Van’da yapılan ‘Eşek Arabası Yarışına’ tepkiler sürüyor Bu etkinlikle hayvanlara yapılan işkence meşrulaştırılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi, “1’inci Van Fotoğraf Maratonu’nun” üçüncü gününde Gevaş İlçesi Göründü Mahallesinde eşek arabası yarışı düzenlendi. Düzenlenen yarışmada hayvan haklarının ihlal edildiğini belirten hayvan severler ve fotoğrafçılar bu etkinlikle hayvanlara işkence yapıldığını vurgulayarak bu konuda cezai işlem uygulanmasını talep etti.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen “1’inci Van Fotoğraf Maratonu’nun” üçüncü gününde Gevaş Göründü Mahallesi’nde düzenlenen eşek arabası yarışı fotoğrafçılar tarafından takip edildi.

Sabah saatlerinde kent merkezinden hareket eden ücretsiz servislerle Göründü Mahallesi’ne giden fotoğrafçılar arasında da yarışma düzenlendi.

Kentin tarihi, kültürel ve doğa güzelliklerini tanıtmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla yapıldığı iddia edilen maratonda eşek arabası yarışında eşeklere yapılan kötü muamele kameralara yansıdı ve bu görüntüler Van Büyükşehir Belediyesinin resmî web sitesi ve sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Van’da yapılan ‘Eşek Arabası Yarışına’ tepkiler sürüyor Bu etkinlikle hayvanlara yapılan işkence meşrulaştırılıyor - 2

Yapılan paylaşımın ardından sosyal medyada hızla yayılan videolarda hayvanların dövülerek koşturulması ise tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili doğa severler ve fotoğrafçılar, Van Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarındaki ilgili paylaşımın altına yorum yaparak tepkilerini dile getirdi. Fakat tepki içeren bu yorumlar Van Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabı tarafından kaldırıldı.

Hayvanlara yapılan işkencenin meşrulaştırılmasının doğru olmadığını savunan kişiler sosyal medya hesapları ve Serhat News aracılığı ile tepkilerini dile getirdi.

‘Yapılan şey sanata aykırıdır’

Doğa fotoğrafçısı ve hayvan sever Vedat Atlı, “Sanat, dediğimiz şey doğanın doğal bir harmonisidir. Bir hayvanı döverek koşturmak ve fotoğraflamak sanata aykırıdır. Hatta orada ülkenin ve bölgenin en iyi ‘fotoğraf sanatçısı’ olduğu iddia edilen birçok kişinin de olduğunu duydum. Buna çok üzüldüm. O canlıların o ‘mükemmel kare’ için o eziyete maruz kalması kabul edilir bir şey değil,” dedi.

‘Belediye kendi yapmış olduğu etkinliği kendi gölgeledi’

Van Sosyal Medya Derneği Başkanı ve amatör fotoğrafçı Muhammed Haşim, “Öncelikle yapılmış olan etkinlik güzel bir etkinlik. Ama bu etkinliğe eşekleri katarak ve orada bulunan insanların da özellikle o arabaları süren kişilerin ellerinde bulunan büyük sopalarla onlara vurması açıkça bir işkencedir. Yani yapılan etkinliğe aslında eleştiren insanlar gölge düşürmemiştir. Belediye kendi yapmış olduğu etkinliğe kendi gölge düşürmüştür. Bu eleştiriler üzerine de belediye elbette ‘yapmış olduğumuz etkinliği sabote ediyorlar’ şeklinde bir açıklama illaki yapacaktır. Ki zaten şu an bile belediye personelleri ve o hesabı kullanan arkadaş dahi aynı şekilde paylaşımlar yapmaya başladı. Böyle bir yüzyılda bu şekilde hayvanlara eziyet etmek, bunu bir yarışmış gibi birilerini eğlendirmek amacıyla yapılan bu şey gerçekten çok sıkıntılı ve çok üzücü bir durum,” şeklinde ifade etti.

‘Van Büyükşehir Belediyesi bir an önce bu yanlıştan dönmeli’

Van Feqiyê Teyran Derneği Hayvan Hakları Komisyonundan Eymen Mete, “Böyle bir etkinliğin yapılmış olması bizi son derece üzerek hayal kırıklığına uğratmıştır. Biz tüm Türkiye’ye ilimizi duyarlı, hassas tanıtmaya çalışan bir komisyonuz. Yıllardır hayvanlar için belediye ile beraber iyileştirme yaparak canların daha güzel bir yaşam sürmesi için çalışıyoruz. Evet sokak hayvanları için çok şey yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Fakat sadece sokak hayvanı değil tür ayrımı yapmadan yaklaşmalıyız. İnsanların keyfi durumları için; sopalarla vurularak, sıcak hava altında, engebeli yollarda o kadar koşturulması, yarıştırılması asla kabul edilemez. Hayvanlara acı çektirenleri şiddetle kınıyor, hayvanların korumaya alınıp buna sebep olan herkese cezai işlem uygulanmasını istiyoruz. Umuyoruz ki Van Büyükşehir Belediyesi bir an önce bu yanlıştan dönüp gerekli adımları atar ve bir daha böyle ilkel etkinliklerin düzenlenmemesi için çalışmaları başlatır,” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da yapılan ‘Eşek Arabası Yarışına’ tepkiler sürüyor Bu etkinlikle hayvanlara yapılan işkence meşrulaştırılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir