1. Haberler
  2. Güncel
  3. 10 ili yıkan deprem felaketinde ikinci gün: ölü sayısı hızla arttı

10 ili yıkan deprem felaketinde ikinci gün: ölü sayısı hızla arttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon ve Türkiye’nin güney ve doğusunda hissedildi. Deprem sonrasında en büyüğü 7,6 olmak üzere bir deprem daha meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamada 243 artçının meydana geldiği duyuruldu. Deprem sonrası açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Soylu, dördüncü seviye uluslararası alarm ilan edildiğini duyurdu. Depremde toplam 3 bin 419 vatandaş hayatını kaybederken, 20 bin 534 yurttaş da yaralandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay  5 bin 775 binanın yıkıldığını teyit ettiklerini söyledi. AFAD’ın açıklamasında 11 bin 302 binanın da yıkıldığı yönünde ihbar olduğunu söyledi.

Doğu, Güneydoğu, İçanadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. AFAD’dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük büyük bölümünden hissedildi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.4 açıkladıktan sonra 7.7 olarak revize etti. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener “Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Bu depremin Akdeniz bölgesinde tsunamiye yol açabileceği uyarısını verdik.” dedi.

3 bin 419 ölü

Cumhurbaşkanı Fuat Oktay yaptığı açıklamada depremde toplam 3 bin 419 vatandaş hayatını kaybettiğini, 20 bin 534 yurttaş da yaralandığını söyledi. Oktay, 5 bin 775 binanın yıkıldığının teyit edildiği bildirildi. Oktay, açıklamasında depremde 8 bin yurttaşın depremde kurtarıldığını söyledi. Oktay 14 ülkeden 3 bin 294 arama kurtarma personelinin Türkiye’ye geldiğini söyledi.  AFAD ise açıklamasında 11 bin 302 binanın da yıkıldığı yönünde ihbar olduğunu söyledi.

7,6 büyüklüğünde bir deprem daha

Kandilli’nin verilerine göre, Kahramanmaraş Gözpınar-Ekinözü merkez üssü olan 7.6’lık bir deprem kaydedildi. Kandilli’nin ardından AFAD da depremin büyüklüğünü 7.6 olarak, merkez üssünü ise Elbistan olarak duyurdu. Kahramanmaraş Elbistan’da saat 13.24’te gerçekleşen depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Söz konusu deprem, Diyarbakır, Ankara, Adana ve Malatya’dan da hissedildi.

Artçılar devam ediyor!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem 7.7’lik depremin ardından artçı sarsıntılar davam ediyor. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, 243 artçı deprem daha meydana geldi.

Murat Kurum, “Bu deprem doğrudan 13,5 milyon yurttaşı etkiliyor. 10 ilde 30 vali 47 kaymakam görevlendirildi.  Gaziantep’te 581 yıkık bina var 468 yurttaş hayatını kaybetti” dedi.

26 saat sonra gelen mucize

Osmaniye’de depremde yıkılan bir binanın enkazından 26 saat sonra bir erkek yurttaş kurtarıldı.

Diyarbakır’da yıkılan bir binanın enkazından, yaklaşık 21 saat sonra 1 kadın yaralı olarak çıkarıldı

İBB ekipleri Hatay’da kurtarma çalışmşlarına başladı

iBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Hatay’a ulaşan ilk ekibimiz 8 vatandaşımızı enkazdan sağ kurtardı. Hatay’da şu an 100 kişilik ekibimiz var. Gaziantep’ten 108, Adana’dan 100 kişilik ekibimiz Hatay’a ulaşmak üzere. Bu gece İstanbul’dan 100 kişilik tim daha yola çıkıyor

Üç asker yaşamını yitirdi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Hatay’da 3 askerin şehit olduğunu bildirdi.  MSB’den yapılan açıklamada, Hatay’da Ulaştırma Uzman Çavuş Hakan Al, Piyade Er Mert Can Sümbül ve Piyade Er Eren Taşkın’ın şehit oldukları belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.”

Fahrettin Koca’dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Afetin yaşandığı şehirlerimizde yaralılara ve hasta depremzedelere ilk tıbbi müdahale, kurulan sahra çadırlarında yapılıyor. İlk müdahalenin ardından hastanelere nakiller sağlanıyor. Acımızı azaltmak için tüm gücümüzle sahadayız.” dedi.

Kılıçdaroğlu AFAD’DA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AFAD Başkanlığı’nı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, AFAD’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve AFAD Başkanı Yunus Sezer ile görüşürek, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar yaptığı açıklamada, “Afet bölgesindeki illerinde 250 milyon TL acil durum ödeneği gönderilmiş durumda. Türk Telekom sabit şebekesinde herhangi kesinti bulunamamakta. Şu ana kadar bölgeye 300 bin battaniye 22 bin çadır, 27 yatak gönderilmiş durumda. 6 bin 545 kişi enkaz altından çıkarıldı. Bölgede bilgi kirliliği devam ediyor. Özellikle vatandaşlarımıza devletin resmi kurumlarından başka kurumlara itibar etmemesi gerekir. AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: “BOTAŞ, bölgede ham petrol akışını tedbiren durdurmuş durumda. Bu, tamamen tedbiren alınan bir karar.”” ifadelerini kullandı.

Milli yas ilan edildi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerde de çok sayıda binanın yıkılmasına sebep olan deprem felaketinin ardından yedi gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyurdu.

Erdoğan şunları söyledi:

“6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir.”

TCG İskenderun gemisi yaralıları Mersin’e taşıyacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TCG İskenderun gemisinin bu gece İskenderun Limanı’na yanaşarak yaralıları Mersin’deki hastanelere sevk edeceğini bildirdi.

Madenciler arama kurtarma çalışmalarına katılıyor

Bağımsız Maden-İş Sendikası, madencilerin deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Tahlisiye ekibimiz #deprem bölgesine doğru yola çıktı. Deprem bölgelerinden aldığımız bilgiye göre daha fazla arama-kurtarma ekibine ihtiyaç var. Başta TTK, TKİ olmak üzere tüm özel maden şirketlerinin daha fazla arama-kurtarma ekiplerini seferber etmesi gerekmektedir.”

Somalı madenciler yola çıktı

Soma’dan 90 madencinin bulunduğu yardım ekibi, Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla İzmir’den Osmaniye’ye hareket etti.

Akşam saatlerinde otobüsle Soma’dan Adnan Menderes Havalimanı’na gelen madenciler, arama kurtarma ve yardım malzemelerinin uçağa transferine yardım etti.

AFAD Genel Merkezi’nde basın açıklamasında bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” dedi. “Şu ana kadar 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6” ifadelerine yer veren Soylu, “Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz” dedi.

Okullar tatil edildi

Deprem nedeniyle tüm Türkiye’de okullar 13 Şubat’a kadar tatil edildi.

Meclis’e ara verildi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “TBMM Genel Kurulu yaşanan deprem felaketi nedeniyle yarın toplanarak çalışmalarına ara verecek. Adıyaman Milletvekilimiz Yakup Taş ve ailesine henüz ulaşamadık” dedi.

Malatya’da devlet hastanesi tahliye edildi

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu Malatya’da Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi tahliye edildi. Hastane personeli, tıbbi malzemeleri toplamaya başladı.

Malatya’da baraj boşaltılacak

Malatya Valiliği, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremden etkilenen Sultansuyu Barajı’nın, tedbiren kademeli olarak boşaltılacağını bildirdi.

AFAD: Tsunami tehlikesi bulunmamaktadır

AFAD’dan Akdeniz bölgesi için yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, “Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz’de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

Kızılay’dan çağrı

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası, bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için, vatandaşları tüm Türkiye’de kan bağışına davet etti.

AFAD‘DAN iletişim uyarısı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), pet çok ilde hissedilen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından cep telefonlarıyla iletişime ilişkin uyarıda bulundu.

GSM operatörleri kapasite arttırdı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır. Tüm vatandaşlarımıza duyurulur” ifadesi kullanıldı.

“Evlere giremeyenler camilerde kalabilir”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.”

Deprem uzmanı Okan Tüysüz, Kahramanmaraş’taki 7,7 büyüklüğündeki depremi NTV canlı yayınında değerlendirdi. Tüysüz, “17 Ağustos 1999’dan bu yana yaşadığımız en büyük deprem olarak kayıtlara geçti” dedi.

Ekrem İmamoğlu belediye ekiplerini gönderiyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından “Kahramanmaraş’daki deprem yüreğimizi yaktı. Kahramanmaraş ve çevre illere geçmiş olsun. Dileğimiz kaybımızın az olması, İstanbul olarak her türlü destek için hazırlık yapıyoruz.” dedi.

Mansur Yavaş ekipleri gönderiyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş “Ekiplerimiz yola çıktılar. Uçakla 2 kurtarma timi, 20 personel, 2 kurtarma aracı önden hareket edecek.K9 kurtarma ekibi, 2 personel, 2 köpek, kurtarma araçları, lojistik araçlar ve 40 kişilik kurtarma ekibimiz de yolda.” ifadeleri kullandı.

Yavaş yaptığı açıklamada, “Belediyemiz 129 araç, 339 personel deprem bölgesine hareket etti” dedi.

Muhittin Böcek: yardım için yola çıktık

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin böcek “İlk ekibimiz AFAD yönlendirmesi ile yola çıktı. 30 kişilik ekibimiz 6 araçla deprem bölgesine yardım için yolda. Allah hepimizin yardımcısı olsun.” dedi. Kaynak: (Tele1)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
10 ili yıkan deprem felaketinde ikinci gün: ölü sayısı hızla arttı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir