Van’da, Kürtçe dil kursunu bitiren çocuklar sertifikalarını aldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER

Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği Van şubesinde Kürtçe dil eğitimi gören 18 çocuğa, düzenlenen törenle başarı sertifikaları verildi. Törende konuşan Kürt Yazar Heval Dilbahar, Kürt dilinin önemine dikkat çekerek, bütün kesimlere seferberlik ruhuyla Kürt diline sahip çıkma çağrısında bulundu.

Van’ın Erciş ilçesinde kurulan Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nde (ARSİSA) Kürtçe dil eğitimi gören 18 çocuk, düzenlenen törenle başarı sertifikalarını aldı. 3 aydır Kürtçe dil eğitimi gören ve yaşları 8 ile 13 arasında değişen çocuklar için Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda bir tören düzenlendi. Sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı törende, salona; “Ziman Laş e, Li Laşê Xwe Xwedî Derkevin” ve “Kurdî Xwebûn û Nasnameya me ya Neteweyî ye” yazılı pankartlar asıldı.

Sinevizyon gösterimi ile başlayan etkinlikte ilk olarak ARSİSA Yönetim Kurulu üyesi Cevdet Zilanlı konuştu. Çocuklarını Kürtçe eğitim almak için gönderen ailelere ve eğitim veren öğretmenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Zilanlı, yaşamın tüm alanlarında Kürtçe’ye sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Asimilasyon politikalarının artarak devem ettiğini vurgulayan Zilanlı, buna karşı daha etkin bir dil mücadelesinin yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Zilanlı; okulların, televizyon ve internetin asimilasyonun en önemli araçlarının başında geldiğini kaydetti.Zilanlı’dan sonra söz alan DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı da, Kürt halkının kendi toprağında ve evinde her zaman Kürtçe konuşacağını belirterek, her anne ve babanın Kürtçe öğreten bir öğretmen gibi olması gerektiğini vurguladı.

Kürtçe Şiirle Mesaj Verdi

Tören sırasında konuşan Kürt yazar Heval Dilbahar ise sözlerine yazdığı bir şiirle başladı. Duygulu anların yaşandığı konuşmada Dilbahar, Kürtçe’nin önemine dikakt çekerek, “Kürtçe yalnızca Kürt ulusunun değil, tüm insanlığın en kadim ve temel değerlerinden biridir. Ancak dilimiz şu an ciddi tehlikelerle karşı karşıyadır. Bunun için de; Kürt hareketleri, partileri, kurumları, her alandaki öncüleri başta olmak üzere, tüm Kürtlerin ve kendisine insanım diyen herkesin seferberlik ruhuyla, Kürt diline sahip çıkması gerekiyor. Kürt dil mücadelesi her alanda geliştirimelidir,” diye konuştu.

Yapılan konuşmalar ardından mezun olan 18 çocuk, düzenlenen törende başarı sertifikalarını aldı. Tören, Aryen Kom’un seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Video / Montaj: Zafer Avnaş

Serhat News

(YK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da, Kürtçe dil kursunu bitiren çocuklar sertifikalarını aldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir