Van’daki Kuveyt Devleti’nin konutlarında yaşayan kadınlar unutuldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da yaşanan depremden kaynaklı, eşlerini kaybeden kadınlar için IICO ve İHH tarafından yapılan 64 kalıcı konutlarda yaşayan kadınlar, sayısız sorunla mücadele ediyor. Gözyaşları içerisinde mağduriyetlerini dile getiren kadınlar, yerleştirildikleri konutlarda unutulduklarının altını çiziyor.

Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 601 kişinin hayatını kaybettiği, 4 binin üzerinde yaralının olduğu 7,2 şiddetindeki deprem Van’ın sosyal, ekonomik ve kültürel yapısında derin izler bıraktı. Bu izleri taşıyanların başında ise eşlerini kaybeden ve çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren kadınlar geliyor.

Van'daki Kuveyt Devleti'nin konutlarında yaşayan kadınlar unutuldu! - konut 2

2011’de Van’ın Edremit ilçesine bağlı Eren kent ve Erdem kent mahallelerine 1 kilometre uzaklıkta Kuveyt destekli Uluslar İslami Yardım Organizasyonu ve İnsani Yardın Vakfı tarafından ‘Kuveyt Konutları’ adıyla 62 konut inşa edildi. İnşa edilen konutlarda ne doğalgaz bulunuyor ne de konutlarda yaşanan sorunları giderecek bir kapıcı. Çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren kadınlar destek çağrısında bulunurken, gözyaşlarına ise hakim olamıyor.

Duyulmayan seslerini duyurmamızı istiyorlar

Konutların yapıldıktan sonra yerleştiklerini ifade kadınlar, gözyaşları içerisinde mağduriyetlerinin her geçen gün arttığını ancak seslerini duyurabilecekleri kimsenin olmadığının altını çiziyor. Mikrofon ve kameramızı gören konutlardaki kadınlar etrafımızda toplanarak hep bir ağızdan yaşadıkları zorlukları ve bunun karşısında verdikleri mücadeleye rağmen duyulmayan seslerini duyurmamızı istiyorlar. CHP Van-Edremit İlçe Teşkilatının ziyaretiyle gündeme gelen ailelerin yaşadıklarını Serhat News tarafından kayıt altına alındı.

‘Isınmak istiyoruz’

Burada yaşayan ve 3 çocuğu olan Ayten Aslan, ulaşımlarının olmadığını doğalgazlarının olmadığını ve bir ekmek alabilmek için 10 lira yol parası verdiklerini dile getiriyor. Aslan, yetkililere seslenerek, “Bir çözüm bulun! Isınmak istiyoruz. Kimisinin 4 kimisinin 6 çocuğu var. Kış mevsiminde yaşam bizim için daha çok zorlaşıyor. Soğuktan hasta olsak da doktora gidemiyoruz. Burada ne kapıcı ne de bakkal var” diyerek ana sorunlara dikkat çekiyor.

Van'daki Kuveyt Devleti'nin konutlarında yaşayan kadınlar unutuldu! - ayten aslan
Ayten Aslan

Gelir gideri karşılamıyor

Eşini 7 yıl önce kaybeden ve 2 çocuk annesi Hediye Kara’da doğalgaz ve kömürlerinin olmamasından kaynaklı elektrik sobasıyla ısındıklarını söylüyor. Elektrik faturalarına yansıyan giderleri ödeyemediklerini belirterek sorunlarını şu sözlerle dile getiriyor: “Aylık ‘dulluk’ maşımız 2 bin 500 TL ve bu gelirle geçinmeye çalışıyoruz. Sözde devletimiz var bu yetimler kış mevsiminde soğukta kalıyor. Hiçbir güvencemiz yok. Birçok aile soğuktan kaynaklı taşındı. Mahallede yolcu minibüsleri dahi yok. Çok mağduruz.”

Van'daki Kuveyt Devleti'nin konutlarında yaşayan kadınlar unutuldu! - hediye kara.
Hediye Kara

Eşi 9 yıldır vefat eden ve 2 çocuk annesi Selma Bağış’ta birçok sorunlarının olduğunu yineliyor. Bağış’ta “İnsan gibi yaşamak istiyoruz bizimde buna hakkımız var. Hepimizde geçim sıkıntısı yaşıyoruz” diyor.

Van'daki Kuveyt Devleti'nin konutlarında yaşayan kadınlar unutuldu! - WhatsApp Image 2022 11 15 at 10.13.13
Selma Bağış

Serhat News’e konuşan birçok kadının da şikayetleri Selma, Ayten ve Hediye’nin sıkıntılarından farklı değil…. Gözyaşlarına hakim olmak istemelerine rağmen bir türlü hakim olamayan kadınlar, özellikle bu kış ayının çocukları açısından nasıl geçeceği kaygısını derinden hissediyor. “Çocuklarının durumlarının ne olacağı kaygısı” taşıyan kadınların akan gözyaşları karşısında sadece seslerini duyurabilme umuduyla mahalleden ayrılıyoruz.

Van'daki Kuveyt Devleti'nin konutlarında yaşayan kadınlar unutuldu! - kadinlar gel nel foto

Montaj-video: Dıldar Güler

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’daki Kuveyt Devleti’nin konutlarında yaşayan kadınlar unutuldu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir