Afganistanlı kadınlara umut olmak için okuma mücadelesi veriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinden sonra eğitim haklarından mahrum edilen binlerce kadın farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bu kadınlardan biri olan Sümmeye Rezai, futbol alanında kendisini geliştirdiğini kaydederek, “Kadın gücümü göstermek istiyorum. Bir kadın neler yapabiliyor kaç kişiye umut olabiliyor? Bunu göstermek istiyorum” diyor.

Afganistan’da derin yoksulluğun yanı sıra Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinden sonra kadınların eğitim hakları ellerinden alındı. ‘İslamiyet’ adı altında kadınlara yönelik baskılardan kaynaklı yüzbinlerce Afganistanlı göçe zorlanıyor. Farklı ülkelere göç eden mülteci ve sığınmacılar eğitim alma hakkına sahip. Sosyal ağlardan erkeklere oranla daha az yararlanabilen, taciz ve şiddet tehdidiyle daha çok karşılaşan sığınmacı kadınlar için yoksulluktan kurtulmak için mücadele yolları çok daha çetrefilli. Tüm bunlarla müacadele eden kadın mülteci Sümeyye Rezai de 5 yıl önce Afganistan’dan İran’a İran’dan da Van’a göç ediyor. Futbolla alanında kendisini geliştiren Rezai’nin yabacı uyruklu olmasından kaynaklı oynamasına izin verilmiyor. Ancak Rezai engellenmeye rağmen kendi alanında kendisini geliştirmeye devam ediyor.

Afganistanlı kadınlara umut olmak için okuma mücadelesi veriyor - afganistanli kadin futbolcu 2

‘Hedefim üniversite okumak’

Rezai, üniversiteye hazırlık yapmak için dershaneye gittiğini aynı zamanda terzilik ve Van Gücü Spor Kadın Futbolunda hocalık yaptığını söylüyor. Rezai, “Daha önce bir futbolcu olarak girdim ama yabancı uyruk olduğum için oynamama izin vermediler. Bundan dolayı sadece hocalık yaptım. Bunun üzerine kendimi geliştiriyorum beden eğitmenliği için. Tek hedefim üniversiteye gidip okumak. Burada birçok arkadaşım var onlarla mutluyum. Buraya ilk geldiğimde ‘ben burada nasıl dayanabilirim nasıl kalabilirim?’ diye düşündüm ama burada bir süre kaldıktan sonra çok zor olmadığını anladım. Burada ki insanlar sıcak davranıyor” diyor.

Afganistanlı kadınlara umut olmak için okuma mücadelesi veriyor - afganistanli kadin futbolcu 3

‘Bir ülke gelişmek istiyorsa kadının etkisi olmalı’

Afganistan’da kadınların ve kız çocukların eğitimlerinin engellendiğini hatırlatan Rezai, “Şartları çok zor orada okuyamadım. Oradaki uygulamalar özellikle kız çocukları için hiç uygun değil. Kız çocukları Afganistan’da 6’ncı sınıftan sonra okuyamaz. Bir ülke gelişmek istiyorsa burada bir kadın etkisi olması lazım. Ama bunu da Afganistan yönetimi anlamıyor. Biz kadınlar da bir cevap bulamıyoruz. Ben İran’da büyüdüm. Van’a gelmemin sebebi kendi ayaklarım üzerinde durabilmem. Çünkü Afganistan’da kadınlar baskı altında. İran’da da bir baskı mevcuttu. Afganistan’da kadınlar yaşamak zorundalar ama yaşayamıyorlar. Afganistan’da savaş olmasaydı ailemle orada yaşayıp okumak isterdim. Göç sebebimiz bu. Hem İran’da hem de Afganistan’da kadınlar baskı altında” diye belirtiyor.

Afganistanlı kadınlara umut olmak için okuma mücadelesi veriyor - afganistanli kadin futbolcu 1

‘Kadınlar başarısını göstermeli’

Türkiye’de eğitimde engellemelerin olmadığını söyleyen Rezai, istediği bölümü okuyabildiğini belirtiyor. Rezai, “Bu çok güzel bir şey. Ama orada öyle bir şey yok. Afganistan’da çocuklar 9 yaşında evlendiriliyor. İslam’a uygun yaş buymuş. Benim bir hedefim var ve futbol alanında kendimi geliştirip kadın gücümü göstermek istiyorum. Bir kadın neler yapabiliyor kaç kişiye umut verebiliyor? Onu özellikle göstermek istiyorum özellikle. Kadınlar kendi kıymetini bilmeli. Ne kadar çok başarılı olduğunu bilmeli” diyerek kadın gücüne dikkat çekiyor.  

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Afganistanlı kadınlara umut olmak için okuma mücadelesi veriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir