Akdamar Adası’na Nasıl Gidilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akdamar Adası, Van ve Bitlis illeri arasında yer alan Van Gölü’nün içerisinde bulunan ikinci büyük ada olarak bilinir. Van ilinin Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akdamar Adası’nda Ermeniler zamanından kalma bir kilise de bulunmaktadır. Akdamar Kilisesi olarak da bilinir. Akdamar Adası’nın yüzölçümü, ortalama 163.753 metrekaredir. Akdamar Adası’nın toplam kıyı uzunluğu ise 3 kilometre civarındadır. Akdamar Adası’nda rakımı en yüksek bölge, 1912 metredir. Akdamar Adası’nın batı ucunda yüksekliği 80 metreye kadar ulaşan dik kayalar bulunmaktadır. Peki Akdamar Adası’na nasıl gidilir? Akdamar Adası 2022 giriş ücretleri ne kadar? Akdamar Adası tekne fiyatları ne kadar? Akdamar Adası ziyaret saatleri. Akdamar Adası’na ne zaman gidilir? Akdamar Adası’na nereden gidilir? İşte Akdamar Adası hakkında en güncel bilgiler seyahat blogumuzda…

Akdamar Adası Efsanesi – Akdamar Adası’nın Hikayesi

Akdamar Adası’nın isminin nereden geldiği hakkında yaygın halk hikayesi bulunmaktadır. Zamanın birinde Akdamar Adası’nda yaşayan Ermeni baş keşiğinin güzelliği dillere destan Tamara adında bir kızı varmış. Akdamar Adası çevresinde bulunan köylerde çobanlık ile yaşamını sürdüren bir genç, Tamara’ya aşık olmuştur. Çoban, sevdiği Tamara buluşmak için her gece Akdamar Adası’na yüzüyormuş. Tamara ise ona gece karanlığında yerini belli etmek için, elinde fener ile beklermiş. Bu olayı öğrenen Tamara’nın babası,  fırtınalı bir gecede eline fener alır ve Akdamar Adası’nın kıyısına iner. Ancak sürekli yer değiştirerek, gencin boş yere yüzüp gücünü kaybetmesine sebep olur.

Yüzmekten gücünü kaybeden genç, boğularak ölür. Genç, boğulmadan önce son nefesiyle “Ah Tamara” diye bağırır. Bunu duyan Tamara’da hemen ardından kendini Van Gölü’nün serin sularına bırakır. O günden sonra Akdamar Adası, “Ah Tamara” ismi ile bilinir. Bu hikaye Ermeni Şair Hovhannes Tumanyan’ın anlatımı ile efsaneleşmiştir. Söz konusu efsanenin tarihi gerçekler ile alakasının zayıf olduğu şüphesizdir. 9 Yüzyıldan itibaren kaydedilen Ağtamar adının Arapça ĞMR kökünden yani “tümsek, kabartı” anlamı taşıyan bir türev olması daha kuvvetli bir olasılık olarak değerlendirilir. Akdamar Adası’nın isminin Türkçeleştirilmiş hali ise Akdamar olarak bilinir ve ada günümüzde de Akdamar Adası olarak söylenir.

Akdamar Adası Efsanesi - Akdamar Adası'nın Hikayesi
Akdamar Adası Efsanesi – Akdamar Adası’nın Hikayesi

Akdamar Adası Nerede? – Akdamar Adası’na Nasıl Gidilir?

Akdamar Adası, Van ilinde yer almaktadır. Van kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan Akdamar Adası, Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Akdamar Adası’na gidebilmek için, Van – Gevaş arası hizmet veren; otobüs, servis, minibüs ve midibüs gibi araçlar kullanarak Gevaş’a gelmeniz gerekmektedir. Gevaş’a geldikten sonra, Akdamar İskelesi’nden Akdamar Adası’na giden feribotlara binmeniz gerekmektedir.

Akdamar Adası Feribot seferleri ile ilgili güncel bir bilgi bulamadık. Bu yüzden alt kısımda Akdamar Adası’na sefer düzenleyen Akdamar İskelesi telefon numarasını ve konum bilgilerini paylaştık. Alt kısımdan erişim sağlayabilirsiniz. Akdamar Adası’na gitmek için Gevaş’a kendi aracınız ile gelip, Van Gölü kenarında araç park edebileceğiniz uygun alanlara aracınızı park ederek, feribot ve tekne seferleri ile Akdamar Adası’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Akdamar Adası Feribot İskelesi Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/8Cu9JG4kWcMxXnLU9
Akdamar Adası Feribot İskelesi Telefon Numarası: 0544 563 73 74

Akdamar Adası Nerede? - Akdamar Adası'na Nasıl Gidilir?
Akdamar Adası Nerede? – Akdamar Adası’na Nasıl Gidilir?

Akdamar Adası 2022 Giriş Ücretleri – Akdamar Adası 2022 Feribot Ücretleri

Akdamar Adası’na gitmek için tekne ve feribot seferleri bulunmaktadır. Akdamar Adası 2022 feribot ücretleri kişi başı 50 TL’dir.

Akdamar Adası’na girişte kişi başı 60 TL talep edilmektedir. Müze Kart var ise, Müze Kartınız ile giriş yapabilirsiniz. Müzer Kartınınz yok ise kişi başı 60 TL ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ödemelere göre; Akdamar Adası’na 2022 yılında kişi başı gidiş – dönüş ve giriş ücreti 110 TL oluyor. Kaynak: (kampyerleri)

NOT: BLOG 2022 EKİM AYINDA YAZILMIŞTIR – GİTTİĞİNİZ TARİHTE FİYAT DEĞİŞEBİLİR

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Akdamar Adası’na Nasıl Gidilir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir