Mehmet Şahin, Aydın Çiçek, Ali Şahin, Kenan Songüder, Nevzat Ataş ve Faruk Irtak başvuru yapanlar arasında yer aldı.

MHP başvurunun en düşük olduğu parti oldu

Milliyetçi Hareket Partisi’nden Ayhan Kahraman, Yahya Cancan, Abdulselam Arvas başvuru yapanlar arasında yer aldı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da kimler hangi partiden başvuru yaptı? HDP’den sürpriz isimler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir