8 Mart’ta saatler kala bir kadın daha katledildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne az bir zaman kala, Erbil’de bir kadın uğradığı saldırıda hayatını kaybetti.

Erbil Polis Müdürlüğü bugün, 20 yaşındaki Eman Sami Magdid’in 100 Metre Caddesi’nde kimliği belirsiz saldırganlar tarafından öldürüldüğünü duyurdu.
Polis, Eman Sami Magdid’in nasıl öldürüldüğüne dair herhangi bir ayrıntı açıklamadı, ancak bir arkadaşı Rûdaw’a verdiği bilgide, Magdid’in 12 yaşındayken evlendirildiğini ve ölümüyle ilgili amcasının gözaltına alındığını söyledi.

“Maria” olarak bilinen Eman Sami Maghdid, 47.000’den fazla takipçisi olan tanınmış bir TikTok kullanıcısıydı.

“Maria”nin sosyal medya hesaplarından paylaştığı fotoğraf ve videoların “muhafazakar toplum gelenekleri ile uyumlu olmadığı” gerekçesiyle bazı kullanıcılar tarafından ölümle tehdit edildiği belirtiliyor.

Maria, 2021 Ağustosu’nda Facebook’ta “İnsanların her zaman diğer insanların ellerinden acı çekeceğine inanıyorum” diye yazmıştı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları onu “cesur”, “farklı” olarak tanımlarken, bazıları da yaşam tarzına saldırıyordu.

“Ölüm haberini yeni duydum, beni üzmedi”

Öldürülmesinin ardından bir kullanıcı Facebook’ta, “Kürdistan’da farklı olmak ölüm getirebilir” diye yazarken bir başka kullanıcı, yorumuna bir alkış emojisi ekleyerek, “Ölüm haberini yeni duydum, beni üzmedi” diye yazdı.

Rûdaw, Maria’nın ölümüyle ilgili daha fazla ayrıntı için yerel polise ulaştı ancak soruşturma devam ettiği için daha fazla ayrıntı paylaşamayacaklarını söylediler.

Maria’nın ölümü, 8 Mart’ta dünya çapında kutlanan Kadınlar Günü’ne denk geldi. Erbil’de kadınları onurlandırmak için çeşitli etkinlikler ve seminerler düzenleniyor.

Cinayet, son altı hafta içinde Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Koye’de işlenen en az 10 kadın cinayetinin ardından geldi.

Kürdistan Bölgesi’nde, cinsel şiddet, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, çocuk yaşta evlilik ve kadın sünneti dahil olmak üzere yüksek oranda toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakaları görülebiliyor.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre, son bir yılda 24 kadın öldürüldü.

Cinayetlerdeki endişe verici artış, Kürdistan Bölgesi’nin cinsiyete dayalı şiddeti ve kadın cinayetlerini sona erdirme çabalarına rağmen yaşanıyor.

Kürdistan Hükümeti Aile İçi Şiddetle Mücadele Yasasını geçirdikten yaklaşık yedi yıl sonra, 2018’de şiddet mağdurları için bir destek hattı kurdu ve aile içi şiddeti suç haline getirdi.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
8 Mart’ta saatler kala bir kadın daha katledildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir