Van’ın Halk Plajı, ranta açıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Edremit İlçesinde bulunan Halk Plajı, Edremit Belediyesi tarafından yapılan ihaleyle ticari bir işletmeye kiralandı. Açık Teklif Usulüyle yapılan kiralamada, bir aylık muhammen bedeli 4 bin 2 yüz altmış bir TL belirlenen taşınmaz, verilen teklifler sonucunda 7 bin 5 yüz TL’ ye kiralandı.

Edremit İlçesi Kıyıcak Mahallesinde bulunan sahil işletmelerinden Doğan Kamping, 2018’de Edremit Belediyesi tarafından Halk Plajı’na çevrilmiş, Edremit Eski Kaymakamı ve Edremit Belediyesi Eski Kayyımı Atıf Çiçekli’nin katılımıyla açılışı gerçekleştirilmişti.

Plaj daha önce de gasp edilmişti

Edremit halk plajının açılışında konuşan Çiçekli, söz konusu plajın daha öncede ticari bir işletme tarafından kullanıldığını hatırlatarak, “Şu an açılışını yapacağımız plaj, ne yazık ki geçmişte birileri tarafından gasp edilmişti. Onları da buradan temizledik. Burada yeni ve modern bir alan ortaya çıkarttık,” ifadelerini kullanmıştı.

Çiçekli’nin ifadelerinin yanı sıra sahillerin ve plajların kiralanmasına ilişkin Kıyı Kanunu’nun 4’üncü ve 5’inci maddesinde kıyıların herkesin kullanımına açık olduğu ifade edilerek, kiralanma yapılamayacağı ise açıkça belirtilmiştir.

Yasa ve kanun çok açık

4’üncü maddenin, Toplumun Yararlanmasına Açık Yapı başlıklı kısmında, “Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ver serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıdır,” denilmektedir.

5’inci maddede ise “Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.” denilmektedir.

Plaj yeniden kiraya verildi

Pandemi döneminde kapalı olmak üzere 2018’den bu yana Halk Plajı olarak faaliyet gösteren bu taşınmaz 30 Mayıs 2022 tarihinde Edremit Belediyesi tarafından Açık Teklif Usulü yapılan ihaleyle ticari bir işletmeye 36 aylığına kiralandı.

Söz konusu ihalede; Van İli, Edremit İlçesi, Kıyıcak Mahallesi Güro Deresi Mevkii, 101 Ada, 161 No’lu Parselde Bulunan 14.206,32 metrekare yüzölçümlü taşınmazın bir aylık muhammen bedeli 4 bin 2 yüz altmış bir TL olarak belirlenirken, verilen teklifler arasında en yüksek teklif olan 7 bin 5 yüz TL’ye kiralandı.

Girişler biletli!

2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35/c Maddesi kapsamında yapılan kiralamayla ilgili hazırlanan ihale şartnamesinde halk plajıyla beraber; 1 adet 60 metrekare prefabrik, 150 adet şezlong, 150 adet deniz şemsiyesi, 5 adet deniz bisikleti, 1 adet 2006 model Jet Ski ve 1 adet Deniz Muzu da işletmeye kiralandı.

Kiralamanın ardından Kıyı Kanunu’nun 5’inci maddesi hiçe sayılarak plajın etrafı beyaz brandalarla kapatıldı. Aynı zamanda Kıyı Kanunu’nun 4’üncü ve 5’inci maddesinde yer alan “kıyıların serbest ve eşit kullanılması” ifadesi ihlal edilerek girişlerde kişi başı 20 TL alınmaya başlandı.

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın Halk Plajı, ranta açıldı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir