Van’da ‘Yelda Gecesi’ coşkuyla kutlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da Yelda Gecesi halkın yoğun katılımıyla kutlandı.

Destar Dergisi, Arsisa Dil ve Kültür Araştırma Derneği, Aryen Huner tarafından ŞanoWan sahnesinde gerçekleştirilen programla Yelda Gecesi kutlandı. Halkın ulusal kıyafetleriyle yoğun ilgi gösterdiği programda sinevizyon gösterimi, dengbej ve şiir dinletisi yapıldı.

Gecede ilk olarak Yelda Gecesi’nin tarihini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sahne alan Dengbêj Meryem’in stranları sloganlarla kesilirken, Dengbêj Ape Usiv’in stranları ise sık sık alkışlarla kesildi. Gecede Jineoloji çalışmaları yürüten Neslihan Şedal ve yazar Heval Dilbahar ise şiirler okudu.

Van’da ‘Yelda Gecesi’ coşkuyla kutlandı - yelda gecesi kutlama1

Yelda Gecesi çekilen halaylarla sona erdi.

Yelda Gecesi nedir?

Yelda Gecesi yılın en uzun gecesine tekabül eden 21 Aralık ekonoksu ve aynı zamanda Tanrı Mitra’nın doğum gününe işaret eden bu ritüel eski Aryen kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle Kürtlerde Yeresanlar ve Kakailer için halen büyük öneme sahiptir. Genellikle ailenin en büyüğünün evinde toplanılarak, pek çok yiyecek-içeceğin hazırlanıp tüketildiği şiir ve müziğin eşlik ettiği bu ritüel çeşitli eğlencelerle güneş doğana kadar devam eder. Bu gecede bolluk-bereketin artması için nar kırma etkinliğide gerçekleştirilir.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da ‘Yelda Gecesi’ coşkuyla kutlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir