Cilo Buzulları’nda koçer olmak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde bulunan Cilo-Sat Dağları’ndaki buzul eteklerinde yaylalarda konaklayan Koçerler, ihtişamlı manzara eşliğinde koçer geleneğini sürdürüyor. Koçerlerin en büyük şikayeti ise, gelen turist grupların yoğunluğu ve çevreye verdikleri kirlilik

Cilo Buzulları’nda koçer olmak - cilo daglari eteklerinde kocerler 7
Cilo Buzulları’nda koçer olmak - cilo daglari eteklerinde kocerler 5

Hakkari’nin Cilo-Sat Dağları’ndaki, buzullar son iki yılda yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi. Cumhurbaşkanlığı kararı ile ‘milli park’ ilan edilen dağlar, her yıl Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen yüzlerce doğasever ve dağcı tarafından ziyaret ediliyor. 1-2 Temmuz’da valilik organizasyonuyla bu yıl 5’incisi düzenlenen festivalde 20 bin kişiye ev sahipliği yapan 4 bin 135 rakımlı dağda bulunan Cilo Buzulları ziyaretler devam ederken, Cilo’nun bir yerde asıl sahipleri haline gelen Koçerler ise, yoğun ilgi ve kirlilikten şikayetçi. Sürekli göçebe olmanın zorluklarına da dikkat çeken Koçerler, yılların alışkanlığından vazgeçemediklerini ifade ediyor.

Cilo Buzulları’nda koçer olmak - cilo daglari eteklerinde kocerler 4

Koçerler verilen zarardan şikayetçi

Batman’dan gelerek buzulların altında bulunan yaylalara çadır kuran Tayip isimli koçer, dedelerinden bu yana koçerlik kültürünü sürdürdüklerini kaydetti. Yaz kış bu şekilde gezdiklerini de dile getiren Tayip, “Buranın yaylaları suyu ve otlukları çok güzeldir. Bizde uzun yıllardır buraya geliyoruz. Ama son yıllarda biliyorsunuz buraya yoğun bir ziyaret var. Bu ziyaretler bizi rahatsız ediyor. Hem hayvanlarımız rahatsız oluyor hem de bıraktıkları çöpler buraları çok kirletiyor” diyor.

Cilo Buzulları’nda koçer olmak - cilo daglari eteklerinde kocerler 2

Çöplere isyan

Buzullardan akan suyun eteklerinde koyunların yününü kırpan Sabahattin isimli koçer ise, koçerliğin zorluklarına dikkat çekerek şunları dile getiriyor: “Koçer olmak gerçekten çok zor bir iştir. Ben son yıllarda bu işi yapmıyorum. Ancak arada amcama yardım etmek için geliyorum. Şimdi de koyun kırpmak için geldim. Bu yaylaya sık sık geliyoruz. Ama son yıllarda aşırı şekilde gelen ziyaretçiler bizi zorluyor. Özelikle gelen gruplar bütün çöplerini buralara bırakıyor. Arada uyarıyoruz ama çok sonuç alamıyoruz.”

Cilo Buzulları’nda koçer olmak - cilo daglari eteklerinde kocerler 1

Buzullardan akan suyun eteklerine kurulan çadırda koçerlik yapan yurttaşların ve doğanın renkli görüntülerin devamı videolu haberimizde…

Serhat News

HABER: MEHMET GÜR

VİDEO-DRONE-MONTAJ: DILDAR GÜLER

Tepki Ver | mutlu3
3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Cilo Buzulları’nda koçer olmak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir