‘Yeryüzü cenneti’ Nemrut Krater Gölü hakkında merak edilenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitlis’te yer alan ve Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında “Mükemmeliyet Ödülü” alan 2 bin 250 rakımlı Nemrut Krater Gölü, bölge halkının yanı sıra turistlerin de en çok ziyaret ettiği yerlerden biri.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, ziyaretçi akınına uğruyor. Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında “Mükemmeliyet Ödülü” alan 2 bin 250 rakımlı göl, doyumsuz manzarasıyla ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Nemrut Krater Gölü’ne gelen yurttaşların, doğal güzelliklerinin yanı sıra sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası ile ilgi çeken bir turistik mekan haline geldi.

'Yeryüzü cenneti' Nemrut Krater Gölü hakkında merak edilenler - bitlis tatvan nemrut krater 3

‘Büyük İskender’in Cenneti’

Sönmüş bir volkan olan Nemrut Dağı’nın zirvesinde yer alan Nemrut Krater Gölü, Bitlis İli, Tatvan ilçesi sınırları içinde yer alıyor.  Bu muhteşem, doğa harikası yer, Büyük İskender’in Doğu seferi sırasında keşfettiğine inanıldığından dolayı “Büyük İskender’in Cenneti” olarak da anılıyor. Nemrut Kalderası büyüklük açısından Türkiye’de birinci, Avrupa’da dördüncü ve dünyada on altıncı sırada yer almaktadır. Aynı zamanda içinde göl olan dünyanın ikinci büyük kalderası unvanına sahip. Nemrut Kalderası, çok büyük bir volkanik patlama sonucu oluşan bir çöküntü nihayetinde bu çöküntünün içinin su dolmasıyla meydana gelmiş. Jeolojik, jeomorfolojik ve hidrojeolojik özellikleri başta olmak üzere, floristik ve görsel peyzaj değerleri dikkate alınarak 2003 yılında “Tabiat Anıtı” olarak ilan edilmiş.   En yüksek noktası 2935 m’dir. Batı yönünde 8,5 km, kuzey-güney yönünde 7 km çapa ulaşan eliptik bir yapıdadır. Kalderanın en önemli kaynak değerleri olarak, bulunduğumuz yerden de muhteşem görüntüleriyle büyülendiğimiz büyük ve küçük göl gösteriliyor. Renginden de anlaşılacağı üzere suyu yeşil renk görünen küçük göl sıcak suya sahip, derinliğinin 11 metre olduğu belirtiliyor. Sıcak su mineral bakımından da oldukça zengin. Ilıgöl’de su sıcaklığının kış mevsiminde 40 dereceye, yaz mevsiminde ise 60 dereceye kadar ulaştığı söyleniyor. Büyük göl ise yaklaşık 15 kilometrekarelik yüzölçümüyle kraterin batı yarısını ve en büyük gölünü oluşturuyor. Bu gölün suyu soğuk olup, en derin yeri 155 metre olarak kaydedilmiş.

Nasıl Gidilir?

Nemrut Kalderası, Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçelerine ait topraklar arasında yer alıyor.  Krater gölün bulunduğu alan, Tatvan ilçesine 20, Ahlat’a 24, Bitlis iline ise 32 km uzaklıkta. Havaalanı olan illerden en yakını olan Muş’a 64 km, Van’a ise 196 km uzaklıkta. Unutmayın Güneydoğu Anadolu bölgesine seyahat etmek isteyenler için mutlaka görmeden dönülmemesi gereken bir cennet diyarı Nemrut Krater Gölü.

'Yeryüzü cenneti' Nemrut Krater Gölü hakkında merak edilenler - bitlis tatvan nemrut krater 1

Nemrut kalderasında doğa sporları açısından birçok etkinliği yapabilmek de mümkün. Bunlar arasında doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, kuş gözlemciliği, foto safari, çadırlı kamp etkinlikleri sayılabilir. Ayrıca, krater gölüne varmadan giriş alanında kurulan kış tesislerinde kayak sporu için de ideal bir pist oluşturulmuş. Bu noktadan bakıldığında Van Gölü ve Süphan Dağı ayaklarınızın altındaymış gibi uzayıp gidiyor. Burası da kayak yapmak isteyenler için mükemmel doğası ve görüntüsüyle “Anlatılmaz, yaşanır.” dedirtecek türden bir doğaya sahip.

Fotoğraf: Turgut Tarhan

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Yeryüzü cenneti’ Nemrut Krater Gölü hakkında merak edilenler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir