Van’ın KHK mağdurları: Gazeteciler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖZEL HABER- Türkiye’de yapılan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Van’da birçok gazeteci çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerle  (KHK) mesleğinden atıldı. Mesleklerini icra edecek iş alanı bulamayan gazeteciler şu an farklı iş kollarında yaşam mücadelesi veriyor.

Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminden sonra çıkartılan KHK’larla binlerce kişi mesleklerinden ihraç edildi.  Çıkartılan KHK’ların en büyük mağdurları ise gazeteciler oldu. Van’da iki yerel televizyon ile bir günlük gazete kapatılırken, belediye basın birimlerinde çalışan gazeteciler de işten çıkarıldı. Mesleklerinden ihraç edilen gazeteciler, gazetecilik alanında iş bulamadıkları için farklı iş kollarında yaşam mücadelesi verirken, işlerine geri dönme umutları ise sürüyor. Van Büyükşehir Belediyesi basın biriminde çalışan gazeteci Bedran Babat, ihraç kararının maddi ve manevi olarak kendisinde büyük bir yıkım yarattığını kaydetti. Babat, “Van Büyükşehir Belediyesi Basın Müdürlüğü’nde sözleşmeli memur olarak çalışıyordum. Aralık 2017 yılında 695 sayılı KHK ile kamudan ihraç edildim. Gerekçeli kararda, kurum kanaati ve daha önce gazetecilik faaliyetinden dolayı almış olduğum 5 aylık HAGB gerekçe gösterildi. İşin trajikomik tarafı, almış olduğum HAGB 2018 yılına ait. Devlet, 2017’de beni ihraç edecek bir gerekçe bulamazken, 2018 yılında gazetecilik faaliyeti nedeniyle almış olduğum HAGB’ı gerekçe saydı,” dedi.

Van'ın KHK mağdurları: Gazeteciler - WhatsApp Image 2021 12 05 at 13.37.57
Bedran Babat

Maddi Sıkıntılardan Dolayı Van’ı Terk Etti

“İhraç nedeniyle doğup, büyüdüğüm Van’ı terk etmek zorunda kaldım,” diyen Babat,  “Maddi anlamda yaşadığım sıkıntılar nedeniyle İstanbul’a göç etmek zorunda kaldım. Hâlâ İstanbul’da ikamet ediyorum. Bu süreçte, herhangi bir basın kuruluşundan destek almadığımız gibi, üyesi olduğumuz Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti, hiçbir bildirimde bulunmadan, gerekçe sunulmadan üyeliğimize son verdi. İhraç sonrası dosyalarımız, yaklaşık 3,5 yıllık bir aradan sonra karara bağlandı. Daha öncede belirttiğim gibi OHAL Komisyonu gerekçeli kararda kurum kanaati ve almış olduğum HAGB kararını gerekçe göstererek iade talebimi reddetti. Dosyam şu an istinaf mahkemesinde ve süreç devam ediyor,” diye konuştu.

Köye Yerleşip Arıcılık Yapmaya Başladı

Günlük olarak yayın yapan ve çıkarılan KHK ile kapatılan Van İpekyolu Gazetesi çalışanı Lütfi Pala ise, gazetenin kapatılmasından sonra iş bulamayınca Hakkari’deki köyüne geri dönerek köyde arıcılık yapmaya başladı.  “Yıllarca icra ettiğim gazetecilik mesleğimi yapamamanın acısını ve zorluğunu yaşadım.  Bizi hem mesleğimizle hem ekmeğimizle sınadılar. Bunun zorluğunu yaşadım.  Başka yerde çalışamadım, daha doğrusu başka ajans ve gazetelerde iş bulamadım.  Kısaca çalıştırılmadık, ” diyerek söze başlayan Pala, “Hem babamın eskiden arıcılık hobisi hem de benim doğayı sevmem beni arıcılığa yöneltti, bir kaç arı kovanı ile arıcılık yapmaya başladım, şimdi arıcılık yapıyorum ve doğada üretim yapmayı seviyorum. Bir daha mesleğime döner miyim sorusunu defalarca düşündüm, zaten gazetecilikten tamamen kopamadım hiç bir zaman. Hakkari’de yerel yayın yapan bir haber sitesine gönüllü olarak haber yapıyorum. Bazen doğa ve yaşam haberleri yapmaya çalışıyorum ama ülkede basın özgürlüğü sağlandığı zaman mutlaka mesleğime geri dönmeyi isterim, lakin günümüz şartlarında bu çok zor.”

Van'ın KHK mağdurları: Gazeteciler - WhatsApp Image 2021 12 05 at 13.37.56 1 2
Lütfi Pala

Hukuksuzluk Sürüyor

Yaklaşık 4 yıl önce hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir karar ile mesleğinden ihraç edildiğini dile getiren Gazeteci Ramazan Duman,  “Van Büyük Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü bünyesinde, sözleşmeli memur olarak çalıştığım görevimden gece yarısı yayınlanan bir KHK ile ihraç edildim. Tabii yapılan bu hukuksuzluk ve haksızlık karşısında hukuki başvurularımızı ve mahkeme süreçlerini başlattık. Başvurduğumuz mahkeme mercileri hayatımızı, hatta çocuklarımızın geleceğini bile ilgilendiren bu kadar önemli bir kararı, yıllardır bizi oyalayarak ve tıpkı ihraç gerekçesi gibi hukuksuz bir şekilde karar veriyorlar. Bugüne kadar ne siyasi ne de adli hiç bir soruşturmam olmamasına rağmen bir gecede, dünyanın en büyük suçunu işlemişiz gibi beni ve binlerce insanı mesleğinden, işinden ederek tüm hayatlarımızı maddi manevi olarak mahvettiler. İhraç edildikten sonra yaşamımı idame edebilmek için birçok iş başvurusunda bulundum. Ama maalesef ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum o denli kötü ki iş bulup çalışmak bile imkânsız,” diye konuştu.

Duman, yaşanan hukuksuzluğun kısa sürede son bularak, mesleğine geri dönmeyi umduklarını dile getirdi.

Van'ın KHK mağdurları: Gazeteciler - WhatsApp Image 2021 12 05 at 13.37.56 2 1
Ramazan Duman

Serhat News

(TYK)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın KHK mağdurları: Gazeteciler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir