1. Haberler
  2. Güncel
  3. Alman Meclisi ‘Êzidî Soykırımını’ tanıdı

Alman Meclisi ‘Êzidî Soykırımını’ tanıdı

featured
ARŞİV
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

IŞİD’in 2014’te Irak’ın Musul kenti yakınlarındaki Şengal bölgesine ve Êzidî yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılar Alman Federal Meclisi tarafından ‘Êzidî Soykırımı’ olarak tanındı.

Federal Alman Meclisi, IŞİD’ın, Şengal bölgesine yönelik 3 Ağustos 2014’te düzenlediği saldırının “Êzidî Soykırımı” olarak tanınmasına ilişkin sunulan karar tasarısını kabul etti.

Yeşiller Partisi Milletvekili ve Yeşiller İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komitesi Başkanı Max Lucks, “Soykırımın tanınması, Êzidî toplumu için travmanın üstesinden gelinmesinde önemli bir adımdır” dedi.

Lucks, Êzidî toplumu için arzularının “güvenli bir yaşam ve barış” olduğunu söyledi.

Öte yandan, daha önce de Avrupa Parlamentosu, Hollanda ve Belkçika gibi çok sayıda parlamento ‘Êzidî Soykırımını’ resmen kabul etmişlerdi.

Ne Olmuştu?

IŞİD üyeleri 3 Ağustos 2014’te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresine saldırı düzenlemiş ve işgal etmişti. IŞİD, daha sonra binlerce Êzidî Kürt’ü katledip, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırmıştı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Êzidî ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Kuzeydoğu Suriye’ye sığındı. Hala binlerce Êzidî Kürdistan Federal Bölgesi’ndeki kamplarda ve dünyanın değişik ülkelerinde yaşıyor.

Serhat News

(lg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Alman Meclisi ‘Êzidî Soykırımını’ tanıdı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir