Fiili yasağın sürdüğü Hizan’da ağaç kıyımı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hizan ilçe kırsalında fiili yasak devam ederken, operasyon bölgesinde askerler tarafından ağaç kesimi yapıldığı kaydedildi.  

Bitlis’in Hizan ilçesinde birçok köyün bulunduğu ve “Fındıklık Ormanı” olarak adlandırılan bölge, 14 Temmuz’da “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi. Yasak kararı 28 Temmuz’da sona ermesine rağmen bölgede asker ablukası kalkmadı. Köylerin bulunduğu alanlarda çok sayıda asker ve korucunun katılımıyla başlatılan operasyon devam ediyor. Operasyonun, HPG üyesi Güven Özcan’ın (Rêdûr Sîser) yaşamını yitirdiği Hûzeran köyü ile Best, Sûreh, Xûlepûr ve Kekulan köyleri civarında yoğunlaştığı belirtildi. 

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre; Xûlepûr köyündeki fındık ağaçları, bölgeye getirilen kepçelerle köklerinden sökülüyor. Askerlerin, ağaçlık alanları yol açmak için yok ettiği ifade edildi.  

Ne olmuştu?

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Hûzeran, Akûnis, Govan, Lanîlan, Xûlepûr, Kekulan, Sûreh, Pertawan, Kuran ve Mezra Pisyan köylerinde 2 Temmuz’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak sonrası yüzlerce asker ve korucunun katılımıyla operasyon başlatıldı ve yasak kararı 6 Temmuz’da sonlandırıldı. Operasyon devam ederken, Xûlepûr ve Kekulan köylerini de kapsayan ve “Fındıklı Ormanı” olarak adlandırılan bölge bu kez 14 Temmuz’dan 27 Temmuz gününe kadar “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi. 

Sokağa çıkma yasağı sonrası başlatılan operasyonlar sırasında yurttaşların evlerinden dışarıya çıkmaları engellenirken, hayvanlar günlerce ahırlarda aç bekletildi, ekinlerin toplanmasına da izin verilmedi. Operasyonun yoğunlaştığı Xûlepûr ve Kekulan köyleri kırsalı günlerce yoğun bir şekilde havadan ve karadan bombalandıktan sonra köylerin tamamına MOBESE kameraları ile fotokapanlar yerleştirildi. 

Özellikle “Özel Güvenlik Bölgesi” kararı sonrası çatışmalar yoğunlaşırken, 26-27 Temmuz tarihlerinde Sûreh ile Hûzeran köyleri arasında bulunan bölgede şiddetli çatışmalar yaşandı. Bölge, helikopter ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile yoğun bir şekilde bombalandı. Çatışmalarda HPG’li Güven Özcan yaşamını yitirdi.  (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fiili yasağın sürdüğü Hizan’da ağaç kıyımı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir