AKP’nin Van milletvekilleri kentten habersiz!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2018 yılında yapılan genel seçimlerde Van’da, HDP’den 5 milletvekili seçilirken AKP’den 3 milletvekili seçilmişti. Toplam 8 milletvekiline sahip olan Van’da 2022 yılı sonu itibariyle TBMM’ye verilen soru önergesi sayısı, kentin milletvekillerinin kentle olan ilişkisini de ortaya koyar nitelikte.

Türkiye’de 2023 yılında yapılacak olan seçimlere hazırlık süreci başladı. 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması beklenen genel seçimler için siyasi partilerin çalışmaları devam ediyor. Van’da bulunan siyasi partiler de seçim çalışmalarının startını vermiş durumda. Kentte bulunan siyasi partiler 2023 yılında yapılacak olan genel seçimlerde iddialı olduklarını dile getirirken aynı zamanda kentin seçmeninin iki parti etrafında buluştuklarını da belirtiyorlar. 2018 yılında yapılan genel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5 milletvekili çıkarırken Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise 3 milletvekili çıkarmıştı.

AKP’li milletvekilleri tarafından verilen soru önergesi sayısı sıfır

2018 yılında yapılan genel seçimlerde Van’dan iki ayrı partiden seçilen 8 milletvekili meclise gitti. Van seçmeni HDP’den 5, AKP’den 3 milletvekilini meclise gönderdi. HDP milletvekilleri; Muazzez Orhan Işık, Tayip Temel, Bedia Özgökçe Ertan, Murat Sarısaç ve Sezai Temelli. AKP milletvekilleri ise; Abdulahat Arvas, Osman Nuri Gülaçar ve İrfan Kartal. Bedia Özgökçe Ertan, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı olmak üzere milletvekilliğinden istifa edince HDP’nin milletvekili sayısı 4’e düşmüş oldu.

Ülkenin yeni bir seçim sürecine girmesine az bir zaman kala Van milletvekillerinin bir yıllık süreçte TBMM’ye sundukları soru önergelerini araştırdık. 8 milletvekiline sahip olan Van’ın 2022 yılı itibari ile verdiği soru önergesi sayısı 293. Verilen soru önergelerinin tamamının HDP’li milletvekillerine ait olması ise dikkat çeken bir durum.

HDP Van milletvekilleri 987 soru önergesi verdi

HDP Van milletvekillerinin 2018 yılı itibari ile verdikleri soru önergesi sayısı 987, 2022 itibari ile verdikleri soru önerge sayıları ise 293.

2022 yılında HDP milletvekillerinin verdiği soru önerge sayıları şöyle:

Tayip Temel 8, Murat Sarısaç 48, Muazzez Orhan Işık 237. AKP milletvekillerinin 2018 yılı itibari ile verdikleri önerge sayısı ise sıfır.

2022 yılının sonuna geldiğimiz şu günlerde, Van milletvekillerinin bir yıllık sorun önergeleri ise; HDP milletvekillerinin 293, AKP milletvekillerinin ise hiç soru önergesi vermediği görülüyor.

HDP’li vekiller tarafından verilen soru önergeleri cevapsız kaldı

HDP’li milletvekilleri tarafından Van Gölü çevresinin sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı ilan edilmesinden cezaevlerinde bulunan ağır hasta mahkumların tedavilerine ve tahliye edilmeleri talebine ilişkin, son 10 yıldır ülkemizde gerçekleşen kadın cinayetlerine ve bu konuda Bakanlıkça alınan önlemlerden 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında yapılan bir eylemde kolluk kuvvetlerinin gazetecilere müdahalesine ilişkin, Van’ın Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi’nde aile sağlığı merkezi açılması talebinden Van’ın Özalp ilçesindeki hastanelerin hekim ve ekipman ihtiyacına ilişkin çok sayıda toplumsal sorun ve çözümüne dair soru önergesi verildiği görülüyor.

HDP milletvekillerinin 2022 yılında verdiği 293 soru önergesinin 153 tanesinin süresi geçtikten sonra cevaplandığı, 40 tanesinin cevaplandığı ve 507 tanesinin ise cevaplanmadığı görülüyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AKP’nin Van milletvekilleri kentten habersiz!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir