Alanya Kalesi’nde saklı bir tünel bulundu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve denizden yaklaşık 250 metre yüksekte yarımada üzerine inşa edilmiş kalede gizli geçit ortaya çıktı. Yapılan çalışmalarda geçitte 60 metre mesafe katedildi. Tünelin sonunun nereye çıkacağı ise hala gizemini koruyor.

Alanya Kalesi'nde saklı bir tünel bulundu - antalya gizli gecit2

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Alanya Kalesi‘nde saklı bir tünel bulundu. Roma, Bizans, Selçuklu ile Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Alanya Kalesi, mimari yapıları, tersanesi ve Kızılkule’si ile dikkati çekiyor.

Alanya Kalesi'nde saklı bir tünel bulundu - antalya gizli gecit

Alanya Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar öncüüğünde 2013’ten bu yana süren üçüncü etap kazı çalışmalarıyla tarihe ışık tutuluyor. Son olarak antik dönem tersane yapısı olduğunu düşündükleri su altı kalıntılarıyla karşılaştıklarını anlatan Eravşar, Selçuklu dönemi tersanenin devamında gizli geçit mimari unsurlarının varlığına işaret eden deliller bulduklarını kaydetti.

Alanya Kalesi'nde saklı bir tünel bulundu - antalya gizli gecit4

Tünelin sonu hala bulunamadı

Gizli geçitlerden birini kalenin batısında, diğerini de doğusunda tespit ettiklerini belirten Eravşar, “Yaklaşık 3 yıldır tersane yakınındaki gizli geçitte çalışıyoruz. Tünel şeklindeki geçidin içerisi çok dolu. Yıllardır üzerine dökülen topraklar nedeniyle kapanmış. Tünelin uç kısmını bulamadık, sonundaki ışığı göremedik” dedi.

Alanya Kalesi'nde saklı bir tünel bulundu - antalya gizli gecit3
Prof. Dr. Osman Eravşar

Bir insanın içinde rahat yürüyebileceği yüksekliğe sahip tünelin yaklaşık 60 metresine ulaşıldı.

Alanya Kalesi'nde saklı bir tünel bulundu - antalya gizli gecit5

Eravşar, gizli geçidin nereye çıkacağının henüz bilinmediğini söyledi. Eravşar, tünele karadan ulaşımın kısıtlı olduğuna işaret ederek, “Bu tünelin benzeri Alara Kalesi’nde var. Bu tüneller Orta Çağ kalelerinde sıklıkla kullanılan mimari unsurlar. Hatta Kayseri Kalesi’nde de böyle bir mimari özelliğin olduğunu biliyoruz” diye konuştu. (Yeni Şafak)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Alanya Kalesi’nde saklı bir tünel bulundu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir