Van’da yasaklamalar gölgesinde gergin basın açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van Kadın Meclisi Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in milletvekilliğinin düşürülmesini protesto ederek, Semra Güzel’in kadın iradesinin temsilcisi olduğuna dikkat çekildi. Açıklama sırasında yoğun önlemler alan polislerle kitle arasında sık sık tartışma yaşandı.

HDP Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel’in milletvekilliğinin düşürülmesini protesto eden Van Kadın Meclisi, Van İl binası önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması sırasında polisler bölgede yoğun önlem alarak, valilik yasaklama kararı olduğundan dolayı açıklamaya izin verilmeyeceğini söyledi.  yaşanan uzun gerginlik ve tartışmalardan sonra polislerin geri çekilmesiyle basın açıklaması yapıldı. Grup adına açıklama yapan Nurcan Kayar, Semra Güzel’e bir kumpas sonucu başlatılan linç kampanyası devam ettiğini söyledi. “Bir fotoğraf karesi üzerinden hedef gösterilen Semra yoldaşımızın milletvekilliğinin düşürülmesi için alelacele toplanan karma komisyonda dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar çıkmıştır.” Diyen Kayar,  kararın demokrasi, eşitlik, özgürlükten yana olan tüm kesimleri susturma sindirmeye yönelik olduğunu dile getirdi.

“Hiçbir saldırı konsepti bu gerçekliğin üzerini örtemeyecektir”

Dosyada yaşanan hukuksuzluklara da dikkat çeken Kayar, şunları söyledi: “AKP-MHP faşist bloğu erkek yargısı ve yandaş basını adeta topyekün bir saldırı başlatarak halk iradesini, kadınların iradesini yok saydığını bir kez daha göstermiştir. AKP vekilleri tarafından göz göre göre suç işlenmiş, gizlilik kararı olan bir dosyada bulunan fotoğraflar basına sızdırılmıştır. Semra vekilimiz hakkında her adımı tasarlanarak verilen bu karar, münferit bir karar değildir. Bu kararın temelinde iktidarın Kürt sorununda dayattığı çözümsüzlük vardır.  Söz konusu fotoğrafın çekildiği dönemin gerçekliği yok sayılmaktadır. O fotoğraf karesi Kürt halkının, Kürt kadınların yaşadığı ağır acıların da fotoğrafıdır. Ailesinden, sevdiklerinden uzakta yaşamak zorunda kalan milyonlarca Kürt kadının yaşadığı ortak gerçekliğidir. Hiçbir saldırı konsepti bu gerçekliğin üzerini örtemeyecektir.”

Van’da yasaklamalar gölgesinde gergin basın açıklaması - HDPaciklama

“Geçmişte tutmayan uygulamalar bundan sonra da tutmaz”

Semra Güzel hakkında verilen kararın aynı zamanda kadınları siyasetin dışına bırakmanın bir diğer yöntemi olduğunu da belirten Kayran, “Eşbaşkanlığı, eşit temsiliyeti suç sayan, İstanbul Sözleşmesini hedef alan iktidarın kadın düşmanı politikalarının son hamlesi olan bu karar biz kadınlar için yok hükmündedir. Devletin, siyasi iktidarın ve erkek yargının ortaklığıyla kurulmuş bu tuzağa kadınlar düşmeyecektir. Semra Güzel halkının vekili, kadınların iradesidir. Kürt sorunun demokratik çözümünden yana siyaset yürüten, kadın özgürlük mücadelesine gönül vermiş bir yoldaşımızdır. Yaşadığı ağır acılara rağmen Kürt ve kadın düşmanı politikalar karşısında boyun eğmeyen duruşu ile mücadelesinden taviz vermemiştir. Bundan sonra da vermeyeceğini defalarca kez belirtmiştir.  İmha ve inkar siyaseti ile Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatan, tecrit politikaları ile ülkeyi savaş ve kaosa sürükleyen AKP-MHP faşist bloğu vekilimizin dokunulmazlığını kaldırarak başarılı olamayacaktır. Defalarca aynı yöntem uygulanmıştır ve bu yöntemi uygulayan her iktidar tarihte karanlık bir leke olarak kalmıştır. HDP’ye saldırarak, kumpas davalarıyla, kapatma davaları ile yaşadığı çok boyutlu krizi çözmeye çalışanlar dönüp tarihe bakmalıdır. Daha önce de vekillerimizin dokunulmazlığını kaldırarak vekilliklerini düşüren siyaset anlayışı tutmadı, yine tutmayacak. Halkın seçilmişlerini hapsederek, siyaset yapmasını engelleyerek, kadın mücadelesi yürütmesine engel olarak çözümsüzlüğü dayatan iktidar şunu bilsin ki” diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasına HDP Van Milletvekilleri Murat Sarısaç, Sezai Temelli, yerine kayyım atanan Van Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı, HDP İl Eşbaşkanları Fikret Doğan ile Handan Karakoyun’da destek verdi.

Açıklamadan sonra grup alkışlar eşliğinde HDP İl binasına geçti.

Haber ve görüntü: Barış Aslan-Dıldar Güler

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da yasaklamalar gölgesinde gergin basın açıklaması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir