Van’da mülteci çocuklar için drama atölyesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tiyatro sanatçısı Hasan Bayam, uzun süredir yürüttüğü çocuklar için yaratıcı drama atölyelerine bir yenisini daha ekliyor. Bayam, Suriyeli çocuklar için açtığı yaratıcı drama atölyesinin ilk oyunu olacak olan “Bal Arı ve Ayıcık” oyunun çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Tiyatro sanatçısı Hasan Bayam, Suriyeli çocuklardan oluşacak olan yaratıcı drama atölyesini kurduklarını duyurdu. Bayam, Van’da uzun süredir, çocuklarla yaratıcı drama atölyeleri kurduklarını ve bu atölyeler sonucunda hem çocuklar hem de kendisi açısından keyifli ve verimli zamanlar geçirdiklerini söylüyor. Suriyeli çocuklarla kurdukları atölye ile ilgili bilgiler aktaran Bayam, atölyede, aynı zamanda Vanlı çocukların da yer alacağını ve asıl amacın kaynaştırma olduğunu vurguluyor. Kurdukları atölye ve sahnelenecek olan “Bal Arı ve Ayıcık” adlı çocuk oyunu ile ilgili Bayam’la keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

‘Alaylı tiyatro işini sürdürüyorum’

Edebiyat bölümünü bitirdikten sonra uzun yıllar amatör tiyatroyla meşgul olan Bayam, daha sonraki dönemlerde İstanbul’da özel tiyatro ekiplerinden bireysel olarak ve İstanbul İletişim Enstitüsü’nden tiyatro eğitimi alıyor. Bayam, “Şimdi ise Van’da bu eğitimlerden sonra bile sevdiğim, asıl yapmak istediğim alaylı tiyatro işini sürdürüyorum. Aynı zamanda aldığım eğitim gereği çocuklarla yaratıcı drama atölyemi de açtım,” diyor. Yaratıcı drama eğitimlerini hem Türkçe hem Kürtçe verdiklerini söyleyen Bayam, bu senede yeni sezon için duyuruya çıktıklarını kaydediyor. Çocuklar için iki yeni yaratıcı drama atölyesini açtıklarını ifade ederek, söz konusu atölyelerin iki dilli atölyeler olduğunu belirtiyor. Yeni sezondaki atölyeler de hem Kürtçe hem Türkçe eğitim verecek.

‘Dezavantajlı çocuklarla atölyeler gerçekleştirdim’

Yaratıcı drama atölyelerini ücretli yaptıklarını aktaran Bayam, pandeminin ardından yasakların kalkmasıyla birlikte dezavantajlı çocuklarla, ücretsiz bir atölye yapmayı planlıyor ve bunun için bir grup oluşturuyor. Bu atölyenin oldukça faydalı ve güzel geçtiğini söylüyor gülümseyerek. Ve ekliyor: “Sonra bunun biraz ruhsal hazzının tadına varınca geçen sene de sevgi evlerindeki çocuklarla yapmaya karar verdim. Sevgi evlerindeki çocuklarla da aynı şekilde yaratıcı drama atölyesi yaptık ve onlara kendi yazdığım bir çocuk oyununu oynattım.” Sevgi evlerindeki çocuklarla yaptıkları atölye çalışmasının ardından Van Devlet Tiyatrosu sahnesinde, çocuk oyununu sahneliyorlar. Bayam, “Bu da bana inanılmaz bir mutluluk verdi. Çünkü çocukların gelişimine çok katkısı oldu. Çocukların, ilk geldiklerinde kendilerini açma, kendilerini ifade etme, bağlantı kurma, temas kurma, iletişim kurma konusunda birtakım problemleri vardı. Ama tiyatro atölyesinin ve oyunun sonunda bu problemlerinde büyük oranda azalmalar oldu,” diyor.

‘Suriyeli çocuklarla atölye çalışması yapacağım’

Bayam, “Bu sene düşündüm, kiminle yapabilirim diye. Suriyeli çocuklarla yapmaya karar verdim. Mülteci çocuklar arasından da Suriyeli çocuklara ders vermeyi düşündüm. Çünkü ilk aklıma gelen şey tercüman olmayabilir ve ben Suriyeli çocuklarla Kürtçe diyalog kurabilirim. Bu yüzden Suriyeli çocukları seçtim,” diye kaydediyor. Daha önceki dönemlerde; hem oyun konusunda hem kostüm, sahne temini, hem kira hem de birtakım masraflar konusunda bazı problemler yaşayan Bayam, atölyeleri ücretsiz bir hale getirmek için bir fon arayışına giriyor. Fon bulma sürecini de şöyle aktarıyor: “İnternetten araştırdığım ve çevreden duyduğum ve bazı etkinliklerin pankartlarından gördüğüm kadarıyla Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kuruluşu aklıma geldi. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’na başvuruda bulundum. Suriyeli çocuklarla, hem yaratıcı drama atölyesi hem de atölyenin sonunda onlarla oyun yapıp ücretsiz bir şekilde onları sahnede oynatmak için. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı bunu kabul etti. Projemiz haftaya hayata geçecek.”

Van’da mülteci çocuklar için drama atölyesi - Vanda mülteci çocuklar için drama atölyesi1
Hasan Bayam

Suriyeli çocukların aileleri ile resmi işlemleri tamamlamaya çalıştıklarını belirten Bayam, “Resmi işlemler biter bitmez projemiz hayata geçecek ve otuz günlük atölye, kırk beş günlük oyun süreci sonunda Van Devlet Tiyatrosu’nda hem bütün mültecilere hem Van halkına açık olmak üzere ücretsiz bir şekilde bu oyun sergilenecek,” diyor.

‘Bal Arı ve Ayıcık’

Proje sonunda sahnelenecek oyununun metnini kendisinin yazdığı bir çocuk oyunu olduğunu söylüyor. “Bal Arı ve Ayıcık diye bir çocuk oyunu. Oyun, daha önce Devlet Tiyatrosu sahnesinde ya da diğer atölye çalışmalarında kullanılmadı,” diyor Bayam. “Bal Arı ve Ayıcık” oyununu, üç sene önce yazdığını belirterek, oyunun içeriğinden söz etmeye başlıyor: “Oyun; paylaşma ve sevgi temalı. Ormandaki hayvanlar üzerinden alegori kurulmuş, ama insanlara mesaj vermek amacıyla oluşturulmuş bir oyun. Nitekim bütün çocuk oyunlarında da öyle zaten. Ayının, arının, cadının ve ormandaki tavşanların birbirleriyle ormandaki yiyecekleri başta paylaşamaması daha sonra her birinin aslında bir miktar yerse paylaşabileceğini anlatıyor. Hepsinin de aslında bundan doyabileceğini anladıktan sonra her birinin kendi arasında paylaşabilmesi ve en sonunda da cadıyla bile barışabilmeleri. Cadıyı bile sevgiye ikna edip en sonunda birbirlerini sevmeleri üzerine kurulmuş bir oyun.”

‘Atölyeye katılan çocukların Suriyeli çocuklarla kaynaşması’

Bayam, asıl amaçlarının, dışarından atölyeye katılacak çocukların, Suriyeli çocuklarla kaynaşması olduğunu vurguluyor. Bayam, “Çünkü bilindiği gibi dışarıdan gelen kabul edilmez kolay kolay. Köye sonradan gelen, evini, köyün dışına kurar, sınıfa sonradan gelen arka sıraya oturur gibi örnekleri var hayatımızda. Ama tabii bu atölyenin içerisinde bizim buradaki Vanlı çocuklarda olacak, mülteci çocuklar da olacak. Bunlar birbirleri ile kaynaşacaklar,” ifadelerini kullanıyor.

Van’da mülteci çocuklar için drama atölyesi - Vanda mülteci çocuklar için drama atölyesi2

Bayam, “Sevgi temalı bu oyunu da oynadıktan sonra bence projenin sonunda bu çocuklar, paylaşabileceklerini aslında her yerin hepsine ait olduğunu, dünyanın herkese ait olduğunu, oyundaki orman nasıl bütün hayvanlara ait ise dünyada bütün insanlara ait gibi bir fikir onlarda oluşturmak istiyorum,” diye kaydediyor.

Çocukların, atölye çalışmaları boyunca ve oyunun sonunda paylaşmayı, yerkürenin aslında bütün canlılara ait olduğunu anlayacaklarına inandığını söylüyor. Oyun bittikten sonrada çocukların atölyeye ücretsiz bir şekilde devam edebileceklerini aktaran Bayam, son olarak şunları söylüyor: “Atölye açık olduğu sürece ve onlar istedikçe buraya gelebilecekler.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da mülteci çocuklar için drama atölyesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir