1. Haberler
  2. Güncel
  3. 18 günde 372 gözaltı, 108 tutuklama

18 günde 372 gözaltı, 108 tutuklama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şırnak, Mardin, Mersin ve Hakkari’de  polis tarafından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 68 kişi ile Cizre’de ifadeye çağrılıp gözaltına alınan Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanılandı, 2 kişiye de ev hapsi verildi. Gözaltı ve tutuklamalarda ise Van’daki irade gaspı protestoları ile 1 Mayıs kutlamaları başı çekti.

 

Cumhur İttifakı’nın büyük bir yenilgi yaşadığı 31 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra iktidar kanadından “yumuşama” mesajları verilirken, diğer yandan Kürtlere ve muhaliflere dönük baskı politikası gözaltı ve tutuklamalarla devam ediyor. Mayıs ayının ilk 18 gününde 372 kişi gözaltına alındı, bunların 108’ü tutuklandı. Tutuklananların 49’u 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na girişleri engellenenler, 37’si ise Van’daki irade gaspı teşebbüsüne karşı gerçekleşen eylemlere katılanlardan oluştu.

 

İlk ev baskınları Taksim’e yürümek isteyen emekçiler ile sol-sosyalist parti ve kurumlara yönelik gerçekleşti. 1 Mayıs alanında gözaltına alınanların yanı sıra yapılan ev baskınlarında toplam 65 kişi gözaltına alındı. 65 kişiden 38’i “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna”, “Örgütü propagandası yapmak” ve “Kamu görevlisine direnmek” suçlamasıyla tutuklandı, diğerleri ise serbest bırakıldı. İstanbul’da ikinci gözaltılar da sosyalist parti ve kurumlara yönelik gerçekleşti.

 

5 Mayıs’taki ev baskınlarında gözaltına alınan 12 kişiden 11’i tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 49’a yükselirken, yapılan itirazlar sonrası 2 kişi serbest bırakıldı.

 

Van ve İzmir’de 37 tutuklama

 

İstanbul’dan sonra gözaltı operasyonlarının bir diğer adresi Wan oldu. 31 Mart’ta Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasını protesto ettikleri gerekçesiyle 8 Mayıs’ta Hakkari ve Van’da 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınlardan 7’si “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı, 2 kişiye ise ev hapsi verildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 13 Mayıs’ta 55 kişi eş zamanlı ev baskınıyla gözaltına alındı. “Polise mukavemet”, “Örgüt üyesi olmak” ve “Kamu malına zarar verme” iddiasıyla gözaltına alınan 55 kişiden 21’i tutuklandı, 34’ü ise adli kontrolle serbest bırakıldı. Yine aynı gerekçelerle İzmir’de, 15 Mayıs’ta 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınlardan 9 tutuklandı, 7’si ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

 

Diğer gözaltılar

 

Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren ev baskınları başlarken, 2 Mayıs’ta Bursa’da 20 kişi, Mardin’de de 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Nesibe Akan, Mahmut Yıldırım, Özgür Zirek ve Nurullah Durmaz, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla tutuklandı. Diğerleri adli kontrolle serbest bırakıldı. İzmir’de 2 Mayıs gecesi evine yapılan baskınla gözaltına alınan görüntü yönetmeni ve belgesel-sinemacı Koray Kesik, adli kontrolle serbest bırakıldı. Yine 3 Mayıs’ta Mersin’de gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakılırken, 29 Nisan’da gözaltına alınanlardan Yoldaş Aba ve Sedat Aba, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

 

Şirnex ve Adana’da 30 Nisan’da yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınan 26 kişi, 4 Mayıs’ta adliye sevk edildi. 26 kişiden E. G. ve E. Y., “Örgüt adına suç işlemek” ve “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme” iddiasıyla tutuklandı, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

Gazeteciler gözaltına alındı

 

Diyarbakır’da  6 Mayıs’ta aralarında gazeteciler Nurcan Yalçın, Derya Us ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi (PM) üyesi Sema Koç’un da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” iddialarıyla gözaltına alınanlar adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. 7 Mayıs’ta Urfa’da  17, 18 Mayıs’ta Antalya’da 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

 

İstanbul’da 15 Mayıs’ta yapılan ev baskınlarında DEM Parti PM üyesi Ünal Yusufoğlu, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) yöneticileri ile çok sayıda partilinin de aralarında olduğu en az 20 kişi gözaltına alındı. “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlamaları yöneltilen 20 kişiden 6’sı tutuklandı, 14’ü ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Aynı gün Antalya’da gözaltına alınan DEM Parti Döşemealtı İlçe Eşbaşkanı Fehmi Karakuş ile Ahmet Refik Akarca ve Derya Polat, Hatay’da ise 6 kişi, gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 kişi adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Aynı gün Bedlîs’te 16, Van’da ise bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bir kişi tutuklanırken, 16 kişi ise serbest bırakıldı.

 

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yerel seçim döneminde seçim aracından “Beritan” isimli Kürtçe şarkıyı çaldıkları için 16 Mayıs’ta gözaltına alınan 8 kişiden 3’ü tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı. İstanbul’da 18 Mayıs’ta, Mayıs ayında yaşamını yitiren devrimci önderler İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer, Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’i anmak isteyen 20 genç gözaltına alındı. Polis şiddetiyle gözaltına alınan gençlerden 4’ü “Polise mukavemet” iddiasıyla tutuklandı.

 

Gözaltı işlemleri sürüyor

 

Şırnak, Mardin, Mesin ve Hakkari’de polis tarafından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 68 kişi ile Cizîr’de ifadeye çağrılıp gözaltına alınan Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Cahit Akıl ile sanatçı Umut Reşit Çağlı’nın gözaltı işlemleri sürüyor. Kaynak: Mezopotamya Haber Ajansı

 

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
18 günde 372 gözaltı, 108 tutuklama
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir