1. Haberler
  2. Özel
  3. Meclise sunulan teklifle ‘Avukatların gelir alanları daraltılacak’

Meclise sunulan teklifle ‘Avukatların gelir alanları daraltılacak’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu’nda 20 Ekim 2022 tarihli “Bazı Kanun Hükümlerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi”ndeki bazı maddeler yürürlüğe girdi. Söz konusu teklifle beraber avukatların gelir alanlarının biraz daha daraltılmış olduğu maddeler ise henüz meclisten geçmedi.

Ekonomik krizle birlikte geçim sıkıntısı yaşayan avukatlar bin bir sorunla boğuşuyor. Bu sorunların en başında ise CMK Ücret Tarifesinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine eşitlenmemesi geliyor. Bunun yanı sıra sınırsız avukat arzı ve kanun teklifleriyle gelirlerinin daraltılması da bu sorunların arasında.

Son olarak 20 Ekim’de yayınlanan kanun teklifinde de avukatları ilgilendiren bir madde de bulunuyor. Kanun teklifin 5’inci maddesi; Kamulaştırmasız el atma davalarında uygulanan nispi vekalet ücretini maktu hale getirmeyi ve işbu davalar hakkında verilen kararların icra takibine idari başvuru şartı getirmeyi öngörüyor.

Van Barosu Genç Avukatlar Meclisi Eşbaşkanları Nurseda Sezgin ve Mehmet Salih Coşkun, söz konusu teklif ile ilgili yaptıkları değerlendirmede, avukatların emeklerinin hiçe sayıldığını belirttiler.

Meclise sunulan teklifle ‘Avukatların gelir alanları daraltılacak’ - WhatsApp Image 2022 11 18 at 11.30.38

‘Avukatların emekleri hiçe sayılacak şekilde kararlar alınıyor’

Nurseda Sezgin, söz konusu yasa değişikliği teklifi ile avukatların dava açıp takip etmelerindeki emeklerini hiçe sayacak şekilde kararların alındığını vurguladı. Ayrıca kamulaştırmasız el atma davalarında vekalet ücretlerinin nispi değil maktu olmasının öngörüldüğünü söyledi. Bu durumun avukatlık ücret tarifesinin de özel kanun ile daralmasına yol açtığı gibi müvekkiller ile doğru orantılı ücret kazanımının önüne geçerek dava açılmasında ki menfaatin de önünde engel oluşturduğunu aktardı.

Sezgin, aynı yasa değişikliği teklifi ile mahkeme kararlarının icrası için kurumlara başvuru zorunluluğu getirilerek avukatların icra vekalet ücreti elde etmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını belirtti.

‘Söz konusu yasa ile vekalet ücreti azaltılıyor’

Mehmet Salih Coşkun ise, avukatların kazancının her yıl belirli bir oranda artırılarak avukatlık asgari ücret tarifesi adı altında resmi gazetede yayımlanıp yürürlüğe girdiğini aktardı. Coşkun, “Avukatlar bu tarifeye göre işlerini alır ve yürütür. Söz konusu yasa değişikliği teklifi ile avukatlık ücret tarifesinin kapsam ve amacının da dışına çıkılarak avukatların özellikle kamu kurumlarından elde ettikleri vekalet ücretlerinin azaltılması ile avukatların kazanması gereken ücretin çok altında ücrete iş takibi yapmasını hedefleyerek avukatlık asgari ücret tarifesinin sınırlarını daraltmaktadır” dedi.

Coşkun, ülkenin mevcut ekonomik durumunun her sektörü etkilediğini vurgulayarak, ekonomik krizin avukatları da olumsuz etkilediğini söyledi. Avukatlık mesleğinin bir yandan kamu faaliyeti olup bir yandan serbest meslek olduğundan dolayı piyasa koşullarından doğrudan etkilendiğini ifade etti. Coşkun, “Zaten düzenli geliri olmayan genç meslektaşların bu düzenlemeler ile emeklerinin karşılığını almayı umdukları meşru beklentilerinin de önüne geçilmeye çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Genç avukatların gelir kalemleri arttırılmalı’

Sezgin, plansız ve programsız şekilde açılan hukuk fakültelerinden fazla mezun verilmesinin piyasadaki iş taleplerinin çok üzerinde kaldığını bunun da avukat arzı sorununu ortaya çıkardığını aktardı. Mevcut hukuk fakülteleri ile açılmaya devam eden fakültelerin fazlalığı ve kontenjanların azaltılmasına yönelik herhangi bir çalışmanın yapılmamasının bu sorunun her geçen gün artmasına neden olduğunu da ekledi.

Sezgin, “Ülkede gitgide artan maliyetlerden; kira, kırtasiye, vergiler, SGK primleri vs doğrudan avukatları olumsuz etkilemekte ve bu şekilde gider kalemleri artarken avukatların gelirlerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılması avukatlık mesleğinin maddi sıkıntılarını daha da artırmaktadır. Artan maliyetler karşısında genç avukatların mesleklerini gerektiği gibi yerine getirmesi zorlaşmakta hatta imkânsız hale gelmektedir. Genç avukatların mesleklerini gerektiği gibi yapabilmesi için gelir kalemlerinin artırılmasına yönelik çalışmaların ivedi bir şekilde yapılması gerekmektedir” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Meclise sunulan teklifle ‘Avukatların gelir alanları daraltılacak’
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir