Yeşil Sol Kars vekil adaylarından gözaltılara tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili adayları Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve 21 kentte düzenlenen operasyonlara yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kars milletvekili adayları Gülistan Kılıç Koçyiğit, Gülcan Alp, Sertaç Çelikkaleli, HDP İl Eş Başkanı Cengiz Anlı ve parti yöneticileri kentteki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi. Milletvekili adayı Sertaç Çelikkaleli, Diyarbakır’da aralarında gazeteciler, sanatçılar, siyasetçiler ve hak savunucularına bulunduğu gözaltılara tepki gösterdi.

Diyarbakır merkezli gözaltıların seçim operasyonu olduğunu ifade eden Çelikkaleli, “Dün Diyarbakır merkezli yapılan operasyonda sizlerin de meslektaşlarınızın içinde olduğu 200’den fazla HDP yöneticisi, bileşeni avukatı ve gazeteci arkadaşlarımız gözaltına alındı. Dolayısıyla sizin aracınızla bu gözaltıları da kınıyoruz, seçime doğru giderken seçime yönelik bir operasyon olduğu ayan beyan ortada olan bu operasyonu da şiddetli bir şekilde kınıyoruz ve yakın zamanda arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Kars’ın sorunlarına dikkat çekti

Kentin sorunlarına dikkat çeken Çelikaleli, “Şehirde yerel yönetimin ilgilenmesi gereken sorunları biz bugün genel seçimlerde konuşuyoruz. Yol sorunu, su sorunu bu sorunların tamamı yerel seçimlerde konuşulması gereken, yerel yönetimler tarafından çözülmesi gereken sorunlarken biz 21 yüzyılda Kars’ın bu sorunlarını halen genel seçimlerde konuşuyoruz, genel seçimlerde tartışıyoruz ve buna yönelik çözümleri genel seçimlerde arıyoruz. İktidarın iki dönem üst üste vekili olan ve biri de bakanlık yaptı ancak bugün şehrin anayollarında bile yürürken araçlarınızın çamura, çukurlara değmemesi için insanlar sanki yarış pistlerinde yarışır gibi direksiyon hakimiyetindeler, ya araçlarının lastiği ya araçlarının alt takımları bir şekilde zarar görüyor, yürüyen insanların çektiği zulmü anlatmak bile artık zor geliyor bize” ifadelerini kullandı.

Sandık kurullarında görev alın çağrısı

Kars halkına sandık kurullarında yer almaları için çağrı yapan Çelikkaleli, şöyle devam etti:

“Bugün biz de sahadayız, diğer partili adaylar da sahada ancak görünen o ki bütün sorunlara hakim olan sadece Yeşil Sol Parti, iktidar partisinin çok da bir çözümün olmadığını, bir vaatlerinin de olmadığını biz biliyoruz burada özellikle hukuk güvenliği ile ilgili de seçim güvenliği dünkü operasyondan sonra ülkenin herhangi bir yerindeki bütün seçim ve sandık tutanaklarının ve sandıkların tehlikeli olduğunu görüyoruz artık. Bu yönüyle bütün vatandaşlarımıza şu çağrıyı da yapıyoruz; parti ayrımı yapmaksızın lütfen sandıklara gidin müşahit olun. Bu yönüyle bütün partili arkadaşlarımıza sesleniyoruz; oy kullandığınız sandıkta mutlaka müşahit olmak için ilçe, il veya seçim bürolarımıza başvuruda bulunun.”

Basın özgürlüğüne dikkat çekti

Milletvekili adayı Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, basın özgürlüğüne dikkat çekerek gazetecilerin sorunlarına değindi. Koçyiğit, “Bir seçim sürecindeyiz ve bu vesile ile çeşitli buluşmalar çeşitli bir araya gelişleri biz de organize etmeye çalışıyoruz ama bugün madem basınla beraberiz, basından konuşmakta fayda var. Biliyorsunuz Demokratik Ülkelerde yasama, yargı ve yürütme dışında, 4’ncü güç olarak aslında basın ifade edilir, yani demokratik basının varlığı, özgür basının varlığı aslında bir 4’ncü kuvvet olarak ifade edilir. Bu demokratik bir toplumun olmazsa olmasıdır ama ülkemize bakalım gerçekten bir basın özgürlüğünden bahsedebiliyor muyuz?” diye sorudu.

Türkiye’de basın özgürlüğünün durumunu Sınır Tanımayan Gazeteciler’in raporu üzerinden değerlendiren Koçyiğit, iktidar medyasının tanınan imtiyazlara dikkat çekti.

‘Türkiye basın özgürlüğü endeksine göre 149’ncu ülke’

İktidara destek olmayan basın kuruluşlarının maddi zorluklarına değinen Koçyiğit, “Mesela sınır tanımayan gazetecilerin 2002 yılının raporu var Türkiye 180 ülke içerisinde 149’ncu ülke. Basın özgürlüğü endeksine göre 149’ncu ülke. Peki kim var önünde Belarus var, Venezuela var, Cezayir var, Kamboçya var, Meksika var. Bakın içinde yani daha gerisinde olduğu ülkelere baktığımız zaman aslında durumun ve vehametini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bütün bunların yanında bir de bir sosyal medya yasası çıkardılar biliyorsunuz iyice işi ağırlaştırdılar ve bu koşulların içerisinde de siz özellikle de yerel basından emekçi arkadaşlarımız gerçekten ayakta kalmaya, halkın haber alma hakkını sonuna kadar gözetmeye takip etmeye çalışıyorsunuz peki nasıl? Büyük maddi zorlukların içerisinde, bugün Basın İlan Kurumu kimi destekliyor, Basın İlan Kurumu ne yazık ki yandaş birkaç büyük medya sektörünü destekliyor ama gerçekten desteklenmesi gereken özellikle yerel basın açısından ciddi sorunlar olduğunu ve Basın İlan Kurumunda her gününde çeşitli bahanelerle özellikle de muhalif medyanın ilanlarını kestiğini çok iyi biliyoruz” dedi.

‘Seçim sürecinde avukatları alınıyor neden?’

Diyarbakır merkezli operasyonlara tepki gösteren Koçyiğit, şöyle devam etti: “Özgür basın emekçileri açısından çok daha zor koşullarda haber yapılıyor neden? İşte dün bir operasyon yapıldı içerisinde gazeteciler, hukukçular, siyasetçiler ve genel başkan yardımcısı var. Şimdi soruyoruz AKP’nin örgütlenmeden sorumlu, teşkilattan sorumlu başkan yardımcısını alsalar ne olur bu ülkede? Skandallar olur değil mi? Yani seçim sürecinde seçimi 17-18 gün kalmış ve siz bir partinin örgütlenmeden sorumlu eş genel başkan yardımcılarını alıyorsunuz ya da seçim sürecine gidiyoruz Sandık güvenliği açısından olmazsa olmazımız olan avukat arkadaşları gözaltına alıyorlar neden?

‘Hakikatin halka ulaşmasını, halkla buluşmasını istemiyorlar’

Çünkü onların her birisi sandık güvenliği için sahada olacaklar, her birisi olası hukuksuzlukları kayıt altına alacak ve suç duyurusunda bulunacaklar. Bunu engellemek istiyorlar ama diğer bir mesele var bugün basın emekçilerini aldılar neden? Çünkü gerçeklerin, hakikatin halka ulaşmasını, halkla buluşmasını istemiyorlar ve AKP yeniden ve yeniden aslında elindeki hiçbir argümanı olmadığı için topluma sunacak hiçbir vadi kalmadığı için şunu yapmaya çalışıyor; işte özellikle de bizim büyük yükselişimiz, coşkulu kalabalıklarımız, muazzam mitinglerimiz yani bütün Türkiye’de en görkemli geçen mitingleri ve büro açılışlarını biz yapıyoruz.”

‘15 Mayıs sabah biz bütün belediyelerimizi de alacağız’

15 Mayıs sabahı kendilerinin tüm belediyelerini de geri alacaklarını ifade eden Koçyiğit açıklamasını şu şekilde sonlanrdı:

“İnanıyorum ki; 15 Mayıs sabah biz bütün belediyelerimizi de alacağız, Demokratik Cumhuriyeti’nin inşası için bir adım atmış olacağız. Şunun farkındayız farkımız Türkiye’deki demokrasinin anahtarını elinden tutuyor ve biz bu anahtarı Türkiye halklarının lehine kullanacağız. Ne olursa olsun o özgür ülkeyi, o demokratik ülkeyi, o barışı getireceğiz, hepimizin içerisinde huzur da yaşayacak gerçekten Cennet ülkeyi ayağa kaldıracağız. Biz bunun için partimize, Yeşil Sol’a destek rica ediyoruz. Seçim sürecinde yereldeki bütün manipülasyonlara karşı da halkımızın uyanık olmasını, halkımızın sağduyuyla davranmasını bir kez daha istirham ediyorum. Şunu da söyleyelim biz milletvekili seçimlerinde sadece ve sadece Yeşil Sol Partisine oy vereceğiz başka hiçbir amblemimiz yok, hiçbir yönlendirmemiz yok, hiçbir oy kaydırmamız yok. Cumhurbaşkanlığı seçimi içinde mevcut adaylar içerisindeki en demokratik adaya oy vereceğiz ve onun seçilmesi için de elimizden geleni yapacağız.” (Demokrat Haber)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeşil Sol Kars vekil adaylarından gözaltılara tepki

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir