6’lı masaya tepki: HDP’siz olmaz diyenler HDP ile görüşmüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da düzenlenen panelde konuşan HDP’li Sezai Temelli, 6’lı masanın açıkladığı metine dair “Bu ülkenin yapısal sorunlarına yer vermediler. Herkes biliyor bu ülkenin yapısal sorunu Kürt sorunudur fakat buna yer verilmemiş” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Erenoğlu düğün salonunda “Demokratik Siyaset ve 3’üncü Yol” paneli düzenledi. Panele konuşmacı olarak HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve HDP Van Milletvekili Sezai Temelli katıldı. Halk katılımının yanı sıra kentteki siyasi parti, sivil toplum örgütü yöneticileri ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı. Panelin moderatörlüğünü Yeşil Sol Parti Van Eşsözcüsü Veysi Dilekçi yaptı.

Panelde ilk olarak konuşan Sezai Temelli, Türkiye’de büyük bir siyasi krizin olduğunu ancak bu krizi çözecek bir iradenin de olmadığını ifade ederek, “Neden ülkenin demokratikleşemediğini sorduğumuzda, Cumhuriyetin 100 yıllık yapısal sorunlarıyla karşılaşıyoruz? Farklı farklı dönemlerde farklı isimlerle de anılsa da bu ülke hep krizler coğrafyasıdır. Düzen bu krizin kendisidir, bunu aşmak için yeni bir sistem yaratmak gerekiyor. Biz, ‘başka bir siyaset mümkündür’ diyoruz. O yol ‘üçüncü yol’dur. Çözüm; o paradigmaya sahip çıkmakla başlıyor, o paradigma Öcalan’ın tezleridir. Öcalan bize bir şey söylüyor, söylediği şey de yaşadığımız krizden çıkış yoludur. Öcalan, bize başka bir siyaset nasıl mümkün onu gösteriyor” dedi.

HDP’den 6’lı masaya eleştiri

Temelli, Millet İttifakı’nın açıkladığı mutabakat metnine ilişkin, “Açıkladıkları metinde bu ülkenin yapısal sorunlarına yer vermediler. Herkes biliyor ki bu ülkenin yapısal sorunu Kürt sorunudur fakat buna yer verilmemiş. HDP’siz olmaz diyorlar ama HDP ile nasıl olunacağını konuşmuyorlar. Bizimle diyaloga geçmeden böyle bir şey olamaz. HDP ile olmak demek Kürt meselesine konuşmak, tecridi, Öcalan’ın özgürlüğünü, siyasi tutsakları, Rojava’yı, Başur’u konuşmak demektir. Bizimle bunları konuşmadan bizi bir oy pusulası olarak görenler bilsinler ki, bu pusulada bir tarih, 40 yıllık bir bedel yatıyor. Bu yüzden bizim yolumuz ‘Üçüncü yol’dur” diye belirtti.

6’lı masaya tepki: HDP’siz olmaz diyenler HDP ile görüşmüyor - 6li masaya tepki HDPsiz olmaz diyenler HDP ile gorusmuyor

‘Kürtlerin kendi ayakları üzerinde durmasını istemiyorlar’

Ardından söz alan Dilan Dirayet Taşdemir, “Kürtlerin kendi aralarında kuracakları ittifak dört parça Kürdistan’da önemli bir yol olacak. Bu parçaların tamamında bir baskı politikası var. Kürtlerin kendi ayakları üzerinde durmasını istemiyorlar. Her dört parçada ittifakın oluşturulması gerekir. Bugün Ortadoğu’da en büyük sorunlar halkların birbirinden ayrıştırılmasından ötekileştirilmesinden alıyor. Yüzyıllardır savaş ve baskı devrede olan Ortadoğu’da bir halk başka bir halkı baskı altında tutarak yaşamak istiyor” diye konuştu.

‘Ortadoğu’da çok devrim yapıldı’

Ortadoğu’da birçok devrimin yapıldığını ancak gelinen aşamada bunların yerini bulmadığını görmekte olduklarını belirten Taşdemir, “Kürtler eliyle bugün konfederalizm modeli ile Ortadoğu’da yeni bir model hayatta geçirildi. Bu da Sayın Abdullah Öcalan fikri sayesindedir. Kadınlar öncülüğünde yeni bir yaşam hayata geçmiş durumda. Bizler üçüncü yol ile her inanış, her kimlik, her inancın yer alabileceği demokratik bir siyasetin mümkün olabileceğini söylüyoruz. Bizler ne yeşiliz ne beyaz bizler üçüncü yol ile yeni bir ittifak oluşturarak sistem dışı kalan herkesin yer alabileceği bir alternatif sunuyoruz. ‘Üçüncü yol’ ile kadın irade olarak sahaya çıktı. Bugün bu ‘üçüncü yol’un öncülüğünü kadınlar yürütüyor. Özgür bir Kürdistan, demokratik bir Türkiye için bedeli ne olursa olsun mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Panel soru cevap kısmıyla sona erdi.

Haber-Momtaj Şehriban Abi

Video Dıldar Güler

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
6’lı masaya tepki: HDP’siz olmaz diyenler HDP ile görüşmüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir